Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C

Nemzetközi építész diákkonferenciát tartanak a hétvégén Veszprémben

2017. április 7. 15:43
A pénteken kezdődő diáktalálkozó egyik pályázata a Kápolnák a Kárpát-medencében címet kapta.

Az 1995 óta megszakítás nélkül minden év tavaszán megrendezett középiskolai diáktalálkozók célja az építőipari szakközépiskolákban tanuló fiatalok évenkénti szakmai információcseréje, az egymástól távoli iskolákban folyó szakmai munka megismerése, a rendező iskola és az iskolában folyó szakmai munka bemutatása, a konferenciának otthont adó településnek és környezetének bemutatása, építészeti és kulturális értékeinek megismerése, továbbá szakmai pályázatokon és építészettörténeti, helytörténeti vetélkedőn való megmérettetés.

A konferencia hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a Megyeházán.

Az esemény védnökeként Márfi Gyula érsek a vallás és az építészet kapcsolatáról osztotta meg gondolatait.

„Az építészetben az egyház a történelem előrehaladtával mindig egyre nagyobb szerepelt vállalt. Ha manapság elvennék a városokból azokat az építményeket, amelyeket a hit inspirált, rájönnénk arra, hogy mit veszítenénk. Akik a gótikus építményeket építették, még rendelkeztek jövőképpel, manapság az emberek csupán 3-5 évre gondolnak előre” - mondta. Reméli, hogy a diákkonferencia résztvevői olyan szakemberré válhatnak a jövőben, akik mind Istennek és mind az embereknek javára válnak.

Porga Gyula köszöntőjében örömét fejezte ki építész konferencia veszprémi megrendezése iránt, az építész szakmát pedig hosszútávon piacképesnek nevezte. A diákokhoz szólva kiemelte, fontos, hogy azok, akik a társadalmat és az országot építik, azok a legmagasabb szakmai képzést és támogatást kapják meg, ezért is van szükség az ilyen fórumokra, mint a most hétvégi konferencia - mondta.

A diákok a három nap során a konferenciabeszélgetések mellett helytörténeti városnézésen vesznek részt a helyi és környékbeli múzeumokban, a könyvtárban, a színházban, különböző templomokban, valamint vetélkedőkön vesznek részt, és kiállításokat tekintenek meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.