Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C

Veszprém: utópia vagy disztópia vár ránk?

2016. június 28. 20:43
Hogy festhet Veszprém lehetséges jövője a társadalmi, gazdasági és éghajlati változások tükrében? A válaszokat az Impressions program két napos workshopján keresik kedden és szerdán.

Két évvel ezelőtt indul az Impressions nevű nemzetközi projekt azzal a céllal, hogy 2018 végéig segítse az éghajlatváltozás következményeinek megértését és a negatív eshetőségekre való felkészülést, amelyek a döntéshozatalba is beépülhetnek. A több mint 20 partner együttműködésével és az Oxfordi Egyetem vezetésével zajló programhoz Veszprém is csatlakozott.

A projekt első fázisában neves hazai és külföldi kutatók szakemberekkel összefogva négy integrált forgatókönyvet dolgoztak ki a városokra, azt vizsgálva, milyen lehetséges jövő-alternatívák várhatók. Az egyes forgatókönyvek, amelyeket a workshopon ismertettek, különböző feltételezéseken alapulnak, így más-más jövőt festenek három időszakra leosztva egészen 2100-ig (a mától 2040-ig, 2040-2070, 2070-2100).

„Rózsaszín álom”

Az első forgatókönyv szerint kényszerű változások mentén sikerülne pozitív irányba billenteni a mérleg nyelvét. Például a helyi önkormányzat saját zsebéből fektetne be a szociális szolgáltatásokba, ami megakadályozná a lakosság elvándorlását, többen választanák a helyi oktatást, nőne a fenntartható fejlődéssel és az innovációval kapcsolatos szaktudás, Veszprém a zöld ipar egyik tudásközpontjává válna. A környezet állapota javul: a levegőminőség kiváló, nem keletkezik szilárd hulladék, a szennyvizet pedig teljes egészében tisztítják és újrahasznosítják. Mindez pozitívan hat a politikára, az oktatásra és az egészségügyre is: a szakpolitikai döntésekbe a közösségeket is bevonják; az oktatás reformja után a készségfejlesztésre helyeződne a hangsúly, a munkanélküliség tartósan alacsony maradna, és sok életmóddal összefüggő betegség is eltűnne.

„Regionális rivalizálás”

Kevésbé kecsegtető lehetőségeket ír le a második forgatókönyv: energiahiányt, stagnáló béreket, magas inflációt és elégtelen szociális szolgáltatásokat. Az éghajlati változások erőpróba elé állítják a lakosságot: gyakoriak az aszályok és a hőhullámok, a vízhasználat csökken, aminek komoly gazdasági következményei is lesznek. A helyi önkormányzat kénytelen a védekezésre fordítani az erőforrásait, mástól pedig elvonni: egyre kevesebb jut az oktatásra és az egészségügyre, ami elégedetlenséghez és egyenlőtlenségekhez vezet. Csökken a közbiztonság, az urbanizáció visszafordul, a népesség egyre növekvő hányada él városi és vidéki gettókban, ahol még a fenti közszolgáltatások sem élnek. 2070-re a fosszilis energiák hiánya életbevágó lesz, a Balaton kiszárad, egy részét pedig szántófölddé alakítják.

„Viharlovagok”

A harmadik forgatókönyv világában a populista intézkedések lesznek a meghatározóak: csak egy szűk elit jut hozzá a legfőbb javakhoz, ami a társadalmi olló szétnyílását eredményezi. 2040-re az alsóbb osztályokban a tudatosság teljesen manipulált szintre süllyed le, noha az etnikai csoportok közötti különbségek csökkennek – bár nem feltétlenül pozitív irányban. Mindenhol gettók jelennek meg – akár Veszprém közepén is kialakulhat egy nyomornegyed -, és a szegények között járványos betegségek terjednek, egyre agresszívebb formában. Összeomlik az oktatási rendszer, ami zavargásokhoz vezet, az emberek pedig magukra maradnak. Mindez azonban kreatív megoldásokhoz vezet, és bár a társadalmat továbbra is mély egyenlőtlenség jellemzi, az emberek boldogok azzal, amijük van.

„Pató Pál úr”

A negyedik világot a növekvő korrupció és a fogyasztás, a technológia igen erős térhódítása jellemzi. Bár a gazdaság növekedik, csak kevesen részesülnek előnyeiből. Folytatódik az „agyelszívás”, a kieső munkaerőt pedig migránsok pótolják, de a szociális jóléti rendszer támogatottsága miatt csökkennek a társadalmi feszültségek. A kényelem és a környezettel szembeni érdektelenség, a folyamatos iparosítás viszont hosszú távon a fosszilis energiák kizsákmányolásához és a teljes összeomláshoz vezet, ami egyre nehezebbé teszi az életet. Az élelmiszertermelés helyi jellegű lesz, de azok elszigetelt területeken valósulnak meg, így az élelmiszerhiány marad a megszokott. Rögös utat kell megjárni, mire elindulhatunk a javulás irányába.

Rémálmok vagy a ránk váró valóság?

Annyi bizonyos, hogy a forgatókönyvek menetrendszerű megvalósulása esetén nem sok jó várna ránk – de vajon mekkora az esélye annak, hogy bármelyik alternatíva is valósággá válik?

Pintér LászlóPintér László

„Valószínűségről ezen a szinten nincs értelme beszélni, mert rengeteg elem szerepel a forgatókönyvekben, és mindnek megvan a bizonytalansági tényezője, mindezeket pedig nem lehet számszerűsíteni – mondja Dr. Pintér László, a hazai esettanulmányokat koordináló Közép-európai Egyetem Környezettudományi és Környezetpolitikai Tanszékének munkatársa. – Mindegyik vízió tágabb összefüggésekbe ágyazódik bele, a globális változások, vagy éppen a nagyon aktuális Brexit is alakíthat rajtuk. Nyilván mi extrém esetekkel dolgoztunk, de a jövő bármit tartogathat, így fontos ezekkel is foglalkozni.”

Ugyanakkor az is igaz, hogy mindegyik tanulmány a jelenlegi nemzetközi, hazai és helyi gazdasági, társadalmi folyamatok tükrében, reális elemek alapján készült. „Ismerjük például a demográfiai trendeket, tudjuk, hogy Veszprémben viszonylag stabilitás figyelhető meg. De ott van egy másik nagyon hangsúlyos terület, a társadalmi egyenlőtlenség is. Már most látjuk a jeleit a társadalom polarizációjának, ha pedig ez még extrémebbé válik, az permanensen negatív helyzetben lévő társadalmi csoportok kialakulásához vezethet. Nagyon fontos lenne, hogy megakadályozzuk ennek a polarizációnak a becsontosodását, és az alsóbb rétegek számára is legyen meg az átjárhatóság.”

Ide tartoznak a klímamodellek is, melyeknek az összegzéséből alakítottak ki a résztvevők egy általánosabb előrejelzést, a workshopon pedig konkrétan is megnézik, hogy milyen eredmény születik, ha rávetítik a forgatókönyvekre a szélsőséges éghajlati modelleredményeket, illetve az ezekre építő hatásmodell számításokat. Ezek alapján nagyon pontos képet lehet kapni például a mezőgazdasági földhasználatról, a vízháztartás változásairól, a Lyme-kór várható terjedéséről vagy a hőstressz hatásáról a halálozási rátára.

A program feladatai között szerepelt egyébként egy pozitív jövőkép kidolgozása is, amely együttesen koncentrál a környezeti, kulturális, társadalmi és gazdasági elemekre is. E szerint Veszprém az okos városok mintaképe, a kormányzat aktívan együttműködik a civil szervezetekkel, a lakosság helyi identitása pedig igen erős. Az oktatási rendszerben a hagyományok ötvöződnek a modernizmussal és az innovációval, és nagy hangsúly helyeződik a fiatal munkaerő megtartására.

Kialakult egy nem deficites pénzügyi rendszer, nagy szerepet kap a helyi gazdaság, a helyi élelmiszertermelés, az ökológiai gazdálkodás, lerövidülnek a hosszú és kockázatos ellátórendszerek. Elsőbbséget élvez a környezet és az éghajlat védelme, a város zöldítése a területhasználat és az infrastruktúra szempontjából is megvalósul. „Mindennek bizonyos szempontból már megvannak a gyökerei, a kérdés csak az, hogyan szelektáljunk úgy, hogy a pozitív jövő valósuljon meg – mondja Pintér László. – Ehhez kell most stratégiákat kialakítanunk.”

Illusztrációk: Orbán János - Impressions

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. ma 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.