Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Nemzetközi összefogás a kultúráért

2017. március 28. 9:25
Egy nemzetközi konzorcium tagjaként pályázik kulturális projektre Veszprém, a kezdeményezés a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkat erősítené.

A nemzetközi projektbe a szintén a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó brit Milton Keynes önkormányzata hívta meg városunkat. Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben két európai város viselheti – két különböző országból. 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság kerül sorra, így Milton Keynes nem konkurenciánk a pályázaton, sőt, a két város együttműködése egymás esélyeit erősítheti.

A Kreatív Európa és Kultúra programban az angol város mellett a rotterdami International New Town Institute és a holland Nissewaard önkormányzata lesz még partnerünk.

A projekt arra a problémára reagál, hogy megváltoztak a vizuáliskultúra-fogyasztási szokásaink, a városlakók egyre kevesebb galériát, képtárat látogatnak, amely lassan az ágazat fenntarthatóságát veszélyezteti. Ezért a résztvevő országok mindegyikéből egy-egy művész kap lehetőséget arra, hogy a partner országban időt töltsön és műalkotást készítsen, amit aztán egy frekventált üzletközpontban állítanak ki. A művészeken és kulturális partnereken kívül a meghívások más közösségi és kulturális szervezetek, politikai döntéshozók, kereskedelmi központok vezetői részére is vonatkoznak majd.

A pénzügyi erőforrások tekintetében az Európai Unió maximum 60%-os támogatása mellett a partnereknek kell biztosítania a fennmaradó 40% önerőt. Sikeres pályázat esetén a Kreatív Európa Alap 200 000 euróval támogatná a kezdeményezést, amihez Veszprém 21 000 euróval, nagyságrendileg 6,5 millió forinttal járulna hozzá.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.