Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
14°C

Villámokkal, széllel csapott le a vihar

2016. július 13. 22:08 // Forrás: Katasztrófavédelem, mti
Megközelíti a kétszázat a Veszprém megyéből érkezett kárbejelentések száma az esti vihar után.

Berhidán villám csapott egy családi házba, amely teljes terjedelmében lángol. A pétfürdői és a veszprémi hivatásos tűzoltók dolgoznak a 100 négyzetméteres épület tetőszerkezetén tomboló lángok megfékezésén. A házat átkutatták, senki sem rekedt odabent. Balatonszőlős és Pécsely között kidőlt fák közé rekedt egy autós. A bejelentő végül el tudta hagyni járművével a helyszínt, a fák feldarabolásán a balatonfüredi tűzoltók dolgoznak.

Fák dőltek a vasúti sínekre Tapolca és Nemesgulács között, egy vasúti szerelvény is itt vesztegelt, amíg a tűzoltók fel nem darabolták az egyenként tízméteres fákat. Azóta felszabadították a síneket. A Mávinform közleménye szerint este Badacsonytördemic-Szigliget és Tapolca, valamint Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között is fa dőlt a vasúti pályára és elzárta a vágányt. Emiatt a Balaton északi partján és a Tapolca-Celldömölk vonalon 60-90 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak.

Tapolcán szinte teljes egészében lefújta a szél egy ház tetőszerkezetét a József Attila utcában, itt ponyvával próbálják óvni a bent rekedt értékeket a tűzoltók. Szintén Tapolcán mélygarázst öntött el a víz a Radnóti Miklós utcában, egy kidőlt fa elektromos vezetékeket és villanyoszlopokat is magával rántott a Martinovics Ignác utcában. A kidőlt fa miatt az egyik lakóházból nem jöhetnek ki a lakók, a fa ugyanis elzárja az utcafronti kaput. A Pacsirta utcából pedig magas vízállást jelentettek a lakók, ide szintén úton van a tűzoltói segítség. Balatonudvarin egy húszméteres fa dőlt ki, három telket is érintett, végül egy köztes épületen akadt fenn. Alsóörsön egy kempingben álló lakókocsira dőlt egy fa, senki sem sérült meg.

A nagy széllel érkező vihar fákat döntött ki a 71-es főút mentén, Balatonfüreden pedig házakba tört be a víz. A katasztrófavédelem megyei ügyeletére percenként több hívás érkezett az elmúlt időszakban, mostanra több mint száz helyen várják a tűzoltói segítséget. A kárfelszámolásban az önkormányzati és a hivatásos tűzoltók is részt vesznek. Kővágóörsön a strandbüfére dőlt egy fa, amit motorosfűrésszel darabolnak fel a badacsonytomaji tűzoltók.

A Veszprém megye határában fekvő Rigácson pedig a szomszédos Vas megyei, sümegi tűzoltók végeznek műszaki mentést, itt egy elszáradt fenyőfa dőlt ki és vágott el egy villanyvezetéket, valamint tört ki egy villanyoszlopot, itt magasból mentő, létrás járművel dolgozik a két raj. Csopakon égő fához riasztották a veszprémi hivatásos tűzoltókat, akik útközben jelentették, hogy a 73-as főúton is ágak nehezítik a közlekedést.

Két zenei fesztivált is leállítottak Fejér megyében az országon átvonuló, villámlásokkal tarkított vihar miatt. Mind Velencében, mint pedig Dunaújvárosban veszélyessé vált volna a programok folytatása. Fontos információ, hogy nem szakítják félbe a fesztiválokat, az ott tartózkodók biztonságban vannak, nem kellett kiüríteni a területeket, csupán a programokat függesztették fel a vihar elvonultáig, illetve későbbi tájékoztatásig.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.