Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Bor és zene dicsérete

2016. június 7. 19:03
A megszokott ízek és dallamok mellett kibővült térrel, extra látványelemekkel és különlegességekkel várja a lazulni vágyókat a Rozé, Rizling & Jazz napok július 8 és 17. között.

Az esemény hivatalos sajtótájékoztatóját kedd este tartották a városháza előtti téren, amely idén az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, így az Óváros teret kinövő fesztivál egy részének ad majd helyet. A csónakokkal, babzsákokkal díszített tér ideális lesz a gyerekeknek és a lazulni vágyó felnőtteknek is.

Nemcsak a Rozé, Rizling és Jazz Napok tere bővül egyébként, de új koncerthelyszínt kapott a VeszprémFest 3. napi fellépője, Lisa Stansfield is, aki a tavalyi évben itt járt Emeli Sandé-hoz hasonlóan az Arénában szórakoztatja majd a közönséget – tájékoztatott Mészáros Zoltán fesztiváligazgató.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy az innováció, amelyről elsősorban a kutatás-fejlesztés vonatkozásában beszélünk, a kultúrában is éppen olyan fontos. A 13 éves VeszprémFest és kísérőrendezvénye, a 6 éves Rozé, Rizling és Jazz Napok tökéletesen példázza ezt: minden évben képes volt megújulni, különlegességgel szolgálni az állandó és szeretett programok mellett.

Csak így nyerhet Veszprém is a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázaton, ha vannak olyan arcok, akik vállalják ezt az innovációt, illetve partnerek, akik támogatásukkal újra és újra „megolajozzák az innováció gépezetét”. De nem szabad megfeledkezni arról a példás együttműködésről sem, ami Veszprém és a balatoni térség között alakult ki, mert ez ugyanúgy fontos az előrelépéshez – fogalmazott a polgármester.

A VeszprémFest és az NKA mellett állandó támogatója a fesztiválnak a Kinizsi Bank is. Lakatos Antal elnök-vezérigazgató szerint az egyre terebélyesedő Rozé, Rizling & Jazz Napok Veszprém és a nyár egyik legfontosabb rendezvénye lett, így az ötéves szerződés lejárta után ismét egy előrelátó keretmegoldással hosszabbították meg együttműködésüket.

Az előrelátás a gasztro-kulturális rendezvény sajátossága is: a „30 borász, 30 koncert” szlogen jegyében ismét jelen lesznek a balatoni borrégió vezető pincészetei, valamint az egyre inkább feltörekvő és a nemrégiben indult, kisebb borászatok is.

Hagyomány, hogy minden évben kiválasztják a fesztiválborokat, amiket saját címkével a VIP-ben, és a fesztiválpavilonban lehet majd kapni. A vöröset és a fehéret idén a Figula pincészet adja: előbbi egy 2013-as évjáratú cuvée, tihanyi merlot és balatonszőlősi cabernet sauvignon házasítása, utóbbi egy 2015-ös évjáratú sauvignon blanc. A fesztiválborok között szerepel a Jásdi Pincészet rozéja, valamint a Homola Pincészet 100% Rizlingje is.

Zsandár Tamás, Porga Gyula, Lakatos Antal, Homola Szabolcs, Mészáros ZoltánZsandár Tamás, Porga Gyula, Lakatos Antal, Homola Szabolcs, Mészáros Zoltán

A Balatonfüred-Csopaki és a Badacsonyi Borvidék borászai mellett meghívott borrégióként jelen lesz Pannonhalma is, de a kisebb, kézműves borászatok és a fiatal, ám komoly borász felmenőkkel rendelkező Juni borász válogatott nedűit is megkóstolhatjuk.

A borászatok mellett a gasztronómiai kínálatban a hagyományosabb ételek mellett teret kapnak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt, sonka, és csokoládé-készítők is.

Pribojszki MátyásPribojszki Mátyás

Széles választékot tükröznek a fellépő zenészek is. Szinte kizárólag magyar fellépőket hallhatunk, a programok több mint fele pedig jazz – elsősorban a vokális, könnyebb és szórakoztatóbb arcú jazz -, de a blues, a soul és a funk is megjelenik olyan előadóknak köszönhetően, mint a United, vagy Pribojszky Mátyás, aki elárulta, új lemezzel készülnek, mely a fesztiválon is hallható lesz már, különböző meglepetésvendégek társaságában.

A Rozé, Rizling és Jazz napok legújabb különlegességének számítanak azok a gyerekrajzok, melyeket a városháza és a Tűztorony homlokzatára vetítenek ki. Az „Én Házam – Én Tornyom – Én Városom” című rajzpályázatra összesen 400 pályamű érkezett be, melyek közül 20-at díjaztak.

A rajzokat a Művészetek Háza munkatársai (Környei Ágota, Áfrány Gábor, Hegyeshalmi László) zsűrizték. Hegyeshalmi László igazgató elmondta, rendkívül jó kezdeményezésnek tartja, hogy a gyerekeket is bevonták ezáltal a fesztivál életébe. Porga Gyula hozzátette, már csak azért is fontos ez a gesztus, mert a város nemcsak a felnőtteké, hanem a gyerekeké is, amit így is megmutathatunk.

A gyerekek rajzaiból kedden egy kiállítás is nyílt a Városháza előtti téren, melyet egy hónapon keresztül lehet megtekinteni, illetve ekkor díjazták a 20 nyertes pályamű készítőit is – a rajzokat és nyertesek névsorát itt tekintheti meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége Többnapos üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre a szállásfoglalók többsége A belföldi szállásfoglalók csaknem 80 százaléka két- vagy hároméjszakás üdülést tervez húsvétra és a tavaszi szünetre, a legtöbben az ország északi részére fognak utazni - közölte a szallas.hu pénteken. 2024. március 22. 11:16 Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Vasárnap rendezik meg a 96. Oscar-díjátadó gálát Vasárnap rendezik meg a 96. Oscar-díjátadó gálát Vasárnap este (magyar idő szerint hétfőre virradóra) rendezik meg a Los Angeles-i Dolby Színházban a 96. Oscar-díjátadó gálát. Idén ismét lehet magyar díjazott: Mihalek Zsuzsa, aki a Szegény párák című film berendezőjeként kaphatja meg a szobrot. 2024. március 6. 13:42 José Cura is fellép a VeszprémFesten José Cura is fellép a VeszprémFesten Újabb sztárfellépőt jelent be a VeszprémFest. A História Kertben felállított nagyszínpadon július 17-én az argentin tenor legenda, José Cura ad koncertet. A világhírű operasztár kifejezetten a veszprémi közönség kedvéért összeállított, csak itt hallható, különleges műsorában gitár és zongora kísérettel előadott argentin népdalok és nagy ívű, szimfonikus zenekarral megszólaló operaáriák egyaránt helyet kapnak.  2024. február 15. 13:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.