2020. szeptember 20. // Friderika névnap

Heti álhírünk: Kétszintes lesz a viadukt

2008. március 29. 18:47
Jelentős változások előtt áll a város öreg hölgye, a viadukt. A Dózsavárosba igyekvők mától már találkozhatnak rövid ideig tartó forgalomkorlátozásokkal, ám a kivitelező húsvét-szigeteki L’ Bon Tom speciális technikájának köszönhetően az építkezés teljes időtartama alatt zavartalan lesz a forgalom. A cég vezetője, John Hary elmondta, hogy világszabadalmuknak köszönhetően számos helyen építenek át úgy hidakat, hogy ott csak maximum 10-15 perces várakozásra kényszerülnek a közlekedők.

Példaként említette a hétszáz méter fesztávú alsó-timori Nagy Book Ash hidat, melyet egyetlen hét alatt kétirányúsítottak. További referencia lehet a megrendelő önkormányzat által is meglátogatott elefántcsontparti Teve híd, melyet az áthaladó karavánok miatt kétpúpúra alakítottak át.

A veszprémi építkezések a völgy irányából felfele haladnak. Nem lesz állványozás, s az építési anyagot szállító járművek sem zavarják az ott élők nyugalmát, ugyanis a saját technológia alapján kifejlesztett légi járművek szállítják mind az építési anyagot, mind a munkásokat. Zajhatásra sem kell számítani, mert valamennyi szállítójármű sűrített levegővel, nem pedig robbanómotorral vagy sugárhajtóművel szerelt. Ezeket az egyenként 400 tonna teherbírású eszközöket a nagyközönség egy ingyenes bemutatón meg is tekintheti a Gulya-dombon kialakított leszállópályán. A szerencsésebbek repülhetnek is, ám ehhez fel kell mutatni öt, maximum egy nappal korábban kiállított büntetési cédulát – melyeket az alkalom rendkívüliségének köszönhetően aranyozott szegéllyel láttak el –, s bizonyíthatóan igazolható, hogy azokat a városháza előtti mélygarázs 13. szintjén állítottak ki.

Az építést vezető Ha Muka főmérnök számít a hazai, elsősorban veszprémi beszállítókra, s ígérete szerint munkát is tud biztosítani 40-50 jól képzett munkaerőnek. A feltételek között szerepel a tájszólásmentes ujgur nyelvtudás, a pilóta jogosítvány, továbbá hastánc-tanfolyam eredményes elvégzését igazoló rektori igazolás.

Az építkezés első szakaszában mindkét oldalról kialakítanak egy-egy lejtős szakaszt. Ezeken lehet majd az alsó szintet elérni kétszer két sávon. Mindemellett megmarad a kiszélesített felső sáv is, ahol a kerékpárosok és a gyalogosok mozgójárdán kelhetnek át egyik oldalról a másikra. A híd közepén elhelyezett függő csupaüveg kilátó pedig igazi turisztikai szenzáció lehet, ahogy – mintegy lebegve a szakadék felett – lassan körbeforogva páratlan élményt nyújt a tériszonytól nem rettegők számára. A bámészkodásban megfáradtak rendelkezésére áll majd a villódzó fényekkel kivilágított bár, melyet éjszakára diszkóvá alakítanak át.

A kivitelező ígéri, hogy a MÁV-val folytatott tárgyalások eredményeként az első évfordulóra (2009. április 1-je), már a gyorsvonatok is megállhatnak a legalsó szintre szerkesztett függőpályán. Az állatkert és a régi vidámpark közötti alagutat kibővítve egy fogaskerekű vasút mozdonya emeli majd a szerelvényeket a nagy magasságba, onnan pedig a város villamoshálózatának vágányait kihasználva tér vissza a szerelvény a vasútállomásra.

A kivitelező és a megrendelő között létrejött egyezmény alapján a költségeket az építkezés befejeztéig a kivitelező állja, azután pedig a híd két oldalán elhelyezett automatáknál kell az átkelés költségeit leszurkolni. Szerencse, hogy még az automaták legyártási költségeit sem kell kifizetni, mert a feladatot tökéletesen ellátják a kórházakból leszerelt, s 300 Ft-ra beállított masinák.

A látványos avatóünnepségre egy év múlva kerül sor.

– Lucidus –   

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
Átlátszó pormaszkunk és mindenhova követő teniszlabdánk is lehet a jövőben
A 2020-as CES-en bemutatták azt is, hogy a jövőben lehet egy házi BB-8-ünk, vagy akár szövetvárosba is költözhetünk. Aki akar, tiszta levegőt is szívhat.
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Rekord összeget költhetnek a vásárlók idén decemberben
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) várakozása szerint decemberben a teljes hazai kiskereskedelmi forgalom túllépheti az 1200 milliárd forintot, a szervezet 5 százalék körüli növekedésre számít az előző év azonos hónapjához képest.
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
KVÍZ: 20 éve várjuk a levelünket a Roxfortból
20 éve jelent meg Magyarországon a varázsos univerzumba bevezető első Harry Potter kötet. Ünnepi kvízünkben tíz kérdésre válaszolva tesztelhetjük, hogy mennyire mozgunk otthonosan a kvi(z)ddics pályán.
Proaktív megoldás a passzívlakás
Proaktív megoldás a passzívlakás
A XVII. századi Izlandon építettek először ilyen házakat, majd az 1800-as évek végén egy tengerjáró hajóban alkalmazták elsőként azokat a megoldásokat, amelyek egy évszázaddal később a ma ismert passzívházak technológiáját megalapozták. Környezettudatosság, energiahatékonyság és befektetés. Egy szakember vezetett körbe a passzívházak kérdéskörén.
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
Az esküvő, ami nem csak a résztvevőknek okozott örömöt
A hagyományos népi lakodalom mellett ma már legalább ennyire, ha nem jobban népszerűek a modern felfogású esküvők. Az újszerű megközelítések mellett pedig kezdenek megjelenni olyan szokások is, amelyek az ifjú páron és a násznépen kívül is felmelegítik a lelkeket. Ennek pedig csak örülni tudunk.
2020. szeptember 20. // Friderika névnap