2022. augusztus 20.
//
István névnap

Nyáron a legtöbb a baleset és a téves riasztás

2016. október 26. 13:00
2015-ös évéről számolt be a Közgyűlés előtt a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság.

A parancsnoksághoz 37 település tartozik, ezeken összesen három gépjárműfecskendő és nyolc különleges- és egyéb speciális járművel látnak el szolgálatot. A saját területre vonuláskor akár 14 fővel tudják megkezdeni a munkát.

2015-ben összesen 435 alkalommal riasztották a veszprémi tűzoltókat, tényleges beavatkozást azonban jóval kevesebb eset igényelt: 79 tűzeset és 199 műszaki mentés adott munkát a katasztrófavédőknek. A beszámolóban megjegyezték, hogy „a téves jelzések nagy számát a létesítmények tűzjelző központjaiból érkező közvetlen tűzjelzések okozzák, melyekre vonulási kötelezettségünk van”.

Ezzel kapcsolatban két érdekes grafikont mellékeltek. A tűzesetek számát tekintve látható is az említett téves riasztások magas száma, ami különösen a nyári hónapokban emelkedett meg - pont akkor, amikor a valódi beavatkozást igénylő tűzesetek száma visszaesett a márciusi csúcshoz képest.

Szintén látványosan mutatja a trendeket a műszaki mentésre vonatkozó ábra.

Ezen jól látszik a júliusi káresetek kiugróan magas száma, ami nyilvánvalóan a turizmus miatt megnövekedett forgalommal függ össze. Ezt támasztja alá az is, hogy a beszámoló szerint a balesetek többsége azon települések közigazgatási területén történik, amelyek valamelyik nagy forgalmú főútvonal (a 8-as, 82-es, 77-es utakat említik konkrétan) mellett helyezkednek el.

Schöngrundtner Tamás