2020. július 13. // Jenő névnap

Nemzetközi összefogás a kultúráért

2017. március 28. 9:25
Egy nemzetközi konzorcium tagjaként pályázik kulturális projektre Veszprém, a kezdeményezés a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatunkat erősítené.

A nemzetközi projektbe a szintén a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó brit Milton Keynes önkormányzata hívta meg városunkat. Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben két európai város viselheti – két különböző országból. 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság kerül sorra, így Milton Keynes nem konkurenciánk a pályázaton, sőt, a két város együttműködése egymás esélyeit erősítheti.

A Kreatív Európa és Kultúra programban az angol város mellett a rotterdami International New Town Institute és a holland Nissewaard önkormányzata lesz még partnerünk.

A projekt arra a problémára reagál, hogy megváltoztak a vizuáliskultúra-fogyasztási szokásaink, a városlakók egyre kevesebb galériát, képtárat látogatnak, amely lassan az ágazat fenntarthatóságát veszélyezteti. Ezért a résztvevő országok mindegyikéből egy-egy művész kap lehetőséget arra, hogy a partner országban időt töltsön és műalkotást készítsen, amit aztán egy frekventált üzletközpontban állítanak ki. A művészeken és kulturális partnereken kívül a meghívások más közösségi és kulturális szervezetek, politikai döntéshozók, kereskedelmi központok vezetői részére is vonatkoznak majd.

A pénzügyi erőforrások tekintetében az Európai Unió maximum 60%-os támogatása mellett a partnereknek kell biztosítania a fennmaradó 40% önerőt. Sikeres pályázat esetén a Kreatív Európa Alap 200 000 euróval támogatná a kezdeményezést, amihez Veszprém 21 000 euróval, nagyságrendileg 6,5 millió forinttal járulna hozzá.

Söge
2020. július 13. // Jenő névnap