Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
19°C

Heves zivatarokkal támad a hidegfront

2016. július 13. 8:49
Másodfokú figyelmeztetést adtak ki megyénkre.

FIGYELMEZTETÉS

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki megyénkre heves zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt.

IDŐJÁRÁS

A Vmeteo.hu előrejelzése szerint szerdán egy hullámzó frontrendszer határozza meg időjárásunkat. Eleinte még sokat süt a nap, a délutáni óráktól azonban egyre nagyobb eséllyel alakulhat ki zápor, zivatar. Az éjszakai órákban hevesebb időjárási események is előfordulhatnak, nagy bizonytalanság mellett viharos szél és jégeső sem zárható ki. Napközben mérsékelt északnyugati szél fúj, ami éjjel megerősödik. A hőmérséklet csúcsértéke ma még elérheti a 30°C-ot.

Csütörtökön az átvonuló hidegfront mögött leszünk. A reggeli, délelőtti órákban még előfordulhat zápor, zivatar, majd felszakadozik, csökken a felhőzet, néhány órára a nap is kisüt. Gyakran fúj erős északnyugati szél, amit időnként viharos lökések kísérnek. A hőmérséklet reggel 15°C-ig csökken, a maximum 22°C körül ígérkezik, de a szél miatt hidegebbnek érezhetjük. A hétvégén erősen felhős, borult égre tekinthetünk fel, szombaton záporesővel, mindeközben erős északnyugati szél fúj. A maximum hőmérsékletek alig haladják meg a 20°C-ot. Hétfőtől erőteljes melegedés veszi kezdetét.

KÖZÉRZET

Az ország északnyugati részét hidegfront közelíti meg, az érzékenyebb szervezetűeknél a fejfájás, álmosságérzés hátterében légköri okok is állhatnak.

POLLEN

A hét elején az időjárás következtében kissé magasabb lehet a pollenterhelés. A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan leginkább a közepes-magas, a csalánféléké a magas tartományban alakul. Az útifű, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja leginkább alacsony, néhol elérheti a közepes szintet. Jelen van még a levegőben a kenderfélék, a lórom, a libatopfélék, valamint a fenyőfélék, illetve a ciprus- és a tiszafafélék pollenjéből is néhány szem. A kültéri allergén gombák koncentrációja több helyen elérheti a magas-nagyon magas szintet.

BALATON

Nehéz körülményekre számíthatnak a Kékszalag versenyzői: a gyenge, mérsékelt (5-25 km/h), északi, északnyugati szél eleinte több helyen is megélénkülhet (25-40 km/h), helyenként meg is erősödik (40-55 km/h). Egyes lökések a Balaton nyugati medencéjében megközelíthetik a viharos (60 km/h körüli) fokozatot is. A délelőtti óráktól fokozatosan mérséklődik a légmozgás, délutánra várhatóan 25 km/h alá. A késő délutáni, esti órákban azonban zivatarok környezetében viharossá fokozódik (60-90 km/h) a szél. Erős viharral is számolni kell (90-120 km/h körüli lökésekkel).

Változóan felhős ég várható, néhány órás napsütéssel. Késő délután, este erős felhődösre kell számítani, amiből többfelé zivatarok alakulnak ki. A zivatarokat felhőszakadás és jégeső is kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet a térség nyugati felében 28, 29, a keleti felében 30, 31 fok körül alakul.

A víz hőmérséklete Csopaknál 26°C.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.