2020. április 1. // Hugó névnap

Nemzetközi összefogás a kultúráért

2017. március 28. 9:25
Egy nemzetközi konzorcium tagjaként pályázik kulturális projektre Veszprém, a kezdeményezés a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkat erősítené.

A nemzetközi projektbe a szintén a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó brit Milton Keynes önkormányzata hívta meg városunkat. Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben két európai város viselheti – két különböző országból. 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság kerül sorra, így Milton Keynes nem konkurenciánk a pályázaton, sőt, a két város együttműködése egymás esélyeit erősítheti.

A Kreatív Európa és Kultúra programban az angol város mellett a rotterdami International New Town Institute és a holland Nissewaard önkormányzata lesz még partnerünk.

A projekt arra a problémára reagál, hogy megváltoztak a vizuáliskultúra-fogyasztási szokásaink, a városlakók egyre kevesebb galériát, képtárat látogatnak, amely lassan az ágazat fenntarthatóságát veszélyezteti. Ezért a résztvevő országok mindegyikéből egy-egy művész kap lehetőséget arra, hogy a partner országban időt töltsön és műalkotást készítsen, amit aztán egy frekventált üzletközpontban állítanak ki. A művészeken és kulturális partnereken kívül a meghívások más közösségi és kulturális szervezetek, politikai döntéshozók, kereskedelmi központok vezetői részére is vonatkoznak majd.

A pénzügyi erőforrások tekintetében az Európai Unió maximum 60%-os támogatása mellett a partnereknek kell biztosítania a fennmaradó 40% önerőt. Sikeres pályázat esetén a Kreatív Európa Alap 200 000 euróval támogatná a kezdeményezést, amihez Veszprém 21 000 euróval, nagyságrendileg 6,5 millió forinttal járulna hozzá.

Söge

További cikkek

A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
A közösség immunrendszere is vizsgázik
A közösség immunrendszere is vizsgázik
Rendkívüli közgyűlést tartottak péntek reggel a Városházán, amelyen több technikai jellegű döntés is született, valamint a polgármester új adatokat is közölt a Veszprémben elrendelt hatósági karanténokról.
Érkezzen meg Veszprém térsége Európába!
Érkezzen meg Veszprém térsége Európába!
Csúcsminőségű programok helyett a térségi identitás erősítése, költséges infrastruktúra helyett a nemzetközi figyelem felhívása: dr. Navracsics Tibor kormánybiztos szerint 2023-ban erre van szüksége a régiónak, melyről a Veszprém megyei közművelődési szakmai napon beszélt.
A Veszprém-Balaton Filmpikniken is bemutatják a mozgókép szemle legjobb alkotásait
A Veszprém-Balaton Filmpikniken is bemutatják a mozgókép szemle legjobb alkotásait
Június közepén új filmes eseményen, a Veszprém-Balaton Filmpikniken is bemutatják a Magyar Mozgókép Szemle legjobb alkotásait - közölték a szervezők.
Házasodik a gazda: veszprémi csapat is fellépett a rijekai karneválon
Házasodik a gazda: veszprémi csapat is fellépett a rijekai karneválon
2020-ban a horvátországi Rijeka viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek apropóján pedig Veszprém és a Bakony-Balaton régió is meghívást kapott a programsorozat egyik legnagyobb attrakciójának számító karneválra. A Kabóca Bábszínház és a Pannon Egyetem Veszprémi Egyetemi Színpad alkotta fellépőcsoportot portálunk is elkísérte az útra.
2020. április 1. // Hugó névnap