Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
14°C

Szinte minden fontos bizonyíték megsemmisült a tűzben

2017. január 25. 14:00 // Forrás: Hirado.hu, M1
Buszbaleset Talán sosem derül fény arra, mi történt a magyar busszal Veronánál. Az áldozatok azonosítása továbbra is lassan halad, ezért elképzelhető, hogy az eredeti tervek szerint nem ezen a héten, hanem csak a jövő héten szállíthatják haza az elhunytakat. A baleset két, válságos állapotban lévő sérültjét továbbra is Olaszországban ápolják. Még nincsenek szállítható állapotban - hangzott el az M1 Híradójában.

Gyakorlatilag minden megsemmisült, ami objektív bizonyíték lehetett volna bárminek az alátámasztására, vagy kizárására. A tűz következtében megsemmisültek a bizonyítékok, így elképzelhető, hogy sosem derül ki, miért történt a busszal Veronánál – mondta Oberling József rendőr ezredes. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője hozzátette: nincs nyoma annak, hogy defektet kapott volna a busz, sem az aszfalton, sem a keréktárcsán nem volt erre utaló nyom.

Ez lehet, hogy sose fog kiderülni. Tehát vannak olyan esetek, amikor a valóságos okra nem derül fény. Tehát maradnak lehetőségek, hogy történhetett így is, történhetett úgy is, de nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy így vagy úgy történt. Én nem tudom, hogy ennek a nyomozásnak mi lesz majd a végeredménye, egyet tudok biztosan mondani, hogy az olasz hatóságok nagyon precízen és nagyon empatikusan állnak ehhez az ügyhöz – hangoztatta.

Elmondta azt is: a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az autóbusz-üzemeltető telephelyen lefoglalták a jármű műszaki okmányait, valamint a sofőrök papírjait, és azokat 24 órán belül átadták az olasz hatóságoknak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette, hogy a hatóságok eddig nem találtak olyan nyomot, amely arra utalna, hogy a jármű műszaki hibás volt. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy valószínűleg csak a jövő héten szállíthatják haza az olaszországi buszbaleset áldozatait, mert elhúzódik az azonosítás.

A DNS-mintákat most már elküldték a milánói laboratóriumba, ahol a DNS-mintáknak a párosítása, vagy összeegyetzetése zajlik, és ennek az eredményét elsőre most szerda-csütörtök-péntekre várták, ez sajnos jól láthatóan nem tartható határidő, tekintettel a holttestek állapotára, a tűzeset miatt és az ebből fakadó DNS-azonosítási nehézségekre vagy hosszabb folyamatra, úgyhogy valamikor a jövő héten kerülhet majd sor a holttestek hazaszállítására remélhetőleg – mondta a külügyminiszter.

Közben a közúti áldozatok és rokonaik olaszországi szövetsége különbizottságot állított fel, hogy szakértői, jogi és anyagi segítséget nyújtsanak a veronai autóbuszbalesetben elhunytak hozzátartozóinak és túlélőinek – mondta el a szövetség sajtófelelőse. Máris 20 ezer eurót különítettek el a bizottság számára az első költségek fedezésére. A buszbaleset magyar érintettjei a szövetség honlapján feltüntetett olaszországi telefonszámon jelentkezhetnek, ahol magyarul válaszolnak a hívásra.

A főváros temetkezési cége, a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. átvállalja a veronai buszbalesetben elhunytak temetési költségeit. Erről egyhangúlag döntött mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az ülés elején a képviselők egyperces néma felállással emlékeztek a tragédia áldozataira.

A Református Szeretetszolgálat szakemberei is felajánlották segítségüket az olaszországi buszbalesetben érintett budapesti gimnáziumnak, a túlélőknek és a hozzátartozóknak. Beszterczey András, a szervezet irodavezetője az M1-en azt mondta: egy ilyen súlyos trauma feldolgozása hetekig, hónapokig is eltarthat, ezért hosszútávú segítségnyújtásra is felkészültek.

A Veronánál balesetet szenvedett autóbusz tavaly decemberben esett át utoljára kötelező szervizen, és novemberben kapott vadonatúj gumikat. Ezt a járművet üzemeltető cég ügyvezetője írta közleményében. Czakó Tibor szerint járműveik nagyon jó állapotban vannak. Buszaik indulásánál ezentúl új protokollt vezetnek be. Bemutatják majd a vészkijáratokat, az üvegtörő kalapács helyét, valamint a biztonsági övek használatát.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.