2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Nem a kvótára, nem Kész Zoltánra

2016. október 3. 17:00
A népszavazás egyértelműen megmutatta, hogy továbbra is nemet kell mondani a betelepítési kvótára, és azt is, hogy Kész Zoltán megbukott a választók előtt – összegezte a kvótareferendum eredményét a Fidesz veszprémi csoportja.

Sajtótájékoztató keretében summázta a vasárnapi népszavazás eredményét és tanulságait hétfőn Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter Fideszes választókerületi elnök.

Porga Gyula köszönetet mondott a veszprémieknek, amiért ilyen aktívan és kulturáltan vettek részt a referendumon, függetlenül attól, hogy milyen véleményen voltak, hiszen ez azt jelzi, hogy fontosnak tartották a feltett kérdést. A szavazásra jogosultak 46,3%-a vonult tegnap az urnákhoz, ezzel országosan és a megyei jogú városok között is az élen járunk.

A polgármester szerint rég nem tömörültek ekkora egységbe a választópolgárok: összesen 19311 nem szavazat érkezett a városban – egyedül a 2008-as kórházi napidíj kapcsán lehetett megfigyelni még ekkora aktivitást. „Ez polgármesterként nekem is nagyon fontos üzenet. Többek közt ez is azt bizonyítja, hogy nagyon jól döntött a képviselőtestület, amikor év elején egy határozatba foglaltuk azt, amit most a népszavazáson megerősítettek.”

Ovádi Péter választókerületi elnök szerint a szavazás végeredményével, a nemek 98%-os arányával a kormány egy erős felhatalmazást kapott arra, hogy továbbra is nemet mondjon a betelepítési kvótára. A veszprémiek és a környező települések lakói ráadásul jóval az országos átlag fölött szerepeltek: az 1-es számú választókerület 16 településén 50% fölötti volt a részvételi arány, 5 további településen pedig még a 60%-ot is meghaladta. Jelzés értékű az is, hogy míg 2015-ben az időközi választásokon a kistelepülések mindössze 31%-a vett részt, most ez 50%-ra ugrott.

A számok azonban arra is rávilágítanak, hogy Kész Zoltán elbukott: bár a független országgyűlési képviselő korábban azt kérte, hogy bagatellizáljuk el a népszavazást, csak nagyon elenyészően szavaztak érvénytelenül - e szerint Kész elvesztette a választók bizalmát.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Veszprémi ellenzék: tisztázatlan ügyek a Csererdőben
Hartmann Ferenc (MSZP) szerint a polgármester félretájékoztatta a képviselőket a településrendezési eszközök módosításáról. Porga Gyula azt mondja, csak előzetes döntés született a közgyűlésen.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából
A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából, miután a néppárti frakció a mai ülésén elfogadta az alapszabályának módosítását - jelentette be szerdán Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Ovádi: több mint kétszázezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló kérdőívét
Már több mint 230 ezren töltötték ki a kormány állatvédelemről szóló online kérdőívét - jelentette be a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán közösségi oldalán.
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.