2023. március 31.
//
Árpád névnap

Bor ❤ Balaton

2016. augusztus 6. 22:24
Borlovag-avatással nyitották meg szombaton a Balatonfüredi Borheteket.

A szombat kora esti hivatalos megnyitó ünnepségen Bóka István, Balatonfüred polgármestere kifejtette: a borhetek egyik fő célja, hogy felhívják a figyelmet a borvidék zászlóshajójára, az olaszrizlingre; illetve hogy az igényességet és a szakmaiságot szem előtt tartó gasztronómiai fesztiválon minél több fogyasztó találkozzon a borosgazdákkal.

dr. Bóka Istvándr. Bóka István

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kulturált borfogyasztás mellett foglalt állást. Beszámolt róla, hogy miközben a szigorú hatósági kontrollnak köszönhetően csökkent a gyenge minőségű import borok behozatala, a hazai termelők által előállított bormennyiség 2015-ben 40%-kal nőtt az előző évhez képest. A magyarok évente 30-32 liter bort fogyasztanak, „ami szerencsére növekvő tendenciát mutat.”

Nagy IstvánNagy István

Az államtitkár reagált a Bóka István által ismertetett helyzetképre, mely szerint az idei szőlőtermést szinte teljes egészében elverte a tavaszi jégeső. Nagy István kijelentette, hogy a termelők ezúttal is számíthatnak az agrár-kárenyhítési rendszer nyújtotta juttatásokra.

A megnyitó ünnepségen átadták a város borának járó elismerést, ami 2016-ban a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Balatonfüredi Széchenyi Ferenc Tagintézménye nyert el 2015-es évjáratú olaszrizling borával. A díj átadása után a borlovagrend új tagokat avatott.

A Balatonfüredi Borhetek programsorozata augusztus 6. és 28. között várja a borbarátokat a Tagore sétányra, ahol a hétfők és keddek kivételével minden este zenei fellépők szórakoztatják a közönséget.

vehir.hu

További cikkek

Az észak-balatoni vasútvonalon pályafelújítás lesz március végén és áprilisban
Az észak-balatoni vasútvonalon pályafelújítás lesz március végén és áprilisban
Az észak-balatoni vonalon a korábbi években a Szabadbattyán–Balatonfüred vonalszakaszt villamosították, az állomások részleges akadálymentesítése is megtörtént. Idén a nyíltvonali pályarészek és több állomás átépítését, felújítását végzik el, annak érdekében, hogy megszűnjenek a sebességkorlátozások a vonalszakaszon, a vonatok megfelelő sebességgel közlekedhessenek, ezáltal stabilabbá és betarthatóbbá válik a menetrendszerű vonatközlekedés.
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Víg Mihály: Lepillantottam a Várbörtön csigalépcsőjén, a poklot láttam
Víg Mihály: Lepillantottam a Várbörtön csigalépcsőjén, a poklot láttam
Víg Mihály zenész, a Trabant alapítótagja, valamint a mai napig működő Balaton együttes énekes dalszerzője, a Tarr Béla-filmek zeneírója életéről nemrégiben jelent meg az „Ott torony volt” című portréfilm, melyet Kécza András rendezett. A film után nagy figyelem irányult Vígre, megkerestük, hogy rákérdezzünk, hogyan érintették a film körüli teendők. Nemrég Veszprémben koncertezett, mint kiderült, remekül ismeri például a Várbörtön celláit… Az óbudai piacon találkoztunk, annak is egy kis kocsmájában. Nem szokványos interjúhelyszín, de annál eredetibb. Víg szóvá is tette, csirkemellet itt kell venni, hisz – mint mondja –, nagyon szeret főzni. Ez ugyan nem derült ki a róla szóló portréfilmben…