2020. február 27. // Ákos, Bátor névnap

Nemzetközi összefogás a kultúráért

2017. március 28. 9:25
Egy nemzetközi konzorcium tagjaként pályázik kulturális projektre Veszprém, a kezdeményezés a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkat erősítené.

A nemzetközi projektbe a szintén a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó brit Milton Keynes önkormányzata hívta meg városunkat. Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben két európai város viselheti – két különböző országból. 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság kerül sorra, így Milton Keynes nem konkurenciánk a pályázaton, sőt, a két város együttműködése egymás esélyeit erősítheti.

A Kreatív Európa és Kultúra programban az angol város mellett a rotterdami International New Town Institute és a holland Nissewaard önkormányzata lesz még partnerünk.

A projekt arra a problémára reagál, hogy megváltoztak a vizuáliskultúra-fogyasztási szokásaink, a városlakók egyre kevesebb galériát, képtárat látogatnak, amely lassan az ágazat fenntarthatóságát veszélyezteti. Ezért a résztvevő országok mindegyikéből egy-egy művész kap lehetőséget arra, hogy a partner országban időt töltsön és műalkotást készítsen, amit aztán egy frekventált üzletközpontban állítanak ki. A művészeken és kulturális partnereken kívül a meghívások más közösségi és kulturális szervezetek, politikai döntéshozók, kereskedelmi központok vezetői részére is vonatkoznak majd.

A pénzügyi erőforrások tekintetében az Európai Unió maximum 60%-os támogatása mellett a partnereknek kell biztosítania a fennmaradó 40% önerőt. Sikeres pályázat esetén a Kreatív Európa Alap 200 000 euróval támogatná a kezdeményezést, amihez Veszprém 21 000 euróval, nagyságrendileg 6,5 millió forinttal járulna hozzá.

Söge

További cikkek

Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Nem vitázott a költségvetésről az ellenzék
Távol maradt a költségvetés vitájától az ellenzék két frakciója, a Fidesz-KDNP képviselői mellett csak a jobbikos Kovács Rajmund szólt hozzá a témához.
Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok
Napirend előtt: koronavírus és alacsonypadlós vonatok
A koronavírus, a Budapest-Veszprém közötti alacsonypadlós vonatszerelvények, és litéri elágazóba tervezett elkerülő út sürgetése is téma volt a februári közgyűlésen csütörtök délelőtt a Városházán.
A kulturális főváros építésében versenyeznek
A kulturális főváros építésében versenyeznek
Az Európa Kulturális Fővárosa program egyes elemeit dolgozták fel a résztvevő hallgatók a Tímár László Esettanulmányi Versenyen.
A kulturális kínálat gazdagításáról ötleteltek
A kulturális kínálat gazdagításáról ötleteltek
A város közigazgatásában dolgozók legalább annyira részesei a városfejlesztésnek, mint a város vezetői. A kijelentés igazát Veszprém egy nemzetközi innovációs programban való részvétellel és egy ötletpályázattal bizonyította, az EKF program előkészítéseként.
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
A veszprémi stadion területén található sportcsarnok belső felújítására nyújt be pályázatot az önkormányzat- erről döntöttek többek között a január 30-i közgyűlésen.
2020. február 27. // Ákos, Bátor névnap