2021. október 22.
//
Előd névnap

Adrenalinfröccs a vízen

2016. július 29. 17:08
Ha nyár, akkor strand, és ha strand, akkor vízibicikli. Legalábbis néhány éve még ez jutott eszünkbe, ha valamilyen vízi járgányra pattantunk volna a Balatonon.

Azóta viszont igencsak kiszínesedett a paletta, és végre a csendes tekerésnél meg a csúszdázásnál nagyobb élményeket kínáló vízi járművek is megjelentek, és az adrenalin löketet keresők is megtalálhatják a számításaikat. Bár csendben azt azért hozzátenném, van még hova felzárkózni: ha igazán nagyban szeretnénk gondolkodni, Veszprém 15-20 kilométeres körzeténél kicsit távolabb kell mennünk.

Az ország keleti részén, a Tisza-tavon például olyan, trópusi nyaralást idéző nyalánkságokkal találkozhatunk már, mint a jet-skihez köthető, vízsugárral irányított és leginkább deformálódott gumipolipra hasonlító, ennek ellenére rendkívül vicces rakéta, a flyboard. De ugyanitt próbálhatjuk ki a vízifánkot és a vízibanánt, valamint a vízi ejtőernyőzést is.

Szégyenkezni azért a mi régiónknak sem kell, mert bár egyelőre korlátozott mértékben, de nálunk is elérhetők az extrémebb vízi járgányok, a lazábbtól az igazán extrémig.

Stand Up Paddle (SUP)

Ha 30-40 évvel ezelőtt megkérdeztünk volna valakit, hogy mi az a SUP, a nagy többség valószínűleg nagy szemeket meresztve nézett volna ránk, a kicsit tájékozottabbak pedig elmondták volna, hogy a polinéziai halászok mintáját felhasználó hawaii szörfoktatók módszere. A nagyvilág után aztán pár éve a Balatonon is elkezdte felütni a fejét az „állva evezés” divatja. Ebből gyakorlatilag már sejteni lehet, hogy a SUP nem más, mint a szörfözés és az evezés fúziója, ahol egy szörfdeszkán állva, egy hosszú szárú evezőlapáttal lehet előrébb ringatózni a vízen. Már ha elég ügyesek vagyunk, és nem borít le minket a lábunkról egy nagyobb hullám. Profik viszont jógázhatnak is a deszkán.

Hol? Hozzánk legközelebb Tihanyban működik oktató központ – itt felszerelést is lehet bérelni.

Wakeboard

A deszkás műfajnál maradva, már-már klasszikussá vált a vízisí rokonának számító wakeboard. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy szörfdeszkán suhanni és extrém trükköket bemutatni nemcsak motorcsónakkal vontatva lehet, hanem külön erre a célra kialakított kötélpályán is. A közhiedelemmel ellentétben pedig állítólag nem is olyan nehéz elsajátítani a wakeboardozás csínját-bínját: az alapokat hamar meg lehet tanulni, hogy ki mennyire cifrázza, az pedig már mindenkinek a bátorságán és az ízlésén múlik. Nagy mellénnyel azért senki ne induljon neki, mert nagy pofára esésre számíthat – bár ez az első board órákon nagyjából így is, úgy is elkerülhetetlen.

Hol? Veszprém vonzáskörzetében két helyen találhatók pályák, Balatonfüreden és Balatonfüzfőn.

Kiteszörf

Még mindig szörfdeszka, csak most épp ejtőernyővel keresztezve. Kb. ez az a szintje a vízi deszkázásnak, aminek már tényleg nem lehet csak úgy nekiindulni, hogy felcsatolom a deszkát, aztán irány a víz. Mielőtt bárki is akár csak beleérinthetné a lábujját a tóba, először komoly szárazföldi felkészülésen kell részt vennie, ahol pontosan megtanítják neki, hogyan uralja a vizet és a szelet egyszerre, miközben időnként még egy-egy figurát is bemutat a levegőben. A jó egyensúlyérzék, a komoly izomerő és a koncentráció nélkülözhetetlensége itt fokozottan igaz, cserébe viszont aki mindezeket teljesíti, páratlan élményben részesül.

Hol? A helyszín és a szélirány itt nagyon nem mindegy: északi szélért a Velencei-tó Velence felőli részét keressük, déliért pedig ugyanitt Sukorót.

Katamarán

Aki a hagyományos vitorlázásnál egy fokkal feljebb lépne, és tempósabban száguldana a vízen, kipróbálhatja a leggyorsabb, leglátványosabb és legizgalmasabb vitorláshajóként hirdetett katamaránt. Mivel a hajó két törzsre épül, sokkal hamarabb juthatunk el vele A pontból B-be, ráadásul hullámos vízben is jóval stabilabbnak számítanak és kevésbé imbolyognak 1.0-s verziójukhoz képest. Bár egyelőre inkább a versenysportolók engedik meg maguknak azt a luxust, hogy katamaránon élvezzék a vizet, hobbiként is lehet űzni, ráadásul egyre több iskola kínál oktatást, ahol ki is bérelhetjük a hajókat.

Hol? Az alsóörsi Katamarán Sportegyesület telephelyén rengeteg lehetőség vár ránk.

Sárkányhajó

Az eddigieknél jóval szerényebb és kedvesebb, de nem kevésbé szórakoztató módja a strandolásnak a sárkányhajózás. Előnye és hátulütője tulajdonképpen ugyanaz: csak csapatban lehet űzni. A kenuszerű, de sárkányfejű- és farkú hajót egyszerre 18-20 evezős hajtja a dobos ritmusára – ő gondoskodik arról, hogy ne torkolljon fejetlenségbe a nagy móka. Nagyon gyorsan elsajátítható és meglehetősen biztonságos is, céges csapatépítőkre vagy nagy baráti-haveri társasági összejövetelre pedig kifejezetten ideális.

Hol? Balatonfüreden a Balatontourist Füred Kemping és Üdülőfaluban vagy a Velencei-tavon.

Bertalan Melinda

További cikkek

Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó XV. NN Ultrabalaton futóversenyen.
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Két évvel ezelőtt még minden negyedik, idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Az előre meghirdetett akciósorozat után eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabott ki a hivatal a szabálytalanságok kapcsán. Még tart az eredmények feldolgozása.
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.
Nyugati nyaralás címmel készül családi vígjáték a Balatonnál
Nyugati nyaralás címmel készül családi vígjáték a Balatonnál
Nyugati nyaralás címmel forgatnak játékfilmet a Balaton térségében, méghozzá a Lévai Balázs-Tiszeker Dániel rendezőpáros. A történet 1984-ben játszódik: egy négytagú család nyugati nyaralást tervez, de „bizonyos okokból” az egyik gyermek nem kap útlevelet, így jobb híján a Balatonra kényszerülnek... A családi vígjátékot a tervek szerint a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatják be. A film producer-rendezőjét, Lévai Balázst egy füredi forgatási napon értük el, és kérdeztük a készülő produkcióról…