Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bemutatkozott Veszprém kulturális szférája

2016. november 14. 15:48
Kőszegi mintára terjedhet el a tudásmegosztás az úgynevezett KRAFT Pontok városaiban. Veszprém a helyi kulturális intézményeit mutatta be hétfőn.

A KRAFT nevű városfejlesztési projektet eredetileg Kőszegen találták ki 2012-ben, és ott is alkalmazták először. Célja, hogy a településfejlesztést a helyi szakemberek bevonásával kreatív módon fenntarthatóvá varázsolja úgy, hogy a fejlesztések ne bontsák meg a város évszázados rendjét, hanem belesimuljanak abba.

Kőszegen első körben olyan emblematikus, művelődés- és helytörténeti szempontból is érdekes és értékes épületeket vontak be a projektbe, amelyek többsége korábban üresen állt, a felújítást követően viszont a helyiek bevonásával új funkciót nyerve működnek. A program megtetszett a kormánynak, és 2014 óta kiemelt projektként kezeli, de civil szervezetek, pályázati ösztöndíj programok és a veszprémi Pannon Egyetem is szerzett már pénzt a fejlesztésekre.

A kulturális intézmények vezetői a Hangvillában kezdték a projektnapotA kulturális intézmények vezetői a Hangvillában kezdték a projektnapot

Az eredeti elképzelés szerint a KRAFT abból indul ki, hogy a fejlesztések és beruházások sikerének záloga egy adott térség városai, intézményei, meghatározó gazdasági, társadalmi és közéleti szereplői közötti hatékonyabb együttműködés.

A projekt sikeresnek bizonyult Kőszegen, és ma már minden olyan városra szeretnék kiterjeszteni az elképzelést, ahol a veszprémi Pannon Egyetemnek székhelye vagy kampusza van (Veszprém, Nagykanizsa, Keszthely és Kőszeg). Ezeken az úgynevezett KRAFT Pontokon igyekeznek bemutatni a városokban már jól bevált gyakorlatokat, legutóbb Nagykanizsán a sikeres kerékpáros közlekedés példáit és a lehetséges fejlesztési irányokat vitatták meg. Veszprémben a kulturális szféra és intézményrendszer tapasztalatait, menedzselésének mikéntjét osztották meg a KRAFT pontok képviselőivel a helyi szakemberek.

Mészáros Zoltán a Veszprémfestről tartott prezentációt az Oliva étterembenMészáros Zoltán a Veszprémfestről tartott prezentációt az Oliva étteremben

A hétfőn tartott tematikus napon a Hangvilla épületének és a benne üzemelő szervezetek, szolgáltatók (Veszprémi Programiroda, Mendelssohn Kamarazenekar) és sikeres programjai mutatkoztak be, de a Petőfi Színház, a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, a Művészetek Háza, a Dubniczay Palota, a Szaléziánum és az Veszprém Agóra működésébe is betekinthettek a négy város delegáltjai.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. ma 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. ma 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. ma 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. tegnap 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.