2021. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Veszprémben a könyvtáros szakma

2016. július 7. 16:08
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a királynék városában tartja éves vándorgyűlését csütörtöktől.

Három napon keresztül Veszprém városa látja vendégül a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését. A könyvtáros szakma negyvennyolcadik alkalommal ül össze, idén az együttműködés és a felelősség a központi téma. Kapcsolat – Könyvtár – Együttműködés: felelősséggel a sikeres közösségekért címet kapta az idei vándorgyűlés, melyet a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), s annak Veszprém megyei szervezete az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral, a Pannon Egyetemmel és Veszprém városával közösen rendez július 7. és 9. között.

Az esemény csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke elmondta: az eseményre több mint 800 főt várnak, ami rekordnak számít a rendezvény történetében. – A vándorgyűlés azt a célt szolgálja, hogy mi könyvtárosok minél minőségibb, s az életpályánkat meghatározó ismeretekhez juthassunk annak érdekében, hogy a könyvtárhasználókat a lehető legjobb minőségben tudjuk kiszolgálni. A tizenhárom szekció programja is ennek a gondolatnak jegyében szerveződött.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere szerint mindig különleges kihívás, ha egy egész szakmát kell vendégül látni Veszprém városában, amely örömmel fogadja az ország könyvtárosait. – Azok a témák, szekciók, amik a vándorgyűlés szakmai részét adják mind-mind aktuális kérdések, fontos, hogy ezeket meg lehet vitatni. A szakmai kérdések tárgyalása mellett lehetősége nyílik arra is az ideérkezőknek, hogy új kapcsolatokat, barátságokat átalakítsanak ki, és hogy felfedezzék Veszprém kulturális tartalmait – zárta gondolatait a vársovezető.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora hozzászólásában kiemelte, hogy a könyvtárak mindig is a tudományosság szolgálatában álltak, információt szolgáltattak, elválaszthatatlan részei a tudománynak. – A könyvtárszakma felvette a lépést az elmúlt évtizedek információs társadalomi fejlődésével. Ez jól észlelhető abból is, hogy az eseményen többségben vannak azok a cégek, szolgáltatók, akik olyan lehetőségeket kínálnak, amik megkönnyítik az információ hozzáférését. A tudománynak egyre inkább a társadalmat kell szolgálnia, az ilyen szakmai találkozók pedig ezt a folyamatot segítik.

Az esemény díszvendége, dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az európai identitást építő, fejlesztő intézménynek nevezte a könyvtárakat. – A könyvtár az az intézmény ahol közös pontokat találhatunk a nemzetek között. A könyvtárakban találhatók az európai kultúra hősei. Fontos, hogy odafigyeljünk könyvtárainkra, vigyázzunk rájuk, s hogy korszerűvé tegyük a kultúra eszközeit. A könyvtárosok a műveltség őrzői, fontos hogy megmaradjon az elkötelezettségük, hitük választott szakmájuk mellett – jegyezte meg Navracsics, aki szerint az európai versenyképesség szerves részét képezik a könyvtárak.

Zatkalik Dániel