Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C

A szárnyak repülés közben nőnek

2016. augusztus 15. 16:07
Bár a repülés csak kevesek hivatása, ez a kis csoport elhivatottságával, szakmai felkészültségével és emberi magatartásával nagyban hozzájárul a légierő feladatainak ellátásához. Augusztus 15-én, A légierő és a repülő fegyvernem napján előttük tisztelgünk.

Az esemény nem véletlenül esik egybe Nagyboldogasszony ünnepével, a magyar repülők ugyanis Máriát választották oltalmazójuknak és Védőszentjüknek.

Veszprémben, a Táborállás parkban áll egy emlékmű, amelynek jelentősége a legtöbbek számára ismeretlen. A szobrot a Magyar Veterán Repülők Egyesületének (a mai Magyar Veterán Repülők Szövetségének elődje) javaslatára civil segítséggel emelték 1993-ban a repülési feladatok közben életüket vesztett pilóták tiszteletére.

A Magyar Veterán Repülők Szövetsége együttműködésben a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületével ezen emlékmű megkoszorúzásával, ünnepi beszéddel, valamint szentmisével tisztelgett azok előtt, akik életüket a repülésnek, a hivatásnak és a hazának áldozták.

Soós Lajos nyugállományú alezredesSoós Lajos nyugállományú alezredes

Hazánk légterének védelme, a kutató-mentő szolgálat, a szárazföldi csapatok támogatása olyan feladat, amely egész embert kíván. A légierő személyi állományának felkészültsége, kiképezettség, a bajtársiasságon alapuló felelőssége lehetővé teszi a feladatok minél pontosabb elvégzését.

Az emberiséget a kezdetektől foglalkoztatja a repülés gondolata, számos feljegyzés, történet és monda igazolja ezt. Nehéz meghatározni a repülés történetének nagy mérföldköveit, az azonban biztos, hogy rengetegen lelték halálukat a kísérleti repülések során.

Szabó György alezredes, tábori lelkészSzabó György alezredes, tábori lelkész

Ezen a napon nem csak a világháborúk légi csatáiban elhunyt katonákra emlékezünk, hanem a békekiképzés halottaira is. Békeidő lévén bizonyára egyetlen pilóta sem sejtette, hogy élete utolsó repüléséhez készülődik. Abban a reményben emelkedtek a levegőbe, hogy a feladatukat legjobb tudásukhoz mérten végrehajtják, este pedig szeretteik körében hajtják álomra fejüket.

A második világháborútól számítva napjainkig Magyarországon békeidőben a repülőkatasztrófák 250 áldozatot követeltek.

Szabó Virág
Zatkalik Dániel
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. ma 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.