Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az ősz új mottója: móka és kaland

2016. szeptember 29. 21:12 // Forrás: Képek: bakony-balaton.hu
Kegyes volt hozzánk eddig az ősz, és a vénasszonyok mintájára bátran ücsöröghettünk, sétálhattunk a napsugarak alatt ejtőzve. Sigmond Eszter, a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kalauzolt bennünket a megye turisztikai kínálata között, ha ennél nagyobb kalandokra is vágynánk.

Bár a fesztiválok és a szüreti mulatságok ideje már lejárt, akad bőven szórakoztató program az ősszel is.

Szeptember 30. és október 2. között rendezik meg az évek során egyre nívósabbá vált Tapolcai Pisztráng és Borfesztivált, a hobbihorgászok és borászok kedvenc eseményét. Az idelátogatók garantáltan friss halakat falatozhatnak, hiszen a fesztivál helyszínétől, a Malom-tótól alig 400 méterre található egy modern, a hargitai szakmai tapasztalatokra épült pisztrángtelep. A hal mellé bor is dukál, de lesz pisztrángszentelés és pisztráng sütő verseny is, valamint számos zenés és gyerekeknek szóló program.

Október 8-a minden bizonnyal tök jó nap lesz. A sportosabbak délelőtt „őszköszöntő” túrán tesztelhetik az erőnlétüket Zircen: 5, 10 vagy 15 km-es túrán fedezhetik fel a Magas-Bakony őszi tájait. Levezetésként Bakonybélben a Tökös Délután során bátran lehetünk csintalanok és újra gyerekek: a klasszikus töklámpás készítés mellett például ügyességi játékok és fáklyás-töklámpás felvonulás is lesz. Hasonló tematikával, vidám családi nappal készülnek Balatonkenesén is a Tök jó napon.

Novemberben a Szent Márton napi programokkal melegíthetünk be Veszprémen kívül Várpalotán, Balatonkenesén és Tapolcán is.

Érdemes ellátogatni ilyenkor Gyenesdiásra a Természet Házába, amely ősszel is igen megkapó arcát mutatja. Az interaktív látogatóközpont ideális választás az iskolásoknak is, hiszen az állatpark meglátogatása mellett számos tematikus, egyszerre oktató-nevelő és izgalmas programon is részt vehetnek az ide érkezők. Október 4-7. között kifejezetten osztályok részére szervezik meg az Erdők hetét, de egészen december 15-ig lehet válogatni az érdekességek közül: többek között kézműves programok és a látogatóhelyről induló és a kilátóig vezető túra is szerepel a repertoáron.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb érdeklődésre szert tevő rendezvénye volt a Bakony Expo a Veszprém Arénában, és ez várhatóan a harmadik alkalommal sem lesz másként. Éppen ezért a szervezők – részben az őszi szünetre való tekintettel is – egy nappal megtoldották az eseményt, és már november 4-én, pénteken várják az érdeklődőket, egészen vasárnapig. Így mindenki kényelmesen fedezheti fel az ínyenségeket és a kiegészítő programokat. Idén a káposzta játssza a főszerepet, e köré épülnek a programok is, de lesz ismét játszóház, állatsimogató, kulturális-hagyományőrző programok és a VERGA Zrt. oktató-nevelő foglalkoztatója is jelen lesz. Éhségünket – idén először – a Bakonyi Gasztroudvar különleges ízeivel csillapíthatjuk.

A nagy kalandoroknak sem kell csalódniuk, az ősz számukra is tartogat izgalmakat. Szép idő esetében jól esik vitorlázni még egyet a Balatonon, vagy lekerekezni Balatonkenesére, akár a Balatonfői Yacht Clubhoz, netán az aszófői teázóhoz. Ezeken a helyeken egyébként kerékpárkölcsönző pont is működik.

Érdemes egy pillantást vetni az őszi panorámára a somlói, vagy éppen a sümegi, a nagyvázsonyi Kinizsi-várból. Ha nem szeretjük a zsúfoltságot és a tömeget, ez az időszak ideális arra, hogy végigcsónakázzunk a tapolcai Tavas-barlangban és felfedezzük a rendkívül unikális barlangrendszert. A zirci apátság, a műemlék jellegű könyvtár, a bakonybéli Szent Mauríciusz monostor, a Borostyán-kút és a kálvária mindig páratlan látványt nyújt.

Az aktív sportok kedvelői sem maradnak hoppon az ősszel. November 6-ig péntek, szombat és vasárnapi napokon még nyitva tart a kislődi Sobri Jóska Kalandpark, az őszi szünet idején pedig egész héten várja a vendégeket. Emellett igény esetén, csoportoknak bármikor rendelkezésre állnak, de ha kitart a jó idő, november 6 után is kinyitnak a hétvégére.

Ha azonban mégis borongósra fordulna az idő, irány a klasszikus kulturális központok, színházak, hangversenytermek, koncertek és kiállítóterek. Ne süppedjünk bele ekkor se az őszi melankóliába, amíg pedig tehetjük, mozduljunk ki!

Bertalan Melinda
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. 2024. április 19. 14:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.