Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyitottság, dinamizmus, fiatalság

2017. február 6. 19:54
Milyen a mai ifjúság? Sokszor firtatott kérdés, amelyre most a Veszprém Portré legfrissebb száma is megpróbál választ adni. A magazin bemutatóját hétfőn tartották az Oliva Hotel & Étteremben.

Milyen kérdések, lehetőségek, nehézségek állnak a fiatalok előtt? Ezeket a felvetéseket járja körbe a Veszprém Portré Fiatalság című, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósult legújabb száma.

De kik is számítanak ma pontosan fiatalnak? A fiatalság korhatára ugyanis jelentősen megemelkedett: míg néhány évtizeddel ezelőtt a 18-35 év közöttieket soroltuk ide, manapság már az sem ritka, hogy 40 évesek is fiatal státuszban élnek – és ez esetben a jelző nem túl hízelgő. A 3 diploma és az 5 nyelvvizsga ugyanis önmagában nem tesz felnőtté, ha valaki például a munkahelyén képtelen megállni a helyét – magyarázta Kardos Klára pszichológus.

Márpedig nem egyszer találkozni hasonló példákkal, amiben a szülőknek is nagy felelősségük van. Gyakran úgy érzik, nem adtak meg mindent a gyereküknek, és ahelyett, hogy segítenék az önállósodásukat, túlféltik őket. Pedig a mai fiatalokban egyébként is sok a félelem, rettegnek az elköteleződéstől, hogy érett felnőtt módjára helyt álljanak az életben, a munkahelyi versenyben, a családban, sokszor éppen azért, mert sok negatív példát látnak maguk előtt.

Pozitív mintákra lenne szükség – állítja Kardos Klára. Olyan fiatalokat kell reflektorfénybe állítani, akik igazolják, hogy igenis lehet sikeresnek lenni, felelősséget vállalni, akik jól érzik magukat a bőrükben, mert az ő sorsuk megismertetésével másokat is bátorítani lehet. Bátorítani arra, hogy mutassák meg a bennük rejlő különlegességet, hogy használják ki a fiatalság minden percét, próbálják ki magukat minél több területen, uniformizálódás helyett tanulják meg, mi az ő útjuk, hogy sikeresek és boldogok legyenek.

Ebben a misszióban segíthet a Veszprém Portré legújabb száma is, amelynek kifejezett célja volt, hogy feldolgozható, érthető és befogadható pozitív példákat mutasson az ifjúság számára, olyan fiatalok révén, akik zsenge koruk ellenére már komoly sikereket értek el.

A projekthez a Veszprém Portrét kiadó SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Közhasznú Egyesület 1 010 000 Ft-ot nyert a NEA pályázatán, valamint az egyesület további 128 500 Ft önrésszel járult hozzá a sikeres megvalósításhoz.

A magazinban a hagyományoknak megfelelően a személyes hangvételű tárca után az Arcvonal című rovatban szakmai szemmel vizsgálták meg a lap munkatársai a témát: Kardos Klára az általános ismérveket fogalmazta meg, két középiskolai igazgató, valamint a Pannon Egyetem rektorhelyettese pedig a középiskolás és az egyetemista réteg kapcsán beszélt tehetséggondozásról, továbbtanulási lehetőségekről, valamint az Y és Z generáció előtt álló kihívásokról, míg Gazsi Attila, a VOSZ Veszprém megyei elnöke a fiatal vállalkozók támogatásáról adott információkat.

A szakmai alapra tíz interjú épül a Képmás és Helyi érték rovatban, amelyek olyan lendületes és sikeres fiatalokról szólnak, akik ha buktatók útján is, de eljutottak az „önmegvalósításig”. Az interjúk széles spektrumot ölelnek fel, és Veszprém határain is túllépnek – hiszen a Portré országos szinten látogatott médium, közel 70 ezer fő egyéni felhasználóval és több mint 165 ezer oldalmegtekintéssel. A bemutatott életutak jól bizonyítják: fejlődni mindig lehet, a sikernek pedig ezer arca van – mutatja ezt az interjúalanyok foglalkozása is: van köztük zenész, ifjúságpolitikus, felszolgáló, sportoló, informatikai szakember, színész, cateringes… - ismertette a részleteket Szaksz Balázs felelős szerkesztő.

Pethő Imre főszerkesztő a jövőképet illetően hozzátette: beadtak egy újabb pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alaphoz, emellett tervezik a grafikai arculat és a programozás átalakítását, rövidebb témák feldolgozását is, ami esetleg lehetővé tenné a gyakoribb megjelenést.

Bertalan Melinda
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.