Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A finnugorok világa diákszemmel

2016. május 24. 18:46
Május 24.-én kedden 17 órakor az Agóra kamaratermében megnyitották a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Gimnázium kiállítását.

A „Finnugorok világa diákszemmel” című tárlat a gimnázium 9. és 10. osztályos tanulóinak kutató- és gyűjtőmunkájából állt össze. A témák között szerepelnek a nyelvrokonság bizonyítékai, a nyelvemlékek, a finnugor kultúra, lappföldi pillanatképek, sőt még rénszarvasok is.

„Minden nemzet identitásának része az anyanyelve, eredetéről általában több elmélet is kering. Komplexitásából adódóan rengeteg szakember számos módszerrel kutatja a nyelv eredetét és az egyek nyelvek közti rokonságot, mi pedig szeretnénk, hogy a diákok is beleláthassanak egy kicsit a tudományos módszerekbe." – mondta dr. Bagladi Orsolya, a VEAB Magyar Nyelvtudományi és Uralisztikai Munkabizottságának titkára, egyben a Fehérlófia Waldorf Gimnázium tanára.

A kiállítás dr. Bagladi Orsolya személyes tárgyaival egészült ki, amelyek közt finn kézműves (világhírű Marimekko és Marttiini) termékek, illetve a nyelvrokonsággal és a finn, észt kultúrával foglalkozó könyvek is fellelhetők.

dr. Bagladi Orsolyadr. Bagladi Orsolya

A kiállításon finn diákok is részt vettek, akik Veszprém testvérvárosából, Rovaniemiből érkeztek. A 14 diák osztálykirándulását tölti hazánkban két kísérőjükkel. Május 21-én, szombaton érkeztek meg és 27-én, pénteken utaznak haza.

A kiállítás megnyitóját Zugschwert Csaba zongorajátéka tette színesebbé, aki a Fehérlófia Waldorf Gimnázium 9. évfolyamos tanulója.

Zugschwert CsabaZugschwert Csaba

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.