Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C
2024. május 7. Gizella
Veszprém
19°C

Szupercella tombolt szombaton

2016. június 12. 10:11 // Forrás: Katasztrófavédelem, mti
Országszerte okozott károkat a szombat délután átvonuló szupercella.

A nyugat felől kelet felé haladó csapadékzóna először Vas megyében okozott károkat. Komárom-Esztergom megyét sem kímélte a felhőszakadás: elöntött egy házat az esővíz Bokodon, a Dadi utcában. A házban lakó két ember nem térhetett vissza otthonába, a vályogházat statikusnak kell átvizsgálnia, mielőtt újra lakhatóvá nyilváníthatják. A víz körbevette az épületet, a tatabányai hivatásos tűzoltók vízelvezető árkot ásnak köré. Bokodon több más helyen is gondot okozott a hirtelen lezúduló csapadék. A Komáromi utcába is vízbetöréshez riasztották a tűzoltókat, de itt nem volt szükség beavatkozásra, a víz átfolyt az épületen. A Tátra utca egyik házát a szántóföldekről lezúduló víz öntötte el, csaknem félméteres víz állt az épületen belül.

Eső Budapesten (mti)Eső Budapesten (mti)

A tűzoltókat a közeli Oroszlányba is hasonló esetekhez riasztották, a Kecskédi utcában egy megtelt árokból kiömlő víz veszélyeztette a környező házakat, a tűzoltók itt is szivattyúznak. A Komárom-Esztergom megyei katasztrófavédelem műveletirányítására egyelőre tíz hasonló bejelentés érkezett, az esetekhez a tatabányai hivatásos és az oroszlányi önkormányzati tűzoltókat riasztották. A környéken a vonatforgalom is leállt: vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat a Tatabánya és Oroszlány közötti vasútvonalon a szombat délutáni heves esőzés miatt, mert az esővíz Környe után mintegy hatvan méter hosszan alámosta a pályatestet.

Aluljáró a szolnoki Széchenyi úton (mti)Aluljáró a szolnoki Széchenyi úton (mti)

Este már a Tisza-menti megyék szenvedtek a lezúduló csapadéktól. A hirtelen lezúduló eső sárral borította be a 31-es főutat a 30-as kilométer közelében, Maglód és Mende között. A helyszínre a monori hivatásos tűzoltókat, valamint a közútkezelő szakembereit is riasztották. Szolnokon a Széchenyi István körúton, a vasúti sínek alatti aluljáróban néhány óra eltéréssel két autó is elakadt a felgyülemlett csapadékvízben. A későbbi esetben a kocsiban a vezetője is bent rekedt, a városi hivatásos tűzoltók tolták ki az aluljáróból, az eset során senki sem sérült meg.

Veszprém megyét szerencsére megkímélte a szupercella. Kérdésünkre Bakos György, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeletese elmondta, nagyobb káreseményhez nem riasztották a tűzoltókat a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt, csak egy kerékpárútra zuhant faág miatt kellett vonulniuk Badacsonytomaj térségében.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.