2021. március 5.
//
Adorján névnap

Elfogták a gyilkos apát / Minisztériumi vizsgálat indult az ügyen - a kisfiú testvérei a gyermekvédelmi központba kerültek

2008. március 28. 22:49
Elfogta a kaposvári rendőrség az apát, aki vélhetően kedden halálra verte 3 éves kisfiát. A fiú testvéreit az eset óta gyermekvédelmi központba szállították, a szociális minisztérium pedig a gyámhatóság felelősségét is vizsgálja.  Az apát kedd óta kereste a rendőrség, elfogásához erőszakot is alkalmazni kellett. Hogy mi lehet az ügy kimenetele, egyelőre nem tudni - az biztos, hogy precedens teremtő esetről van szó.
A kisfiú testvérei még mindig zaklatott állapotban vannak, vélhetően ők is évek óta súlyos bántalmazásnak voltak kitéve.

"A rendőség hozta be a gyermekeket a befogadó otthonba, nagyon rossz pszichés állapotban, nagyon felzaklatva, és hát elég hosszú idő szükséges ahhoz, hogy sikerüljön őket megnyugtatni" - mondta Porczió Györgyné, a Somogy megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója. A boncolás eredményét a kaposvári igazságügyi és orvosszakértő hivatalban készítették el. A vizsgálatból kiderült, hogy a gyereket a tragédia előtt is megverték, akkor olyan hasi ütéseket kapott, amitől hasnyálmirigy gyulladása lett, de ezzel nem vitték orvoshoz. 

A három éves kaposvári kisfiúhoz kedden délelőtt riasztották a mentősöket a Kaposvárhoz közeli Hangyásmálra. Sokáig küzdöttek az életéért, de már nem tudták megmenteni. Hamarosan a rendőrök is a helyszínre érkeztek. Már akkor világos tény volt, a kisfiút agyonverték. Az apa büntetett előéletű. Gyermekei bántalmazásáért ítélték börtönbüntetésre, s még nincs egy éve, hogy szabadult. A falubeliek úgy tudják, a kisfiát azért verte, mert fejébe vette, hogy nem ő a vérszerinti apja. Hangyásmálon  az eset óta  szinte lincshangulat alakult ki. Azt mondják, a férfi még mindig jobban járt, hogy a rendőrök bukkantak a nyomára.  Azt senki sem érti, az édesanya  miért tűrte hosszú időn át férje brutalitását. Egyelőre az ő hollétéről nincsenek információk.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter pénteken minisztériumi vizsgálatot is elrendelt az ügyben. A vizsgálat kitér arra is, hogy az elsőfokú gyámhatóság,  intézkedése során betartotta e a gyermekvédelmi törvény előírásait, történt e korábban feljelentés a gyermekeit bántalmazó apával szemben, valamint megfelelő volt e a gyermekjóléti szolgálatok, a rendőrség és a gyámhatóság együttműködése. Indokolt esetben akár fegyelmi felelősségvonásra is sor kerülhet.

Füssy
Füssy Angéla

További cikkek

Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Megjelent a szigorításokat szabályozó kormányrendelet
Így kell élnünk hétfőtől.
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Orbán: most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk
Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a közrádióban. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Olvasóink kérdeztek, a polgármester válaszolt
Főleg a közlekedéssel kapcsolatban kérdezték olvasóink Porga Gyulát, de ezen kívül kíváncsiak voltak arra, hogy lesznek-e újabb játszóterek a városban, valamint, hogy hogyan maradnak fenntarthatóak az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt fejlesztései. Cikkünkben mutatjuk, mit válaszolt ezekre a kérdésekre a polgármester.
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Ellenzéki előválasztás jelöltek nélkül?
Mint amikor egy csapatnak rövid a cserepadja, a mérkőzésen pedig a fáradt kulcsjátékosokat nem tudják minőségi cserékkel pótolni, úgy áll jelenleg a veszprémi ellenzék helyzete a nyárra tervezett előválasztás előtt. Egyedül a DK háza táján volt mozgolódás, de ott is biztos eddig, hogy Katanics Sándornak felmutatták a cserét jelző táblát és egy ismeretlen helyi ügyvéd lép a politika pályájára.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai partner lesz a MOME és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.
Stratégiai megállapodást kötött a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. az Európa Kulturális Fővárosa projekt minél sikeresebb megvalósítása érdekében. Az egyetem, mint a művészetek, a design és a kreativitás világszínvonalú oktatási és kutatási központja számos területen segíti a VEB 2023 Zrt. munkáját. Az együttműködés részeként a hallgatók, az oktatók és az EKF partnerek együtt dolgoznak a dizájn és innováció területén megvalósuló projektek sikeres megvalósításán.