2020. február 22. // Gerzson névnap

Szobrot állítanak Szent Mihálynak

2017. április 28. 2:00
Az Óváros téren emelnek szobrot a bazilika védőszentjének szeptemberben.

A Szent Mihályt ábrázoló szobor felállításának javaslatával Nagy Károly apátkanonok fordult az önkormányzathoz a Szent Mihály Főplébánia képviseletében. Az egészalakos szobor tervezését, kivitelezését és felállítását a kezdeményező egyházközség elvégezteti, a költségek biztosítására gyűjtést indítottak.

A Szent Mihály-szobor magalkotására Madarassy István szobrászművészt kérték fel. Szent Mihály az érsekségnek, a Veszprémi Bazilikának, a történelmi városmagnak, Veszprémnek is védőszentje. Egyike a hét arkangyalnak, Ő a mennyei hadak vezére és győztes harcosa. A művész a Szent Mihály-ikonográfiának azt az ismert, gyakran ábrázolt pillanatát ragadta meg, amelyben az arkangyal az Isten ellen fellázadt gonoszt legyőzte, majd letaszította a Földre.

A kompozíció anyaga bronz és kő. Az alakok egy kb. 100 cm magas, szabálytalan alakú kövön helyezkednek el. A bronz lemezből álló figurák magassága 230cm. A kompozíció szerves részét képező, Földet szimbolizáló kő egy talapzatra kerül, a térből ilymódon maga is kiemelkedik.

Az alkotás felállításának költségei a megrendelőt, a Veszprémi Szent Mihály Főplébániát terhelik. A szobor szakmai műbírálatának költségét és a területet az önkormányzat biztosítja. A szükséges műemlékvédelmi engedélyezési eljárás folyamatban van. A szobor felállítását Szent Mihály szeptember 29-i névünnepéhez kapcsolódva, a 2017. évi Szent Mihály-napi búcsú időszakára tervezik.

Söge
2020. február 22. // Gerzson névnap