Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szobrot állítanak Szent Mihálynak

2017. április 28. 2:00
Az Óváros téren emelnek szobrot a bazilika védőszentjének szeptemberben.

A Szent Mihályt ábrázoló szobor felállításának javaslatával Nagy Károly apátkanonok fordult az önkormányzathoz a Szent Mihály Főplébánia képviseletében. Az egészalakos szobor tervezését, kivitelezését és felállítását a kezdeményező egyházközség elvégezteti, a költségek biztosítására gyűjtést indítottak.

A Szent Mihály-szobor magalkotására Madarassy István szobrászművészt kérték fel. Szent Mihály az érsekségnek, a Veszprémi Bazilikának, a történelmi városmagnak, Veszprémnek is védőszentje. Egyike a hét arkangyalnak, Ő a mennyei hadak vezére és győztes harcosa. A művész a Szent Mihály-ikonográfiának azt az ismert, gyakran ábrázolt pillanatát ragadta meg, amelyben az arkangyal az Isten ellen fellázadt gonoszt legyőzte, majd letaszította a Földre.

A kompozíció anyaga bronz és kő. Az alakok egy kb. 100 cm magas, szabálytalan alakú kövön helyezkednek el. A bronz lemezből álló figurák magassága 230cm. A kompozíció szerves részét képező, Földet szimbolizáló kő egy talapzatra kerül, a térből ilymódon maga is kiemelkedik.

Az alkotás felállításának költségei a megrendelőt, a Veszprémi Szent Mihály Főplébániát terhelik. A szobor szakmai műbírálatának költségét és a területet az önkormányzat biztosítja. A szükséges műemlékvédelmi engedélyezési eljárás folyamatban van. A szobor felállítását Szent Mihály szeptember 29-i névünnepéhez kapcsolódva, a 2017. évi Szent Mihály-napi búcsú időszakára tervezik.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. tegnap 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.