2020. február 20. // Álmos névnap

Hamarosan konkrét akciókat és forrásokat hirdetnek a Városom Veszprém Mozgalomhoz

2017. május 25. 12:17
A cél, hogy minden veszprémi lakost bevonjanak a város szebbé tételéhez. A városmarketinget több új termék erősíti, a veszprémi lom elszállítása megoldott, ellopták a temetőkaput, tudásközponttá vált a Deák iskola- ilyen volt címszavakban a májusi közgyűlés a városházán csütörtökön.

A múlt héten 900 virág elültetésével indult a VKSZ Zrt. és az önkormányzat közös városszépítő mozgalma, melyről részletesebben itt írtunk. Brányi Mária alpolgármester a csütörtöki közgyűlésen napirend előtti felszólalásában fejtette ki, fontos mozgalomról van szó, hiszen a városba visszatérő Virágos Magyarország Verseny és sikeres pályázat esetén az Európai Kulturális főváros cím elnyerése miatt sokan figyelnének Veszprémre.

Elmondta, a helyi lakosok szeretik Veszprémet a maga viaduktjával, kulturális életével és éttermeivel együtt, ám most itt az idő, hogy minden lakost és szervezetet bevonjanak a város még szebbé tételéhez.

A mai naptól a Városom Veszprém Mozgalmon keresztül kézfogásra hívunk minden veszprémi lakost és szervezetet, hogy a maga talentuma, jóakarata, lehetősége, szorgalma, ideje által járuljon hozzá Veszprém szebbé, élhetőbbé tételéhez, melyhez hamarosan konkrét akciókat hirdetünk, konkrét forrásokkal”

- mondta.

brányi máriabrányi mária

Szintén az alpolgármester beszélt a városmarketinget erősítő veszprémi Gizella sörről, és a hozzá tartozó falatokról, desszertekről. Ezekről részletesebben ITT olvashat.

Bérunió, ellopott temetőkapu, kézilabda

Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik önkormányzati képviselője az európai béruniót célzó polgári kezdeményezés támogatását kérte az önkormányzattól, melynek jelmondata: „Egyenlítsük ki az EU-t szétfeszítő bér- és gazdasági különbségeket!“ Porga Gyula szerint ez már a Jobbik országos parlamenti kampányának része, amelynek nincs helye a közgyűlésen, és mivel a nevében is benne van, hogy polgári kezdeményezés, nem támogatják azt.

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémét frakcióvezetője az Alsóvárosi temető utcafrontjára néző egykori ravatalozó jövőjével és a temetőből ellopott vaskapu felől érdeklődött a polgármestertől. Porga Gyula elmondta, készültek felújítási tervek az épületre, melyet 10 millió forintból terveznek megvalósítani. Az ellopott temetőkapu ügyét jelenleg a rendőrség vizsgálja.

A Demokraták Veszprémért politikusa az előző hónaphoz hasonlóan ismét a kézilabda csapat pénzügyei felől érdeklődött. „ A tőkeemeléses tulajdonszerzést követően, a mai napig bezárólag történt-e bármiféle tulajdoni arány és részvényváltozás a Veszprémi Handball Team Zrt-ben?” Porga Gyula írásban ígért tájékoztatást.

Lom és szemét ügyek

A lomtalanítás felől az lmp-s Gerstmár Ferenc kért tájékoztatást a városüzemeltetésért felelős Némedi Lajos alpolgármestertől. „Javulás vagy romlás történt azóta, hogy 2013-ban évente egyszer, házhoz menő rendszerben működik Veszprémben a házhoz menő lomtalanítás?”

A fideszes Némedi szerint mióta „kézből kézbe” történik a hulladék elszállítása, a szolgáltató részéről bevált módszerről lehet beszélni, a lakosok közül azonban még mindig vannak olyanok, akik a közterületre teszik ki a szemetet annak ellenére, hogy 5 hónap áll rendelkezésre ahhoz, hogy időpontot egyeztessenek az elszállítást végző VKSZ Zrt.-vel. Más magyarországi városokhoz képest Veszprém különösen tiszta és rendezett város képét mutatja-mondta.

A DK-s Katanics Sándor szerint aggasztó, hogy mióta (2016) a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szedi be a közszolgáltatási díjakat, koordinálatlanul zajlik a díjbeszedés, és elláthatatlanná válhat szolgáltatás, hiszen a szemétszállítást végző Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft-nek likviditási problémái voltak tavaly. Úgy véli, idén ez megismétlődhet. Porga Gyula elmondta, a szolgáltató időarányosan teljesítette az elvárásokat, a likviditást és a számlázást semmi sem fogja veszélybe sodorni.

Tudásközponttá vált a Veszprémi Deák iskola, 25 éves lett a Botev nemzetiségi tagozata

Az Oktatási Hivatal a közelmúltban felkérte a Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskolát, hogy Köznevelési Matematikai Tudásközpontként vegyen részt a tantárgy országos fejlesztésében és népszerűsítésében. Az elismerés rangját jól mutatja, hogy Magyarországon mindösszesen három intézmény kapott ilyen jellegű megbízást. A Deákon kívül, a Szegedi Béke Utcai Általános Iskola és a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium- mondta felszólalásában Takács László, a Fidesz önkormányzati képviselője.

„Az iskolák fontos feladata lesz a tudásmegosztás is, vagyis regionális oktatási központként is működnek. A Deák a Dunántúl területének intézményei számára biztosítja a tudás, átadását és a tapasztalatok megosztását. Ennek érdekében többek között nyílt tanítási órák, szakmai rendezvények, előadások és konferenciák megrendezése történik a városunk intézményében. „A megbízás, az iskola magas szintű szakmai munkájának országos szintű elismerése mellett, Veszprém iskolaváros jellegének is ékes bizonyítéka”- mondta a képviselő.

tóth györgyi és Takács Lászlótóth györgyi és Takács László

Baumgartner Lajos a Botev Iskola 25 éves nemzetiségi oktatását méltatta. Az iskolában 1992-ben kezdődött el német nemzetiségi nyelv tanítása, amely azóta is töretlenül folytatódik az iskolában, jelenleg 20 nyelvi csoportban 287 gyermek tanulja a német nyelvet heti 5 órában. A nemzetiségi oktatás a Botev Iskolában mára nagyon komolyan kiteljesedett, hiszen a nyelvoktatás mellett a magyarországi német kisebbség kultúrájával, szokásaival, hagyományaival is megismerkednek a tanulók egy heti rendszerességű nemzetiségi népismeret óra keretében.

A Nemzetiségi Tagozat fennállásának 25. évfordulója alkalmából 2017. május 8-12. között német hetet rendeztek a Botev Iskolában.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
Sportcsarnok és tornaterem felújításra pályázik az önkormányzat
A veszprémi stadion területén található sportcsarnok belső felújítására nyújt be pályázatot az önkormányzat- erről döntöttek többek között a január 30-i közgyűlésen.
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Napirend előtt: rangos elismerés az Agórának, átkelő épül a Bedevölgyi utcai csomópontnál
Az Agóra Veszprém rangos állami elismerése és a 82-es út bővítése is téma volt 2020 első veszprémi közgyűlésén.
Évet zártak a képviselők
Évet zártak a képviselők
A várlift, a V-Busz és az Európa Kulturális Fővárosa programért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. is témája volt az év utolsó Közgyűlésének.
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Napirend előtt: tovább erősítheti nemzetközi kapcsolatait Veszprém
Kulturális és kreatívipari pályázatokkal szélesítené kapcsolatait az önkormányzat- mondta napirend előtt Brányi Mária alpolgármester csütörtök délelőtt a Városházán.
Napirend előtt: új egyeztető fórumok és kiemelkedő teljesítményű iskolák Veszprémben
Napirend előtt: új egyeztető fórumok és kiemelkedő teljesítményű iskolák Veszprémben
Újonnan alakult egyeztető fórumok és négy országosan is elismert veszprémi iskola is téma volt a novemberi közgyűlésen.
2020. február 20. // Álmos névnap