Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Művészet gyermeki szemmel

2016. június 13. 17:51
Kiállítással zárult hétfőn a gyerekek vizuális kultúrájának fejlesztését megcélzó Gombrich Mester Művészeti Tanodájának első éve.

2015 szeptemberében indult Hajdu Franciska veszprémi múzeumpedagógus vezetésével a Gombrich Mester Művészeti Tanodája, ahol a képző- és iparművészeti pályát megcélzó, vagy egyszerűen csak a művészetre fogékony gyermekek játékos módon tanulhatnak a művészet történetéről és fejleszthetik látásmódjukat.

Halmay GyörgyHalmay György

A tanoda aktív résztvevői a Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, így az iskola tulajdonképpen egy újabb művészeti ág oktatásával bővült a néptánc és a zene mellett. Ezzel egyfajta hiányt is sikerült pótolni, hiszen akik inkább a képzőművészet területén képzelik el a jövőjüket, itt kibontakoztathatják tehetségüket, de aki egyszerűen csak alkotni szeretne, annak is remek lehetőséget nyújt a tanoda, ráadásul gyermek és szülő egyaránt gazdagodhat általa – tájékoztatott Halmay György, az iskola igazgatója.

A foglalkozásokon a 3. és 4. osztályos diákok amellett, hogy megismerkedtek a művészettörténet neves alkotóival, a művészeti stílusokkal és annak lenyomataival – Gombrich könyvén túl a Művészetek Háza, a veszprémi kiállítóhelyek és a budapesti múzeumok meglátogatásával –, maguk is létrehozhatták a saját alkotásukat Picasso, Van Gogh vagy éppen Jackson Pollock festményei nyomán. A tanév végén ezekből a táblaképekből, makettekből, dísztárgyakból és ékszerekből nyílt most kiállítás a Szilágyi iskolában, amelyet szombaton egy nagyobb követ a Hangvillában.

Hajdu FranciskaHajdu Franciska

Hajdu Franciska a kiállításon elmondta, nagy öröm volt összeválogatni az alkotásokat, amelyek alatt direkt nem jelölte az alkotót, ezzel is egy kis játékra hívva a befogadókat, hogy megtalálják a stílusbeli hasonlóságokat, amelyek akár egy-két évtized múlva ismertetőjegyei is lehetnek a kis művészeknek. Hozzátette: az elmúlt egy év alatt nemcsak ő volt az, aki tanított – maga is rengeteg tanult a gyerekektől, arról, hogy hogyan lássa a világot, vagy miként alkosson véleményt, az elmúlt egy év élményeit pedig egy-egy személyre szóló pólóval hálálta meg a gyerekeknek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.