2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Ovádi: Kiemelt figyelmet kapnak a családok a költségvetésben

2017. február 22. 9:50
Több fontos közlekedésfejlesztési és kulturális beruházás is elkezdődhet az idei évben, a legnagyobb hangsúly pedig a családokat segítő akciókon lesz – számolt be a 2017-es költségvetés tervezetéről Ovádi Péter önkormányzati képviselő szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

A holnapi napon tárgyalja a közgyűlés az idei esztendőre előirányzott költségvetést, melyet az egyéni választókerületek képviselőivel tartott egyeztetések alapján állítottak össze.

2017-ben közel 16 milliárd forintos keretből gazdálkodhat az önkormányzat, aminek 70%-át a működtetésre, 30%-át pedig fejlesztésekre kívánják fordítani.

Fotó: archívFotó: archív

Ovádi Péter önkormányzati képviselő emlékeztetett: a tavaly év a fiatalok éve volt, aminek keretében többek között elindították a Randi Szerdát, aminek a hagyományát több város is átvenné. A program az idei esztendőben is folytatódik, emellett az ösztöndíjprogram és a pályázati lehetőségek is zöld utat kaptak ismét, valamint idén is lesz Fiatalok Napja.

2017 ugyanakkor a családok éve lesz.

Ennek érdekében az önkormányzat több infrastrukturális fejlesztést is tervez: 2 csoporttal fog bővülni az Aprófalvi Bölcsőde, aminek munkálatai már el is kezdődtek, áprilisra pedig be is fejeződnek. Újjáépítik az Egry úti és a Kastélykert Óvodát 500 és 400 millió forint összegben, valamint játszótereket is felújítanak. Az újszülötteknek egy ajándékcsomaggal szeretnének kedveskedni, illetve több pályázati lehetőséget is meghirdetnek családoknak szóló programokra – részletezte a képviselő.

2016 a tervezés éve volt, 2017-ben pedig a beruházások is elkezdődhetnek – jegyezte meg Ovádi Péter a fejlesztések kapcsán. Az év második felében indulhat meg a kórház környékére tervezett 2 turbó körforgalom építése; a sikeres közbeszerzés után pedig átadhatják a munkaterületet a Pápai út és a Henger utca összekötéséhez is. Jó úton haladnak a Modern Városok Programban megfogalmazott felvetések is: mind a Petőfi Színház, mind az Aréna fejlesztésére tervezett összeget megkapták, így 2018-ban remélhetőleg elindulhatnak a munkálatok.Az év második felében adják át az új uszoda munkaterületét, és a Laczkó Dezső Múzeum teljes energetikai megújulására is sort kerítenek.

A gépjárműadóból befolyt mintegy 200 millió forintot teljes egészében visszafordítják az útfejlesztésekre. A legnagyobb beruházás az idei évben a Petőfi utca fejlesztése lesz, amire az első ütemben 85 millió forintot különítettek el, a későbbiekben még további 100 millióra lesz szükség a teljes beruházáshoz. Régen várt fejlesztés a Török Ignác és az Aulich utca összekötése, valamint a Kőbánya utca felújítása és az Erdész utcai parkolás megoldása, amelyekkel szintén számolnak a költségvetésben.

Az önkormányzati képviselő a jövőt illetően elmondta: Veszprém 2023-ban szeretné elnyerni az Európa Kulturális Fővárosa címet, amire idén decemberben adják be a pályázatot. Hogy az erőfeszítéseket siker koronázza, a 16 milliárd 70%-os részének 22%-át a kultúra támogatására fordítják. 30 millió forinttal támogatnák a VeszprémFestet, 10 millióval a Gizella Napokat, 2 millióval a Tánc Fesztiválját, 15 millióval az Utcazenét, 5 millió forintot pedig az Auer Fesztivál kapna.

Veszprém méltán lehet büszke a sport közösségére: több klub és egylet is sikerrel működik, ők szintén nagyobb összegű támogatásra számíthatnak.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
Még ma is hevernek emlékek a Balaton mélyén a 20. század nagy világégéséből
A Balaton és környéke az évszázadok alatt látott már sok dolgot. Itt fejlődött a magyar halászati és borkultúra, a törökökkel vízi csatákat vívtak a magyarok, később gőzhajók indultak el a tavon, ma pedig virágzik a turizmus. A 20. század közepén viszont a II. világháború mértékében is az egyik legnagyobb harc zajlott a tó környékén.
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Így zajlott a Veszprémben talált bomba végleges hatástalanítása
Látványos videón mutatja meg az MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred, hogyan történik az I. és II. világháborús - köztük a Veszprémben talált - bomba hatástalanítása.
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
Jövő héten megkezdődik a kádártai és gyulafirátóti utak felújítása
A Modern Városok Program keretében, mintegy 650 millió forintból újul meg az egykori 82-es út nyomvonala.
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Nem jó, de nem is tragikus a Balaton vízállása
Aggasztó hírek érkeznek a szomszéd megyéből, ahol a Velencei-tó a kiszáradás szélén áll, közben Kelet-Magyarországon néhány kisebb tó helyén már csak száraz síkság található. A Balaton vízállása is elmarad az ideálistól, de a „magyar tenger” esetében jelen állás szerint még nem szükséges kongatni a vészharangot, viszont érdemes figyelni egy aggasztó tendenciára.
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.