Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-4°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-4°C

Nemzetközi építész diákkonferenciát tartanak a hétvégén Veszprémben

2017. április 7. 15:43
A pénteken kezdődő diáktalálkozó egyik pályázata a Kápolnák a Kárpát-medencében címet kapta.

Az 1995 óta megszakítás nélkül minden év tavaszán megrendezett középiskolai diáktalálkozók célja az építőipari szakközépiskolákban tanuló fiatalok évenkénti szakmai információcseréje, az egymástól távoli iskolákban folyó szakmai munka megismerése, a rendező iskola és az iskolában folyó szakmai munka bemutatása, a konferenciának otthont adó településnek és környezetének bemutatása, építészeti és kulturális értékeinek megismerése, továbbá szakmai pályázatokon és építészettörténeti, helytörténeti vetélkedőn való megmérettetés.

A konferencia hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a Megyeházán.

Az esemény védnökeként Márfi Gyula érsek a vallás és az építészet kapcsolatáról osztotta meg gondolatait.

„Az építészetben az egyház a történelem előrehaladtával mindig egyre nagyobb szerepelt vállalt. Ha manapság elvennék a városokból azokat az építményeket, amelyeket a hit inspirált, rájönnénk arra, hogy mit veszítenénk. Akik a gótikus építményeket építették, még rendelkeztek jövőképpel, manapság az emberek csupán 3-5 évre gondolnak előre” - mondta. Reméli, hogy a diákkonferencia résztvevői olyan szakemberré válhatnak a jövőben, akik mind Istennek és mind az embereknek javára válnak.

Porga Gyula köszöntőjében örömét fejezte ki építész konferencia veszprémi megrendezése iránt, az építész szakmát pedig hosszútávon piacképesnek nevezte. A diákokhoz szólva kiemelte, fontos, hogy azok, akik a társadalmat és az országot építik, azok a legmagasabb szakmai képzést és támogatást kapják meg, ezért is van szükség az ilyen fórumokra, mint a most hétvégi konferencia - mondta.

A diákok a három nap során a konferenciabeszélgetések mellett helytörténeti városnézésen vesznek részt a helyi és környékbeli múzeumokban, a könyvtárban, a színházban, különböző templomokban, valamint vetélkedőkön vesznek részt, és kiállításokat tekintenek meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   2023. december 1. 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.