Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Már nem kell félni a tévétől

2016. december 11. 10:02
A fiatalokat meg főleg nem kell félteni, mert teljesen hidegen hagyja őket a zajláda.

Én még – az utolsók között – úgy nőttem fel, hogy a világ a televíziótól féltett minket, fiatalokat. Mert a képernyő bámulásától állítólag elromlik a szemünk (mint utóbb kiderült, ez nem így van), az erőszakos műsoroktól pedig magunk is pszichopata sorozatgyilkosokká válunk (ez sem teljesen igaz: azt, hogy a gyerek hogyan dolgozza fel az őt érő ingereket, elsősorban a szülőkön múlik).

A legnagyobb félelem pedig az volt, hogy a jövő nemzedékei egyre inkább függővé válnak majd, és egyre több időt töltenek a tévé előtt. Ez nem jött be, a „mai fiatalok” elfordultak a zajládától, szinte alig ülnek le a készülék elé.

A számok azt bizonyítják, hogy a tévé hanyatlásának korát éljük. Tizenegy évvel ezelőtt a Lost című sorozat hazai premierjét közel kétmillióan nézték, és ezzel az adott napi nézettségi listán csak a második helyre fért be. Ma egymilliós nézettséggel már nemcsak a napot, hanem az egész hetet meg lehet nyerni.

Egy évtized alatt felére csökkent a tévénézők száma Magyarországon.

A mai fiatalok számára az internet az elsődleges médium, a társadalom pedig ismét felszisszen, aggódva figyeli a jelenséget. Az óvatosság nem árt, de félni felesleges: az autót, a mozit és a rádiót is ördögtől valónak tartották a korai időszakban, az akkori félelmekre ma már csak legyintünk.

A mai szülők nehéz helyzetben vannak: nekünk még analóg gyerekkorunk volt, ma viszont már a kétéves gyerekek is tablettel a kezükben rohangásznak. Fontos, hogy felügyeljék, de ne gátolják a gyerekek digitális fejlődését. A digitális tudás ugyanis olyan alapvető készséggé válik, mint a járás vagy a beszéd: aki nem tud eligazodni ebben a világban, az nem tud majd érvényesülni.

Olyan lesz, mintha a szülei nem tanították volna meg beszélni abbéli félelmükben, hogy csemetéjük majd csúnya szavakat is használ.

Tudom: annak, aki az analóg világ értékei szerint nőtt fel, a digitális korszak könnyen tűnhet hanyatlásnak. Én azt hiszem, sok dolog van, amitől okkal tartunk (globális klímaváltozás, helló!), de a digitalizálódó társadalomtól pont nem kell. Aki az elbutulás jelének látja a szelfit, azon az utókor ugyanúgy mosolyog majd, ahogy mi azokon, akik először menekültek ki a vetítőteremből, amikor a vásznon közeledett a vonat.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.