2021. március 2.
//
Lujza névnap

Feltárult a 301-es parcella

2017. január 9. 20:16
Az 56-os forradalom utáni megtorlás áldozatainak emléket állító kiállítás nyílt hétfőn a Pannon Egyetem aulájában, mely a névtelen hősöknek helyet adó 301-es parcella történetét mutatja meg.

2017-ben is folytatódnak az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezések, amely szinte példátlan összefogást indukált a város és az egyetem között. A sorozat részeként nyílt meg a 301-es parcella elhallgatott történetét bemutató „A tiltott parcellától a Nemzeti Sírkertig” című vándorkiállítás.

Porga Gyula polgármester, a kiállítás megnyitója emlékeztetett: a kádári konszolidáció évei alatt több mint 300 embert ítéltek halálra forradalmi tevékenységük miatt. A kivégzettek közül sokat embertelen módon, jellegtelen sírban temettek el, a Kádár-korszak kegyetlenségére jellemzően pedig, a halott forradalmárokról egy szó se eshetett. Akiket nem végeztek ki, gyakran lélekben és testben is megnyomorodva éltek tovább, de a történtekről nekik is hallgatniuk kellett.

– Mi veszprémiek sem emlékezhettünk meg hőseinkről, Brusznyai Árpádról, a szelíd forradalmárról és mártír társairól, akiknek a nevét még kiejteni is tilos volt. A hallgatás halálos csendjét csak fokozatosan tudták megtörni a demokratikus ellenzék tagjai, és közel 30 esztendőnek kellett eltelnie, mire a magyar szabadság ismét utat tört magának – fogalmazott.

Az 1980-as évek 2. felében az 56-os forradalmárok utódaiként léptek fel a rendszer bírálói, a szamizdat mozgalom tagjai pedig küldetésüknek tekintették a hősök emlékeinek megőrzését és a végtisztesség megadását. A kiállítás létrehozói ezt a szamizdat-hagyományt éltetik azzal, hogy létrehozták a vándorkiállítást, mely kegyeletállítás a megtorlás áldozatainak is. Egyben irányt is mutatnak abban, mi az utókor legfontosabb feladata: emlékezni, ezzel is enyhítve a még életben lévő hősök fájdalmát.

Balassa JánosBalassa János

Balassa János, a kiállítás megálmodója elmondta, több oka is volt, hogy ne az 56-os, hanem az azt követő eseményeket dolgozza fel, amikor az 1956-os Emlékbizottság pályázatára jelentkezett. Korából kiindulva is adott volt a téma, és azért is, mert maga is részt vett 1986-ban a szamizdat mozgalmakban. Történelmi tanúsorozatukban szerették volna megmutatni, hogyan lett vállalt esemény a korabeli propagandában csak ellenforradalomként és fasiszta pribékek lázadásaként emlegetett szabadságharc. Az 1956. november 4-től Nagy Imre exhumálásáig tartó sorozaton végi veszik a megtorlás, a kádári elhallgatás és az illegális ellenzék legfontosabb momentumait, megmozdulásait, és azt is megmutatják, miként fest ma a Nemzeti Sírkert, ahol a névtelen hősök nyugszanak.

A kiállítás január 18-ig tekinthető meg a Pannon Egyetem aulájában.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Kovács: az önkormányzat ne vegyen fel hitelt válság idején!
Bár vannak a költségvetésnek pozitív elemei, összességében mégsem támogatta az elfogadását Kovács Rajmund független önkormányzati képviselő. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, miért.
Gőzerővel dolgozik az úthibák javításán a Magyar Közút
Gőzerővel dolgozik az úthibák javításán a Magyar Közút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt két hétben a téli időszak végén keletkezett burkolathibák javítására helyezte a hangsúlyt, melynek során csak február második felében több mint 1600 tonna aszfaltot dolgozott be az országos hálózaton.
A gazdaságot is magasabb fokozatba kapcsolná a versenypálya
A gazdaságot is magasabb fokozatba kapcsolná a versenypálya
Hajdúnánás mellett épülhet meg a MotoGP majdani Magyar Nagydíját is befogadó versenypálya. Milyen hatással lesz a kiépülő infrastruktúra a magyar motorsportra és a térség gazdaságára? Többek között erről beszélgettünk Talmácsi Gábor gyorsaságimotoros világbajnokkal, a projekt sportszakmai szakértőjével.
Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható
Fidesz-KDNP: Veszprém idei költségvetése megbízható
A Fidesz-KDNP frakciója reagált a helyi ellenzék költségvetési kritikáira.
Beoltották Orbán Viktort
Beoltották Orbán Viktort
Beoltották a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával Orbán Viktor miniszterelnököt. Az erről készült fényképeket a kormányfő Facebook-oldalára tették fel vasárnap délelőtt.