Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szolgálat mindenek felett

2017. április 14. 13:19
A balatoni régióban elsőként alakul Rotary Club. A humanitárius szolgálatot végző klub célja, hogy a helyi közösség számára is fontos értékeket teremtsenek.

„Bármit elérhetsz az életben, amit csak akarsz, ha eleget segítesz másoknak abban, hogy ők is elérjék amit akarnak.”

Ez az egyik jelmondata a 166 országban több mint 1,2 millió taggal működő Rotary világszervezetnek, amely a barátság ápolásán keresztül kívánja terjeszteni a megértés és a jó szándék eszméjét. A klub tagjai különböző foglalkozású emberek, azonban mind egytől egyig készek vállalni a humanitárius szolgálatot, és ennek megfelelően szakmai és magánéletükben is magas etikai alapelveknek felelnek meg.

Mivel az egyes klubok önállóan – de nem vetélytársakként – működnek, mindegyik más profillal rendelkezik. Alapvetően az arculat is minden évben egy kicsit másabb, a soros elnök tisztjét ugyanis évente változó személy tölti be. A régióban elsőként megalakuló Balatonfüred-Veszprém Rotary Club elnöki feladatait most Hartmann Péter fogja ellátni, aki társaival csütörtöki alakuló ülésük előtt ismertette a klub céljait.

A világszervezet alkotmánya szerint legfőbb céljuk az önzetlen segítőkészség meghonosítása, ami meglátásuk szerint a mai világban, amikor az én elsődlegessége terjed, még fontosabb. A Rotaryban az én helyett a mi jelszavát hirdetik, erre utal mottójuk is: Service above self.

Ennek megfelelően segítették elő például az ifjúsági csere mozgalmat is, ahol az egy éves program során hátrányos helyzetű fiatalokat helyeznek el a klubtagok családjainál, hogy jobban megismerhessék egymás kultúráját. De megemlíthetjük legnagyobb eredményüket, a poliovírus okozta fertőző gyermekbénulás szinte teljes felszámolását, amelyre 2015-ben 425 millió dollárt költöttek, állandó katasztrófaenyhítő alapjuk révén pedig azonnali segítséget tudnak nyújtani a károsultaknak.

Beltz Zoltán, Hartmann PéterBeltz Zoltán, Hartmann Péter

Fontos ugyanakkor tisztázni, hogy a Rotary Club nem jótékonysági szervezet: a jótékonyság csak egy szeletét teszi ki tevékenységüknek – mondta el Balogh György, aki korábban Szegeden volt elnök. A Rotary Clubot eredendően Paul Harris ügyvéd és társai alapították Chicagoban 1905-ben, amikor mindennapos volt, hogy az üzletemberek az utcán, fegyverrel rendezzék le a nézeteltéréseiket. A klub alapítói viszont azt mondták: lehet tisztességesen és becsületesen is élni, és a béke megteremtésére törekedtek.

Magyarországon aztán 1925-ben jött létre az első klub, ma pedig már – az átmeneti eltűnés után – 50 klubot tartanak számon. Legnagyobb hazai eredményük a Gift of life, azaz az Ajándékozz életet akció, ahol a szívrendellenességgel született gyerekeknek segítenek. A környező országokban ugyanis nincs lehetőség műtétre, orvos barátok segítségével azonban idehaza sikerült már kb. 30 esetet felderíteni, és ezzel 30 életet visszaadni.

Hartmann Péter, Balogh GyörgyHartmann Péter, Balogh György

A Rotary tekintélyét mutatja egyébként az is, hogy ez az egyetlen civil szervezet, amelyet az ENSZ a köreibe fogad, és amelynek állandó tanácskozási joga van a világszervezetnél.

A Balatonfüred-Veszprém Rotary Club ebbe a szervezetbe ágyazódik be, a jelenlegi 20 tag legfőbb célja pedig, hogy a helyi közösség számára is komoly értékeket közvetítsen, átadjanak abból a jóból, amit maguk is kaptak. Első akciójuk a Bárczi iskolához kötődik, amelynek belső falára április 30 – május 1. között vidám karakterű mesefigurákat fognak festeni, ezzel hozzájárulva a gyermekek jókedvének megteremtéséhez.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.