2021. március 6.
//
Leonóra névnap

Művészet gyermeki szemmel

2016. június 13. 16:51
Kiállítással zárult hétfőn a gyerekek vizuális kultúrájának fejlesztését megcélzó Gombrich Mester Művészeti Tanodájának első éve.

2015 szeptemberében indult Hajdu Franciska veszprémi múzeumpedagógus vezetésével a Gombrich Mester Művészeti Tanodája, ahol a képző- és iparművészeti pályát megcélzó, vagy egyszerűen csak a művészetre fogékony gyermekek játékos módon tanulhatnak a művészet történetéről és fejleszthetik látásmódjukat.

Halmay GyörgyHalmay György

A tanoda aktív résztvevői a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, így az iskola tulajdonképpen egy újabb művészeti ág oktatásával bővült a néptánc és a zene mellett. Ezzel egyfajta hiányt is sikerült pótolni, hiszen akik inkább a képzőművészet területén képzelik el a jövőjüket, itt kibontakoztathatják tehetségüket, de aki egyszerűen csak alkotni szeretne, annak is remek lehetőséget nyújt a tanoda, ráadásul gyermek és szülő egyaránt gazdagodhat általa – tájékoztatott Halmay György, az iskola igazgatója.

A foglalkozásokon a 3. és 4. osztályos diákok amellett, hogy megismerkedtek a művészettörténet neves alkotóival, a művészeti stílusokkal és annak lenyomataival – Gombrich könyvén túl a Művészetek Háza, a veszprémi kiállítóhelyek és a budapesti múzeumok meglátogatásával –, maguk is létrehozhatták a saját alkotásukat Picasso, Van Gogh vagy éppen Jackson Pollock festményei nyomán. A tanév végén ezekből a táblaképekből, makettekből, dísztárgyakból és ékszerekből nyílt most kiállítás a Szilágyi iskolában, amelyet szombaton egy nagyobb követ a Hangvillában.

Hajdu FranciskaHajdu Franciska

Hajdu Franciska a kiállításon elmondta, nagy öröm volt összeválogatni az alkotásokat, amelyek alatt direkt nem jelölte az alkotót, ezzel is egy kis játékra hívva a befogadókat, hogy megtalálják a stílusbeli hasonlóságokat, amelyek akár egy-két évtized múlva ismertetőjegyei is lehetnek a kis művészeknek. Hozzátette: az elmúlt egy év alatt nemcsak ő volt az, aki tanított – maga is rengeteg tanult a gyerekektől, arról, hogy hogyan lássa a világot, vagy miként alkosson véleményt, az elmúlt egy év élményeit pedig egy-egy személyre szóló pólóval hálálta meg a gyerekeknek.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Bajor Lili színésznő két évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanulmányait nem hagyta abba, jelenleg a doktoriját írja. A Veszprémi Petőfi Színházban elsőként Bertolt Brecht drámájában, a Kurázsi mama és gyermekeiben láthattuk, később Móricz Zsigmond Pillangójában tűnt fel, de amint a járványhelyzet engedi, további két előadásban is találkozhat vele a veszprémi közönség.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.