2020. április 1. // Hugó névnap

Százmilliós fejlesztés a megyei könyvtárban

2017. március 28. 9:57
Fotók: veszpreminfo.hu
Jelentős funkcióbővítő fejlesztéseket terveznek az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A könyvtár fejlesztésére az EFOP-4.1.8-16 kódszámú, A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései című pályázattól remél támogatást az önkormányzat. A sikeres pályázat esetén jelentősen javulhatnak a könyvtár szolgáltatásainak köre és azok minősége.

Az épület déli, Komakút tér és Iskola utca által határolt épületrészének részben pince, részben földszinti, jelenleg raktár funkciójú helyiséget digitális laborrá alakítják, akadálymentesítik. A digitális labor részére nagyformátumú szkenner kell az archív anyagok digitalizáláshoz, képi információ tárolására alkalmasa NAS hálózati adattárolóval, fix asztali gépes munkaállomásokkal, melyek IPS (színhű) monitorokkal, grafikai szoftverrel, SSD tárolókkal bírnak.

Korszerűsítik a a gyermekkönyvtári részleghez tartozó, jelenleg is meglévő tanulási, kreatív foglalkoztató, oktatási célú helyiséget. Az oktatási tevékenységhez szükségesek a hordozható számítógépek, laptopok szoftverekkel, operációs rendszerrel, vezeték nélküli internetcsatlakozással, vezeték nélküli egérrel, SSD tárolókkal, fali táblával, ugyancsak az élethosszig tartó, minden korosztály számára megvalósítandó, a digitális írástudatlanság megszüntetését célzó oktatáshoz szükségesek az okos technológiás telefonok, tabletek, pendrive-ok.

Az épület észak-nyugati épületszárnyának második emeleti, fazsindelyes torony melletti, jelenleg zeneműtárként funkcionáló helyiségét audiovizuális ismeretek tanulását segítő teremmé alakítják, megoldják külső árnyékolását és kicserélik a padlóburkolatot. A termet nagyméretű érintőképernyős kijelzőkkel és digitális kamerával szerelnék fel.

A projekt előkészítésére 9,4 millió forintot terveznek költeni – ide tartozik az előzetes tanulmány, szakmai terv, a felmérési, vázlatterv és örökségvédelmi tervek, kiviteli tervek elkészítése és a közbeszerzési eljárás lebonyolításának költségei.

A kivitelezésre 90,5 millió forintot szánnak: az oktatóteremre 18,1 millió, közösségi tér fejlesztésére 18,1 millió, a digitális laborra 26 millió, eszközbeszerzésre 24,8 millió, bútorokra 1,9 millió forintot terveznek. Az összesen százmillió forintos költségvetést teljes egészében pályázati forrásból biztosítanák.

Söge

További cikkek

10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
10 kedélyjavító film, ha kiszakadnánk a mindennapokból
A mozi tulajdonképpen az eszképizmus egyik formája: a jó film átmenetileg képes elfeledtetni velünk a gondjainkat, az igazán jó pedig arra is, hogy a képkockák lepörgése után más szemmel tekintsünk rájuk.
Online múzeumok és digitális művészek
Online múzeumok és digitális művészek
A technológia eltaszítja vagy közelebb hozza a művészetet az emberekhez? Miközben ezen gondolkodunk, az első gép által festett kép már aukcióra is került.
Elsősegélycsomag szavakból
Elsősegélycsomag szavakból
Rendkívüli különszámmal jelentkezik a Veszprém Portré internetes kulturális magazin: a civil összefogással készült lapszám mindazoknak szeretne most segíteni, akik úgy érzik, a koronavírus járvány kirántotta a lábuk alól a talajt.
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró üzent a színház világnapján
A színház világnapi üzenetet hagyományosan az esti előadások előtt szokták felolvasni a színházakban. Shahid Nadeem üzenetét előadások híján Jordán Tamás videóüzenetben olvasta fel.
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
2020. április 1. // Hugó névnap