Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C

Költségvetés: 2017 a családok éve lesz Veszprémben

2017. február 10. 10:31
Bemutatta a 2017-es önkormányzati költségvetés legfontosabb számait pénteken Porga Gyula polgármester.

A törvény szerint február 15-ig kell beterjesztenie a polgármesternek a közgyűlés elé a költségvetést, ez a mai napon megtörténik, a jövő héten a bizottságok, február 23-án pedig a képviselőtestület tárgyalja majd az előterjesztést.

A 2009-es válság óta évről évre erősödik Veszprém gazdasága, ami az önkormányzati költségvetés tervezésénél is fontos szempont - jelentette ki a polgármester. - Ezt mutatja az is, hogy a 2016-os munkanélküliségi adatok összevetésében Veszprém város 1,8%-os munkanélküliségi adattal rendelkezik, ami Budapestet és agglomerációját leszámítva a harmadik legjobb adat a magyar nagyvárosok körében.

A kormány néhány évvel ezelőtt megszabadította az önkormányzatokat az adósságtehertől, ami szintén növeli a mozgásteret, a bevételek pontosan kalkulálhatók, a kiadások ehhez igazíthatók - folytatta a polgármester.

A költségvetés idei főösszege közel 16 milliárd forint. Ebből 70%-ban működésre, 30%-ban fejlesztésre terveznek költeni.

A 11,131 milliárdos működési összeg legnagyobb részét (24%) az oktatási fejezet teszi ki, 22% jut a kulturális kiadásokra, az önkormányzati igazgatás 18%-ot, a városüzemeltetés 17%-ot emészt fel, szociális kiadásokra 14%-ot, a sportra pedig 5%-ot terveznek.

A 4,6 milliárdos fejlesztési csomag részeként Gyulafirátóton és az Egry lakótelepen új óvodaépületet építenek, bővítik az Aprófalvi Bölcsőde kapacitását, új egészségházat építenek a Kossuth iskola mögötti telken. A kertvárosokban régóta problémákat okoz a csapadékvíz elvezetése, erre is jelentős forrásokat fordítanak az idén a Budapest út - Cholnoky utca által határolt területen. Folytatódik a közúthálózat fejlesztése, a kórház előtti kereszteződés körforgalmúvá alakítása is megkezdődik, valamint az iparterületen is jelentős fejlesztések várhatók a Pápai út - Kistó utca között. A Modern Városok program keretében tavaly hosszútávú fejlesztési csomagban állapodtak meg a miniszterelnökkel, folyamatban van az egyes elemek tervezése, az év második felében elkezdenék az uszoda építését, a Petőfi Színház és a Stadion rekonstrukciójának tervei is elkészülnek.

A gépjárműadóból befolyó nagyjából 200 millió forintot teljes egészében az utak javítására költik, de egyéb forrásokból is több százmillió forint értékben javítják még az úthálózatot. A város szűkös parkolókapacitásának fejlesztésére, játszóterekre is figyelnek majd, és 30 millió forinttal növelték a virágosításra szánt összeget is.

Óriási könnyebbséget jelent, hogy jelentős előlegek állnak rendelkezésre a Területi Operatív Programból, az elnyert támogatások felét már a szerződéskötéskor felvehetik a kedvezményezettek, így az önkormányzatnak nem kell likviditási problémákkal számolnia, folyamatosan és dinamikusan tudja a projektjeit megvalósítani.

"A költségvetés kiszámítható, jelentős fejlesztési forrásokkal rendelkezünk, a beruházásainkat úgy tervezzük, hogy azok hosszú távon is fenntarthatóak legyenek."

Az idei költségvetés fő üzenete az, hogy 2017 a családok éve lesz - fogalmazott a polgármester.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc A közösséget is bevonná a költségvetés tervezésébe Gerstmár Ferenc Minél nagyobb összegről dönthetnének közvetlenül az emberek, annál nagyobb lenne az állampolgári érdeklődés is – véli a képviselő. 2024. március 25. 11:24 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.