Bár Veszprémben egyelőre nem ütötte fel a fejét nagyon a vírus, jobb időben elkerülni a komolyabb járványt, kiváltképp, hogy a megelőzés valójában pofon egyszerű. Arról nem is beszélve, hogy ha betartunk néhány apróságot, azzal nemcsak a mostani időszakban, de egész évben biztosabban elkerülhetjük a betegségeket.
Erősítsük az immunrendszerünket!
Nem mindenkit támad meg az influenza, és ez nem a vakszerencsének köszönhető, hanem elsősorban annak, mennyire ellenálló a vírusokkal szemben az immunrendszerünk. Ahhoz tehát, hogy megússzuk a bedugult orr, fájó torok, láz és izomfájdalom isteni négyesét, kiindulásként az immunrendszerünk erősítésén kell dolgoznunk.
Mit jelent ez a gyakorlatban?
- Táplálkozzunk minél egészségesebben! A tányérunkra műkaják helyett lehetőleg minél több vitamindús étel kerüljön: főként C- és D-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök. A legjobbak a gránátalma, a fekete vagy a vörös áfonya, a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó és a sárgarépa, ezek ugyanis rengeteg antioxidánst tartalmaznak, ami elengedhetetlen az egészséges sejtek és az immunrendszer fenntartása szempontjából. Ugyanilyen fontosak az omega-3 zsírsav, amit főleg halakban, csonthéjasokban és magvakban találhatunk meg (dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió).
- Ha már elhatároztuk, hogy vitamindúsan táplálkozunk, ne tegyünk keresztbe akaratlanul önmagunknak. A hő nemcsak a baktériumokat öli meg, de a vitaminokat is. Éppen ezért amennyiben lehetséges, a gyümölcsöket, zöldségeket elsősorban nyersen együk, de semmiképpen se főzzük őket túl sokáig azokban az esetekben sem, ahol ezt nem tehetjük meg. Ha teát iszunk, érdemes a citromot azután beletenni, hogy az ital lehűlt testhőmérsékletűre, így nem veszik el az értékes vitamintartalma.
- Néhány esetben éppen a baktériumok lehetnek a segítségünkre: a probiotimukok adott esetben a gyógyulást is felgyorsítják. Együnk gyakrabban élőflórás joghurtokat, kefirt, érlelt sajtot vagy savanyú káposztát!
- A túl sok cukor kiváló táptalaja lehet a baktériumoknak. Finomított cukrok helyett részesítsük előnyben a gyümölcsökből származó természetes cukrokat, de ízesítés szempontjából remek pótlék lehet a méz és a fahéj is.
- Utóbbi kettő kombinációját egyébként is érdemes kipróbálnunk: egy kanál méz fahéjjal összekeverve torokgyulladás esetén rengeteget segíthet, de megelőzés szempontjából sem utolsó.
- Ha teát iszunk, reszeljünk bele egy kis gyömbért. Ezt a variációt szintén használják a légúti megbetegedések kezelésére, de érdemes „nyugalmi” állapotban is elkortyolgatni egyszer-egyszer.
- A D-vitamin bizonyítottan elősegítheti a gyógyulást súlyosabb esetekben is, illetve a megelőzést is segíti. Mivel télen a kevesebb napsütéses órák miatt lecsökken a száma a szervezetünkben, érdemes ilyenkor D-vitamin kiegészítőt szedni.
- Igyunk gyógyteákat! Kiválóan átmossák a szervezetet és kipucolják a mérgeket. Akár egy-egy detox napot is beiktathatunk, amikor csak ezeket isszuk, esetleg gyümölcsöt eszünk mellé, de arra figyeljünk, hogy lazább napokra időzítsük a méregtelenítést.
Kerüljük a tartós stresszt!
A stressz lehet pozitív és ösztönző is, hosszú távon azonban érdemes kerülni, mert komolyan megterheli a szervezetünket: eredményeként magas vérnyomás, ingerlékenység, gyakori fejfájás, alvászavarok, szívritmuszavarok alakulhatnak ki. Ezzel együtt a test erőforrásai kimerülnek, az immunrendszerünk pedig ismét legyengül.
Mit tehetünk?
- Vegyünk példát a mediterrán népekről, és tanuljunk meg lazítani! Kapcsoljunk ki, például zenével. Ne hergeljük fel magunkat minden apróságon, próbáljuk meg csökkenteni a stresszhelyzetre adott emocionális reakcióink intenzitását, vegyünk mély levegőt és lépjünk tovább! A változatosság valóban gyönyörködtet, a kiegyensúlyozott, pihentető alvás pedig csodákat művel, aki viszont rendszeresen kevesebbet alszik 7 óránál, háromszor nagyobb eséllyel betegedik meg.
Vértezzük fel magunkat a fertőzés ellen!
Bár az előbb azt mondtam, az influenza elkerülésének legjobb módja, ha az immunrendszerünk erősítésén dolgozunk, önmagában ez még nem garantálja a sikert. Maga a vírus ugyanis akkor fog ledönteni minket a lábunkról, ha a kórokozók elszaporodnak a szervezetünkben. A megfelelő higiénia tehát épp úgy kulcsfontosságú a megelőzés szempontjából.
- A kézmosás ilyen esetben még fontosabb, főleg, ha korábban olyan helyen mozogtunk, ahol több lehet a fertőzött (például tömegközlekedési eszközök, munkahely).
- A fertőtlenítés az élelmiszerekre is vonatkozik: mielőtt bármit kezdenénk a zöldségekkel, gyümölcsökkel, meleg vízben jól mossuk le őket, hiszen ki tudja, hányan tapogatták meg őket előttünk.
- Fogyasszunk sok meleg folyadékot (kávét, kakaót, cappuccinót), ezek ugyanis lemossák a szájüregbe kerülő vírusokat és megakadályozzák, hogy azok a gyomorba jutva tovább szaporodjanak.