2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Színházzá is válik a múzeum

2016. október 11. 12:25
Együttműködési megállapodást írt alá a Laczkó Dezső Múzeum és a Veszprémi Egyetem Színpad kedden. A múzeum mostantól helyszínt biztosít a társulat próbáinak és előadásainak - első alkalommal a Pannon UniFest alatt.

A Laczkó Dezső Múzeum eddig is számos alkalommal hívta a társművészetek képviselőit, színházzal, zenével színesítve a kiállítás megnyitók és rendezvényeik programját. 2016 nyarán fedezte fel a Veszprémi Egyetem Színpad munkásságát, melyben meglátta a jövőbeli lehetőségeket. Ezt követően a társulat felkereste az intézményt, hogy művészeti tevékenységükkel bekapcsolódnának a múzeum mindennapjaiba.

„Eddig sokféle kísérletünk volt már, hogy kapcsolatot tudjunk kiépíteni az egyetemmel. Ezek nem mindig voltak sikeresek, ezért nagy öröm számunkra, hogy találtunk egy olyan pontont, ahol az egyetemistákkal együtt tudunk működni” - mondta az aláíráskor S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

A Veszprémi Egyetemi Színpad fenntartója a Hallgatók a Művészetért Egyesület, melynek elnöke, Halmay Gábor írta alá a megállapodást, aki úgy fogalmazott, hogy a Veszprémi Egyetemi Színpad elsődleges célja a Pannon Egyetem hallgatóinak lehetőséget nyújtani arra, hogy megismerkedhessenek a dráma világával, a színházi produkciók megvalósításának fázisaival, valamint szeretné, ha minél több művészeti ág egyesülne a létrehozott produkciókban.

s. dr. perémy ágota és halmay gábors. dr. perémy ágota és halmay gábor

„Az együttműködés számunkra bemutatkozási lehetőséget biztosít a város számára is fontos kulturális eseményeken, ezáltal bekerülhetünk Veszprém kulturális köztudatába”- emelte ki.

Első alkalommal a Pannon UniFest szervezésében megrendezendő Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozó alkalmából válik színházzá a múzeum. Az ősszel nyíló nagy kiállítások kapcsán is több alkalommal mutatkoznak be a múzeumban a társulat tagjai, kimondottan a kiállításokhoz kapcsolódó performanszokkal és rövid előadásokkal.

Ge. Á.

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.