2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Költségvetés: 2017 a családok éve lesz Veszprémben

2017. február 10. 10:31
Bemutatta a 2017-es önkormányzati költségvetés legfontosabb számait pénteken Porga Gyula polgármester.

A törvény szerint február 15-ig kell beterjesztenie a polgármesternek a közgyűlés elé a költségvetést, ez a mai napon megtörténik, a jövő héten a bizottságok, február 23-án pedig a képviselőtestület tárgyalja majd az előterjesztést.

A 2009-es válság óta évről évre erősödik Veszprém gazdasága, ami az önkormányzati költségvetés tervezésénél is fontos szempont - jelentette ki a polgármester. - Ezt mutatja az is, hogy a 2016-os munkanélküliségi adatok összevetésében Veszprém város 1,8%-os munkanélküliségi adattal rendelkezik, ami Budapestet és agglomerációját leszámítva a harmadik legjobb adat a magyar nagyvárosok körében.

A kormány néhány évvel ezelőtt megszabadította az önkormányzatokat az adósságtehertől, ami szintén növeli a mozgásteret, a bevételek pontosan kalkulálhatók, a kiadások ehhez igazíthatók - folytatta a polgármester.

A költségvetés idei főösszege közel 16 milliárd forint. Ebből 70%-ban működésre, 30%-ban fejlesztésre terveznek költeni.

A 11,131 milliárdos működési összeg legnagyobb részét (24%) az oktatási fejezet teszi ki, 22% jut a kulturális kiadásokra, az önkormányzati igazgatás 18%-ot, a városüzemeltetés 17%-ot emészt fel, szociális kiadásokra 14%-ot, a sportra pedig 5%-ot terveznek.

A 4,6 milliárdos fejlesztési csomag részeként Gyulafirátóton és az Egry lakótelepen új óvodaépületet építenek, bővítik az Aprófalvi Bölcsőde kapacitását, új egészségházat építenek a Kossuth iskola mögötti telken. A kertvárosokban régóta problémákat okoz a csapadékvíz elvezetése, erre is jelentős forrásokat fordítanak az idén a Budapest út - Cholnoky utca által határolt területen. Folytatódik a közúthálózat fejlesztése, a kórház előtti kereszteződés körforgalmúvá alakítása is megkezdődik, valamint az iparterületen is jelentős fejlesztések várhatók a Pápai út - Kistó utca között. A Modern Városok program keretében tavaly hosszútávú fejlesztési csomagban állapodtak meg a miniszterelnökkel, folyamatban van az egyes elemek tervezése, az év második felében elkezdenék az uszoda építését, a Petőfi Színház és a Stadion rekonstrukciójának tervei is elkészülnek.

A gépjárműadóból befolyó nagyjából 200 millió forintot teljes egészében az utak javítására költik, de egyéb forrásokból is több százmillió forint értékben javítják még az úthálózatot. A város szűkös parkolókapacitásának fejlesztésére, játszóterekre is figyelnek majd, és 30 millió forinttal növelték a virágosításra szánt összeget is.

Óriási könnyebbséget jelent, hogy jelentős előlegek állnak rendelkezésre a Területi Operatív Programból, az elnyert támogatások felét már a szerződéskötéskor felvehetik a kedvezményezettek, így az önkormányzatnak nem kell likviditási problémákkal számolnia, folyamatosan és dinamikusan tudja a projektjeit megvalósítani.

"A költségvetés kiszámítható, jelentős fejlesztési forrásokkal rendelkezünk, a beruházásainkat úgy tervezzük, hogy azok hosszú távon is fenntarthatóak legyenek."

Az idei költségvetés fő üzenete az, hogy 2017 a családok éve lesz - fogalmazott a polgármester.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Elfogadták a 2022-es költségvetést
Elfogadták a 2022-es költségvetést
Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a 2022-es költségvetésről szóló rendeletet csütörtökön.
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
Támogatja a költségvetést a Fidesz-KDNP
A költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója részéről Halmay Gábor szóvivő és Pálinkás Roland frakcióvezető szerdán.
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Soha nem látott fejlesztések éve lesz 2022
Pénteken benyújtotta a közgyűlésnek az idei költségvetés tervezetét Porga Gyula polgármester. A tartalmáról délelőtt sajtótájékoztatón számolt be.
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
A 2022-es költségvetés, és ami mögötte van
132 képviselő támogatta, 26 pedig nemmel szavazott az országgyűlésben a 2022-es költségvetés szavazásánál, így nagy arányban végül megszavazták a Covid-járvány utáni év büdzséjét. A jövő évi országos célkitűzésekről Ovádi Péter, országgyűlési képviselőt kérdeztük.
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
Szociális és kulturális támogatásokról dönt a polgármester
A szeptemberig meghosszabbított rendkívüli jogrend idején a közgyűlés hatáskörében a polgármester hoz döntéseket – melyekhez azonban a képviselők véleményét is meghallgatja, és az előterjesztéseket formális szavazásra is bocsátja. A csütörtökön esedékes közgyűlés napján támogatásokról születhet döntés.