2020. augusztus 4. // Domonkos névnap

Veszprémben a könyvtáros szakma

2016. július 7. 16:08
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a királynék városában tartja éves vándorgyűlését csütörtöktől.

Három napon keresztül Veszprém városa látja vendégül a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését. A könyvtáros szakma negyvennyolcadik alkalommal ül össze, idén az együttműködés és a felelősség a központi téma. Kapcsolat – Könyvtár – Együttműködés: felelősséggel a sikeres közösségekért címet kapta az idei vándorgyűlés, melyet a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), s annak Veszprém megyei szervezete az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral, a Pannon Egyetemmel és Veszprém városával közösen rendez július 7. és 9. között.

Az esemény csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke elmondta: az eseményre több mint 800 főt várnak, ami rekordnak számít a rendezvény történetében. – A vándorgyűlés azt a célt szolgálja, hogy mi könyvtárosok minél minőségibb, s az életpályánkat meghatározó ismeretekhez juthassunk annak érdekében, hogy a könyvtárhasználókat a lehető legjobb minőségben tudjuk kiszolgálni. A tizenhárom szekció programja is ennek a gondolatnak jegyében szerveződött.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere szerint mindig különleges kihívás, ha egy egész szakmát kell vendégül látni Veszprém városában, amely örömmel fogadja az ország könyvtárosait. – Azok a témák, szekciók, amik a vándorgyűlés szakmai részét adják mind-mind aktuális kérdések, fontos, hogy ezeket meg lehet vitatni. A szakmai kérdések tárgyalása mellett lehetősége nyílik arra is az ideérkezőknek, hogy új kapcsolatokat, barátságokat átalakítsanak ki, és hogy felfedezzék Veszprém kulturális tartalmait – zárta gondolatait a vársovezető.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora hozzászólásában kiemelte, hogy a könyvtárak mindig is a tudományosság szolgálatában álltak, információt szolgáltattak, elválaszthatatlan részei a tudománynak. – A könyvtárszakma felvette a lépést az elmúlt évtizedek információs társadalomi fejlődésével. Ez jól észlelhető abból is, hogy az eseményen többségben vannak azok a cégek, szolgáltatók, akik olyan lehetőségeket kínálnak, amik megkönnyítik az információ hozzáférését. A tudománynak egyre inkább a társadalmat kell szolgálnia, az ilyen szakmai találkozók pedig ezt a folyamatot segítik.

Az esemény díszvendége, dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az európai identitást építő, fejlesztő intézménynek nevezte a könyvtárakat. – A könyvtár az az intézmény ahol közös pontokat találhatunk a nemzetek között. A könyvtárakban találhatók az európai kultúra hősei. Fontos, hogy odafigyeljünk könyvtárainkra, vigyázzunk rájuk, s hogy korszerűvé tegyük a kultúra eszközeit. A könyvtárosok a műveltség őrzői, fontos hogy megmaradjon az elkötelezettségük, hitük választott szakmájuk mellett – jegyezte meg Navracsics, aki szerint az európai versenyképesség szerves részét képezik a könyvtárak.

Zatkalik Dániel

További cikkek

A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére
Kampány indult az élelmiszerpazarlás csökkentésére
"Élj maradéktalanul!" elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.
Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
Szeptembertől minden nappali tagozatos tanuló ingyen kap tankönyvet
A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára hétfőn Üllőn újságíróknak, abból az alkalomból, hogy megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.
A szélmalmok árnyékában futottak
A szélmalmok árnyékában futottak
Harmadik alkalommal rendezték meg Tésen Don Quijote Run elnevezésű jótékonysági futóversenyt vasárnap délelőtt. A Bakony legmagasabb pontján lévő településen különböző távokat, különböző tájakon teljesítették a résztvevők.
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.
2020. augusztus 4. // Domonkos névnap