2021. október 22.
//
Előd névnap

Bor ❤ Balaton

2016. augusztus 6. 22:24
Borlovag-avatással nyitották meg szombaton a Balatonfüredi Borheteket.

A szombat kora esti hivatalos megnyitó ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kifejtette: a borhetek egyik fő célja, hogy felhívják a figyelmet a borvidék zászlóshajójára, az olaszrizlingre; illetve hogy az igényességet és a szakmaiságot szem előtt tartó gasztronómiai fesztiválon minél több fogyasztó találkozzon a borosgazdákkal.

dr. Bóka Istvándr. Bóka István

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kulturált borfogyasztás mellett foglalt állást. Beszámolt róla, hogy miközben a szigorú hatósági kontrollnak köszönhetően csökkent a gyenge minőségű import borok behozatala, a hazai termelők által előállított bormennyiség 2015-ben 40%-kal nőtt az előző évhez képest. A magyarok évente 30-32 liter bort fogyasztanak, „ami szerencsére növekvő tendenciát mutat.”

Nagy IstvánNagy István

Az államtitkár reagált a Bóka István által ismertetett helyzetképre, mely szerint az idei szőlőtermést szinte teljes egészében elverte a tavaszi jégeső. Nagy István kijelentette, hogy a termelők ezúttal is számíthatnak az agrár-kárenyhítési rendszer nyújtotta juttatásokra.

A megnyitó ünnepségen átadták a város borának járó elismerést, ami 2016-ban a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Balatonfüredi Széchenyi Ferenc Tagintézménye nyert el 2015-es évjáratú olaszrizling borával. A díj átadása után a borlovagrend új tagokat avatott.

A Balatonfüredi Borhetek programsorozata augusztus 6. és 28. között várja a borbarátokat a Tagore sétányra, ahol a hétfők és keddek kivételével minden este zenei fellépők szórakoztatják a közönséget.

vehir.hu

További cikkek

Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Videó: zöld szemléletformálás az általános iskolákban a Veszprém-Balaton 2023 és a HybridCycle segítségével
Az EKF program keretében Veszprém után Tapolcán is megtartották a gyermekek környezettudatos nevelését célzó szemléletformáló edukációs órát.
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Ultrabalaton: Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot
Csécsei Zoltán megjavította a versenycsúcsot a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó XV. NN Ultrabalaton futóversenyen.
Időpontot villantott a VeszprémFest
Időpontot villantott a VeszprémFest
Kiderült, mikor rendezik meg a prémium zenei fesztivált 2022-ben.
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Egyre kevesebb a szabálytalanság a Balatonnál
Két évvel ezelőtt még minden negyedik, idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai. Az előre meghirdetett akciósorozat után eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabott ki a hivatal a szabálytalanságok kapcsán. Még tart az eredmények feldolgozása.
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Megépül a Bringakör utolsó hiányzó szakasza Balatonrendesen
Az eredményes közbeszerzést követően a napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen még kiépítetlen elemének kivitelezőjével, a nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres Bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel.