2022. augusztus 20.
//
István névnap

Veszprémben a könyvtáros szakma

2016. július 7. 16:08
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a királynék városában tartja éves vándorgyűlését csütörtöktől.

Három napon keresztül Veszprém városa látja vendégül a Magyar Könyvtárosok Egyesületének vándorgyűlését. A könyvtáros szakma negyvennyolcadik alkalommal ül össze, idén az együttműködés és a felelősség a központi téma. Kapcsolat – Könyvtár – Együttműködés: felelősséggel a sikeres közösségekért címet kapta az idei vándorgyűlés, melyet a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), s annak Veszprém megyei szervezete az Eötvös Károly Megyei Könyvtárral, a Pannon Egyetemmel és Veszprém városával közösen rendez július 7. és 9. között.

Az esemény csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke elmondta: az eseményre több mint 800 főt várnak, ami rekordnak számít a rendezvény történetében. – A vándorgyűlés azt a célt szolgálja, hogy mi könyvtárosok minél minőségibb, s az életpályánkat meghatározó ismeretekhez juthassunk annak érdekében, hogy a könyvtárhasználókat a lehető legjobb minőségben tudjuk kiszolgálni. A tizenhárom szekció programja is ennek a gondolatnak jegyében szerveződött.

Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere szerint mindig különleges kihívás, ha egy egész szakmát kell vendégül látni Veszprém városában, amely örömmel fogadja az ország könyvtárosait. – Azok a témák, szekciók, amik a vándorgyűlés szakmai részét adják mind-mind aktuális kérdések, fontos, hogy ezeket meg lehet vitatni. A szakmai kérdések tárgyalása mellett lehetősége nyílik arra is az ideérkezőknek, hogy új kapcsolatokat, barátságokat átalakítsanak ki, és hogy felfedezzék Veszprém kulturális tartalmait – zárta gondolatait a vársovezető.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora hozzászólásában kiemelte, hogy a könyvtárak mindig is a tudományosság szolgálatában álltak, információt szolgáltattak, elválaszthatatlan részei a tudománynak. – A könyvtárszakma felvette a lépést az elmúlt évtizedek információs társadalomi fejlődésével. Ez jól észlelhető abból is, hogy az eseményen többségben vannak azok a cégek, szolgáltatók, akik olyan lehetőségeket kínálnak, amik megkönnyítik az információ hozzáférését. A tudománynak egyre inkább a társadalmat kell szolgálnia, az ilyen szakmai találkozók pedig ezt a folyamatot segítik.

Az esemény díszvendége, dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa az európai identitást építő, fejlesztő intézménynek nevezte a könyvtárakat. – A könyvtár az az intézmény ahol közös pontokat találhatunk a nemzetek között. A könyvtárakban találhatók az európai kultúra hősei. Fontos, hogy odafigyeljünk könyvtárainkra, vigyázzunk rájuk, s hogy korszerűvé tegyük a kultúra eszközeit. A könyvtárosok a műveltség őrzői, fontos hogy megmaradjon az elkötelezettségük, hitük választott szakmájuk mellett – jegyezte meg Navracsics, aki szerint az európai versenyképesség szerves részét képezik a könyvtárak.

Zatkalik Dániel

További cikkek

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
A honvédség minden tagja Szent István örökségének őrzője
Az államalapítás alkalmából tartott ünnepi állománygyűlést pénteken a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja.
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Orosz gép miatt riasztották a magyar Gripeneket a Baltikumba
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi miniszter csütörtökön Facebook-oldalán.
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az ünnep miatt változnak a MÁV-Volán csoport menetrendjei
Az augusztus 20-ai budapesti tűzijáték után több kocsival közlekedő vonatokat indít a MÁV. Változik a Volánbusz menetrendje is az ünnepi hétvégén.
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.