Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C

Konferencia a veszprémi egyházmegye múltjáról

2016. augusztus 24. 16:27
„Impavide inter ruinas”. A veszprémi egyházmegye 1945 és 1972 között” címmel folyik konferencia csütörtökig a veszprémi Hittudományi Főiskolán.

A Veszprémi Érsekség Egyháztörténeti Bizottsága által szervezett programon új, máshol még nem publikált kutatási eredményeket tartalmazó előadások hangzanak el, amelyek a püspökség életét mutatják be a jelzett időszakban. A szerdán kezdődött programon az egyház közigazgatási változásairól, a népi vallásosságról, és a Dunántúli Református Egyház 1945 utáni történetéről is hallhattnak előadásokat csütörtök délutánig az érdeklődők.

A konferencia előadásai között megtalálhatók az egyházmegye kiemelt jelentőségű, „szocialista” városainak életét, az egyházmegye kormányzását, püspöki és egy jellemző plébánosi életpályát, illetve az állami szerveknek a püspökség életére gyakorolt hatását bemutató előadások, valamint a hívek hitéletét és vallásgyakorlási színtereit tárgyaló referátumok is.

A szerdai megnyitón dr. Márfi Gyula érsek fővédnökként a két évszám közti időszakról saját történeteivel emlékezett meg, kiemelve, hogy mennyire „bolond” korszaknak élte azt meg. Némedi Lajos alpolgármester a fontos történelmi időszakokról beszélt.

Némedi Lajos a szerdai megnyitónNémedi Lajos a szerdai megnyitón

A konferencia egyik aktualitása, hogy idén épp az 1956-os szabadságharc hatvanadik évfordulójára emlékezünk, mely a magyar függetlenségről szólt, úgy, mint a most előttünk álló októberi kvótanépszavazás - mondta. Beszédében mindenkit arra bíztatott, hogy éljen állampolgári jogával, és menjen el szavazni.

A Veszprémi Érsekség 2013-ban újjáalakult Egyháztörténeti Bizottsága a jeles elődök példája nyomán arra törekszik, hogy ösztönözze a Főegyházmegye múltjára vonatkozó források feltárását, valamint a maga szerény eszközeivel elősegítse a kutatási eredmények publikálását.

A tervezett tematikus konferenciáink sorában az első a 2014-ben megrendezett „Szerzetesrendek a veszprémi egyházmegyében” című szimpózium volt. A kétnapos rendezvény alkalmával bemutatták a tavalyi, világháborús konferencia előadásaiból összeállított tanulmánykötetet is.

Ge. Á.
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   tegnap 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. tegnap 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.