Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kaput nyitott a XII. Veszprémi Utazás Kiállítás / tapintható a válság

2009. április 18. 13:58
Óriási érdeklődés közepette vette kezdetét a XII. Veszprémi Utazás Kiállítás és Vásár, melyen 101 hazai és külföldi kiállító mutatkozott be.

A rendezvénynek – hagyományosan – az egyetem aulája adott otthont, s mint eddig csaknem mindig, most is szűkösnek bizonyult a hely. A rendező Veszprém Megyei Turisztikai Hivatal vezetője, Veiland László főszervező meg is említette a megnyitó alkalmából: több jelentkezőt éppen a helyhiány miatt kellett elutasítaniuk.

A Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke – Lasztovicza Jenő – a vidék legnagyobb turisztikai vására kapcsán elmondta, reménykedik abban, hogy a kiállítás felkelti az érdeklődést a turisztikai szakma iránt. Külön köszöntötte a testvérmegyék – Nyitra megye (Felvidék), Kovászna (Erdély) és Kárpátalja – kiállítóit, akik idén is színes kínálattal érkeztek Veszprémbe. Hangsúlyozta: jelzés értékű, hogy a válság ellenére is teltházas a kiállítás és vásár, s lehet reménykedni abban, hogy ki-ki megtalálja a maga számítását a két nap alatt.

Veszprém polgármestere, Debreczenyi János kiemelte a széles kínálati palettát. Szólt arról is, hogy Veszprém nagyon készül az idei szezonra, mert gazdag kulturális programokkal várják a megyeszékhelyre érkezőket. Bejelentette, hogy Veszprém egy meglepetéssel is készül. A városba várja mindazokat, akik – ha éppen hűvösebbre fordul a balatoni időjárás – korcsolyázni szeretnének bikiniben vagy fürdőnadrágban. Elkészül ugyanis egy 600 négyzetméteres műjégpálya.

A folytatásban a díszvendég, a Nyugat-Dunántúl képviselője, Tama István László, a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság igazgatója kapott szót. Röviden vázolta Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék kínálatát. Azért jöttünk – mondotta –, hogy meséljünk arról a régióról, mely nem messze, távol, hanem a szomszédban van, s vadregényes tájaival, túrázási lehetőségeivel, szép városaival, köztük a Kékfrankos fővárosával, Sopronnal, programsorozataival várja az érdeklődőket.
Navracsics Tibor országgyűlési képviselő szerint a veszprémi vásár a közvélemény és a szakma találkozási pontja, amire büszkék lehetünk, hiszen a budapesti mellett a veszprémi az egyik legjelentősebb. Történelmi visszatekintésében utalt az európai városok fejlődéstörténetére is. Ezek legtöbbje vásárok fóruma is volt, találkozási pontokká váltak, ahol az emberek eleinte csak javaikat, majd gondolataikat is kicserélhették.
A politikus kiemelte az ezeréves megye egykori és mai jelentőségét, utalt kulturális, művészeti, egyházi szerepére, mellyel meghatározta a távolabbi megyék karakterét is. A Kisalföld, a Bakony és a Balaton találkozik itt, s egységként jelenik meg. Hozzátette, hogy politikusok, polgármesterek, idegenforgalmi szakemberek közösen lobbiznak ezért a régióért.

A válság kapcsán Navracsics Tibor kifejtette: a válság lehetőségeket is jelent. Nem teher, hanem lehetőség, ahol kiviláglik, ki tud élni a perspektívákkal. Ennek eszköze pedig az, hogy miképp tudunk élni a találkozásokkal. Bízzunk abban – mondta befejezésképpen –, hogy az előttünk álló évad igazolni fogja várakozásainkat.
A hivatalos megnyitót követően számos stand külön-külön is bemutatkozott kisebb programokkal, kóstolókkal.
Jóllehet a kiadványok szokványosak voltak, legtöbbjük megújult, s olyan elemeket is felvonultatott, melyek a szűkebb pénztárcájúak számára lehetnek vonzóak.
Végigjárva a kiállítás két szintjét megállapítható, hogy az érdeklődés hasonló a korábbi évekéhez: szinte mindenütt sorba kell állni, mert az apróbb részletek iránt is kíváncsi a turista-jelölt. Ennek megfelelően udvariasságot, mosolyt tapasztaltunk itt is, ott is.
A két legkisebb kiállító – Málta és Szlovákia – békésen megfért egymás mellett, hiszen nem valószínű, hogy kínálatukkal egymás konkurensei lehetnének. A szigetországnak 2001-től van Magyarországon turisztikai képviselete, s tapasztalataik szerint élénk az érdeklődés Málta iránt. Ennek megfelelően igyekeznek a lehető legtöbb turisztikai kiállításon megjelenni. A képviselet vezetője, Hangya Edina elmondta, hogy Veszprémet évek óta fontos bázisuknak tekintik. Málta évente 9,5-10 ezer magyar turistát fogad, s a azám viszonylag stabil, mert vendégkör az átlagnál módosabb utasokból áll. Ezt azzal is alátámasztotta a képviselet vezetője, hogy a máltaiak jó véleménnyel vannak a magyar turistákról, akik szívesen költenek pénzt a színvonalas programokra.

A szlovák képviselet vezetője, Sona Jelínková úgy látja, hogy a jelenlegi helyzetben a magyar turisták elsősorban a belföldi utakat választják, s emellett jöhetnek számításba a szomszédos országok, így Szlovákia is. Bár északi szomszédunknál az euró a hivatalos fizetőeszköz, Jelínková asszony szerint ettől nem kell tartania a magyar turistának, mert az árak megmaradtak a korábbi szinten. Elmondta azt is, hogy míg télen a síparadicsomok iránt nő meg az érdeklődés, addig a tavasztól őszig tartó szezonban a városok, a különféle természeti látnivalók, s a turisták számára kihagyhatatlan várak, kastélyok vonzzák a magyar utazókat. Az Alacsony- és a Magas-Tátra nyáron is bőséges látnivalót nyújt, s a magánszállások, az éttermek árai elérhetőek a magyar turisták számára. Sok a közös pont a történelmünkben, ezért is érdemes úti célul Szlovákiát felkeresni – tette hozzá.
A kiállítás és vásár több résztvevője (vendégek és kiállítók egyaránt) is elmondta, hogy igazodni kell a megváltozott körülményekhez. Ilyen például az a (már a válság előtt jóval!) tény, hogy rövidebb távolságra, rövidebb időtartamra, s viszonylag későn tervez a XXI. századi turista. Ezt erősítette meg a díszvendég, a Nyugat-dunántúli régió képviselője, Tama István is. Megtudtuk, hogy ők keresték fel Veszprémet kiállítási szándékukkal, ahol barátságos jobbra találtak a szervezők személyében. Korábban az ország keleti felében fejtették ki marketing-tevékenységüket, most, hogy a válság tovább szorította a lehetőségeinket, kicsit közelebbre is tekintettek. Ehhez az is hozzájárul, hogy a veszprémi vásárnak jó a híre, érdemes eljönni a „szomszédba”.
Bár így is színes a kínálatunk, egy kis gasztronómiai bemutatóval szerettük volna még vonzóbbá tenni – mondta a képviselő –, ám a rendelkezésre álló pénzkeretet ésszerűen kell beosztani.

Standjukon kilenc kiállító fogott össze (köztük az Őrségi Nemzeti Park, a Szigetköz, Sopron, Sárvár, a „Luxus a világ végén” szlogennel hirdetett Gosztola-kastély stb.)
Újdonság volt a XII. Veszprémi Turisztikai Kiállítás és Vásáron a bortermelők igen magas színvonalú megjelenése. Találkozhattunk hasonlóan magas értéket képviselő méztermelővel is.


 

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.