Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben a könyvtáros szakma

2016. július 7. 16:08
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a királynék városában tartja éves vándorgyűlését csütörtöktől.

Három napon keresztül Veszprém városa látja vendégül a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését. A könyvtáros szakma negyvennyolcadik alkalommal ül össze, idén az együttműködés és a felelősség a központi téma. Kapcsolat – Könyvtár – Együttműködés: felelősséggel a sikeres közösségekért címet kapta az idei vándorgyűlés, melyet a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), s annak Veszprém megyei szervezete az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral, a Pannon Egyetemmel és Veszprém városával közösen rendez július 7. és 9. között.

Az esemény csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke elmondta: az eseményre több mint 800 főt várnak, ami rekordnak számít a rendezvény történetében. – A vándorgyűlés azt a célt szolgálja, hogy mi könyvtárosok minél minőségibb, s az életpályánkat meghatározó ismeretekhez juthassunk annak érdekében, hogy a könyvtárhasználókat a lehető legjobb minőségben tudjuk kiszolgálni. A tizenhárom szekció programja is ennek a gondolatnak jegyében szerveződött.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere szerint mindig különleges kihívás, ha egy egész szakmát kell vendégül látni Veszprém városában, amely örömmel fogadja az ország könyvtárosait. – Azok a témák, szekciók, amik a vándorgyűlés szakmai részét adják mind-mind aktuális kérdések, fontos, hogy ezeket meg lehet vitatni. A szakmai kérdések tárgyalása mellett lehetősége nyílik arra is az ideérkezőknek, hogy új kapcsolatokat, barátságokat átalakítsanak ki, és hogy felfedezzék Veszprém kulturális tartalmait – zárta gondolatait a vársovezető.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora hozzászólásában kiemelte, hogy a könyvtárak mindig is a tudományosság szolgálatában álltak, információt szolgáltattak, elválaszthatatlan részei a tudománynak. – A könyvtárszakma felvette a lépést az elmúlt évtizedek információs társadalomi fejlődésével. Ez jól észlelhető abból is, hogy az eseményen többségben vannak azok a cégek, szolgáltatók, akik olyan lehetőségeket kínálnak, amik megkönnyítik az információ hozzáférését. A tudománynak egyre inkább a társadalmat kell szolgálnia, az ilyen szakmai találkozók pedig ezt a folyamatot segítik.

Az esemény díszvendége, dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az európai identitást építő, fejlesztő intézménynek nevezte a könyvtárakat. – A könyvtár az az intézmény ahol közös pontokat találhatunk a nemzetek között. A könyvtárakban találhatók az európai kultúra hősei. Fontos, hogy odafigyeljünk könyvtárainkra, vigyázzunk rájuk, s hogy korszerűvé tegyük a kultúra eszközeit. A könyvtárosok a műveltség őrzői, fontos hogy megmaradjon az elkötelezettségük, hitük választott szakmájuk mellett – jegyezte meg Navracsics, aki szerint az európai versenyképesség szerves részét képezik a könyvtárak.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Első ízben adtak át állatvédelmi szakmai díjakat az állatok világnapja alkalmából Első ízben adtak át állatvédelmi szakmai díjakat az állatok világnapja alkalmából 2023. október 4-én, az állatok világnapján első ízben adták át a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány és az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság által közösen alapított állatvédelmi szakmai díjakat. Az Év Állatvédő Állatorvosa, Jogásza, Állatkerti Szakembere, Civile és Közéleti Személyisége díjakat Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke adták át.  ma 13:06 Veszprémi projektekkel ismerkedhettek a jövő építészei Veszprémi projektekkel ismerkedhettek a jövő építészei Szakmai napot rendeztek a Táncsics Mihály Technikumban kedden az építészet világnapja alkalmából. ma 10:49 Hároméves stratégiai keretszerződést kötött a MOL és a Pannon Egyetem Hároméves stratégiai keretszerződést kötött a MOL és a Pannon Egyetem Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a MOL és a Pannon Egyetem, amelynek célja, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az energiaipar számára és támogassa a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet. tegnap 11:05 A vártnál is nagyobb siker volt az állatvédelmi piknik A vártnál is nagyobb siker volt az állatvédelmi piknik A becslések szerint több ezer ember vett részt az idei Állatvédelmi Témahét nyitóeseményén Budapesten. 2023. október 2. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.