Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

FELHŐS, DE TÖBBNYIRE SZÁRAZ HÉTVÉGE

2016. június 17. 8:39

IDŐJÁRÁS

A VMeteo.hu előrejelzése szerint pénteken erős délnyugati áramlással jelentős mennyiségű afrikai homok érkezett fölénk a magasban. Ezzel egy időben északnyugat felől egy hidegfront is átvonul felettünk, ami azonban inkább az ország délkeleti részén okoz majd viharokat. Nálunk sokat süt a nap, élénk délnyugati szél fúj. A hőmérséklet 27°C közelében tetőzik.

Szombaton a több órás napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, csapadék azonban nem várható. Mérsékelt északkeleti szél fúj. A hőmérséklet reggel 15°C-ig hűl le, délután 25°C várható. Vasárnap fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a késő esti órákban már zápor, zivatar is előfordulhat. A jövő héten megérkezik az igazi nyár, 30°C feletti maximumokat mérhetünk, azonban többször zivatar frissítheti fel fel a levegőt.

KÖZÉRZET

Egy hidegfront éri el térségünket, amely lelassul felettünk. A keleti tájak fölé még melegebb, északnyugatra ugyanakkor már hűvösebb levegő áramlik. Így a melegfronti tünetek mellett a déli óráktól a nyugati vidékeken már a hidegfronti tünetek is megjelennek. A fejfájás, migrén, ingerlékenység, vérnyomás-ingadozás, ízületi fájdalmak, görcsös panaszok hátterében légköri okok is lehetnek. Hamarabb elfáradhat a szervezet, ezért a teljesítőképességben is csökkenés tapasztalható, mind a munkában, mind pedig a járművezetésben.

Erős lesz az UV-sugárzás, bőrünk a déli órákban akár 15-20 perc alatt is leéghet.

POLLEN

Az elkövetkező napokban ismét fokozódhat a pollenterhelés, a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja újra elérheti a magas szintet. Az útifű, a lórom, valamint a kenderfélék pollenkoncentrációja várhatóan jellemzően alacsony marad, bár esetenként elérheti a tüneteket okozó szintet. A libatopfélék pollenje továbbra is csak minimális mennyiségben fordul elő. Többnyire alacsony koncentrációban van jelen a fenyőfélék, a hárs és a bálványfa virágpora is. A kültéri allergén gombák spóraszáma emelkedik, sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

BALATON

A délelőtti órákban átmenetileg megnövekszik a felhőzet, egy-egy zápor kialakulhat. Délután már jellemzően napos idő várható. A gyenge, mérsékelt (10-20 km/h) délnyugati szél egyre többfelé megélénkül (25-40 km/h) a reggeli óráktól egyre többfelé megerősödhet vagy viharossá fokozódhat (45-65 km/h). Zápor környezetében 60-65 km/h feletti széllökés is kialakulhat. A szél mérséklődése nyugat felől a délutáni, esti óráktól várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 29 fok körül, a késő esti 22 fok körül alakul.

A víz hőmérséklete Csopaknál 23°C.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.