Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetközi építész diákkonferenciát tartanak a hétvégén Veszprémben

2017. április 7. 15:43
A pénteken kezdődő diáktalálkozó egyik pályázata a Kápolnák a Kárpát-medencében címet kapta.

Az 1995 óta megszakítás nélkül minden év tavaszán megrendezett középiskolai diáktalálkozók célja az építőipari szakközépiskolákban tanuló fiatalok évenkénti szakmai információcseréje, az egymástól távoli iskolákban folyó szakmai munka megismerése, a rendező iskola és az iskolában folyó szakmai munka bemutatása, a konferenciának otthont adó településnek és környezetének bemutatása, építészeti és kulturális értékeinek megismerése, továbbá szakmai pályázatokon és építészettörténeti, helytörténeti vetélkedőn való megmérettetés.

A konferencia hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a Megyeházán.

Az esemény védnökeként Márfi Gyula érsek a vallás és az építészet kapcsolatáról osztotta meg gondolatait.

„Az építészetben az egyház a történelem előrehaladtával mindig egyre nagyobb szerepelt vállalt. Ha manapság elvennék a városokból azokat az építményeket, amelyeket a hit inspirált, rájönnénk arra, hogy mit veszítenénk. Akik a gótikus építményeket építették, még rendelkeztek jövőképpel, manapság az emberek csupán 3-5 évre gondolnak előre” - mondta. Reméli, hogy a diákkonferencia résztvevői olyan szakemberré válhatnak a jövőben, akik mind Istennek és mind az embereknek javára válnak.

Porga Gyula köszöntőjében örömét fejezte ki építész konferencia veszprémi megrendezése iránt, az építész szakmát pedig hosszútávon piacképesnek nevezte. A diákokhoz szólva kiemelte, fontos, hogy azok, akik a társadalmat és az országot építik, azok a legmagasabb szakmai képzést és támogatást kapják meg, ezért is van szükség az ilyen fórumokra, mint a most hétvégi konferencia - mondta.

A diákok a három nap során a konferenciabeszélgetések mellett helytörténeti városnézésen vesznek részt a helyi és környékbeli múzeumokban, a könyvtárban, a színházban, különböző templomokban, valamint vetélkedőkön vesznek részt, és kiállításokat tekintenek meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. ma 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. ma 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. ma 15:14 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. ma 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.