2018. április 24., kedd
György névnap

Meg vannak számlálva a Dohnányi napjai

A következő tanévtől már csak kifutó jelleggel működik a szakgimnáziumi zeneoktatás Veszprémben, az utolsó végzős osztály érettségijével pedig meg fog szűnni.

Veszprém mindig is büszke volt gazdag zenei kultúrájára, a közeljövőben azonban szegényebbek leszünk egy zenei képzéssel – mondta el Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

A legutóbbi közgyűlésen a képviselők az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban működő iskolák, köztük a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti iskola átszervezését véleményezték egy előterjesztés során. A szakgimnáziumi képzésben jelenleg összesen 22 tanuló vesz részt: egy 11. osztályos évfolyam működik, a többi tanuló ráképzős, utóképzős, 13-14-15. évfolyamos illetve vendégtanuló. A közgyűlés ez alapján úgy döntött, hogy a képzés 2017. szeptember 1-jétől már csak kifutó jelleggel működik, azaz amint az utolsó osztály is leérettségizett, teljesen megszűnik.

A régi épület évek óta kihasználatlan (fotó: archív)A régi épület évek óta kihasználatlan (fotó: archív)

A Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója szerint az alacsony létszám ellen sem a város, sem később a tankerület és a szakmai vezetés sem tehetett, a képviselő szerint ez azonban csak hárítás. Gerstmár szerint a problémák akkor kezdődtek, amikor 2012-ben a fideszes városvezetés döntésére a zeneművészeti szakközépiskolának ki kellett költöznie a Völgyhíd tér 2-ből a leromlott állapotú Dózsa utca 2-be, majd később önállóságát is elvesztette a Dohnányi, a diákotthoni ellátás pedig külön helyszínre került. Ráadásul az intézményvezetői státusszal is voltak problémák, az iskolát pedig tanárok hagyták el. Nem csoda, hogy a szülők sem akarták egy bizonytalan jövőjű intézménybe íratni a gyereküket.

A képviselő szerint inkább a fejlesztésekre kellett volna fordítani az energiát, a jövőben pedig külön figyelmet kell fordítani, hogy hasonló helyzet ne forduljon elő, illetve a kihasználatlanul állóm Völgyhíd téri épület rendezésére.