Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hétvégén hidegfront érkezik

2016. július 1. 8:31

IDŐJÁRÁS

A Vmeteo.hu előrejelzése pénteken egy gyengülő hullámzó frontrendszernek köszönhetően a napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, de csak kis valószínűséggel okozhat csapadékot. Általában mérséklet marad a délnyugati szél. A hőmérséklet 30°C közelében tetőzik.

Szombaton a napsütésé lesz a főszerep, mérsékelt délnyugati szél fúj. A hőmérséklet reggel 19°C, délután 32°C körül ígérkezik. A késő esti óráktól előfordulhat zápor, zivatar. Vasárnapra virradóra hidegfront vonul át felettünk, erős, időnként viharos északnyugati szél fúj, mintegy 10°C-kal mérséklődik a nappali felmelegedés. Jelentős csapadék nem érkezik. A jövő hét napos, mérsékelten meleg idővel indul.

KÖZÉRZET

A fölöttünk lévő igen meleg levegő a melegfrontérzékenyeknél válthat ki melegfronti tüneteket, ugyanakkor hazánk nyugati részén már hidegfronti hatás érvényesül. Az ország nagy részén érvényesülő melegfronti hatás sokunknak okozhat fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot. Fáradékonyabbak lehetünk, romlik teljesítő képességünk. A Dunántúlon viszont a fölénk érkező hidegebb levegő hatására többen panaszkodhatnak migrénes rohamokra, erősebb fájdalommal jelentkezhetnek más görcsös jellegű betegségek (epe-, vese-, gyomor- és bélgörcs). A fronthatásnak köszönhetően lassulnak reflexeink, a reakció idő megnyúlhat, aluszékonyabbak lehetünk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy a mai napon (2016. július 01.) a figyelmeztetési értéket meghaladó, 7.8-es (nagyon erős) UV-B sugárzás várható. Kérjük, fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

POLLEN

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is jellemzően a közepes, a csalánféléké a közepes-magas tartományban alakul. A lórom, az útifű, a libatopfélék, a kenderfélék, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja általában alacsony, bár az útifűé és a hársé esetenként megemelkedhet és elérheti a közepes szintet. Előfordulhat még egy-egy szem a fenyőfélék, valamint ciprus- és tiszafafélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

BALATON

Délelőtt napos idő lesz a jellemző, majd a déli óráktól megnövekszik a gomolyfelhőzet és délután helyi zápor, zivatar kialakulhat. A többnyire gyenge, mérsékelt (5-20 km/h) változó irányú, de egyre inkább északnyugatira forduló szél, eleinte csak a Balaton nyugati medencéjében, majd délelőttől a délutáni órákig már másutt is helyenként megélénkülhet ( 25-40 km/h ). Intenzív zápor vagy zivatar környezetében átmenetileg 55 km/h feletti széllökés is kialakulhat a délutáni órákban. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 31 fok körül, a késő esti 25 fok körül várható.

A víz hőmérséklete Csopaknál 25°C.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.