2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap

Fejlesztések a Balaton strandjain

2017. május 31. 0:34
A büfések már nyitva, lassan indul a szezon. Veszprém környékén idén több strand is várja újítással vendégeit. Csopakon a cigisek szorulnak kisebb helyre, Alsóörsön a gyermekeknek kedveznek, máshol a jegyárak emelkedtek

Habár Horvátország még mindig sláger a magyarok körében, mégis szembeötlő a trend, hogy évek óta egyre többen töltik nyári vakációjukat Magyarországon, azon belül is a Balaton parton. Köszönhető ez többek között a part menti turisztikai beruházásoknak. A tervek szerint a kormány az elkövetkező években további 300 milliárd forintot szán a térség felfuttatására.

Stratégiai cél, hogy olyan beruházások létesüljenek, amelyek alkalmasak több száz kilométerről, akár főszezonon kívül is vonzani a hazai és külföldi látogatókat.

„A fő cél, hogy nőjön a vendégéjszakák száma, és a turisták a vidéket is fel- fedezzék”- mondta még márciusban Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az idei évben a kormány több tízmillió forinttal támogatta azokat a Balaton parti strandfejlesztéseket, amelyek az idei szezonkezdetre elkészülhetnek, - a Balaton körül összesen 48-at. Ennek hatására számos önkormányzat pályázott sikeresen, melynek köszönhetően sétányokat, sportpályákat és strandokat újítottak fel.

Ami az északi partot illeti, Alsóörs 60 millió forintot kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, amiből egy új, kerekesszékkel is használható játszóteret építenek, melyet pünkösdkor avatnak fel. A büfésort és az üzleteket ősszel kezdik el felújítani. Idén már több fajta bérlettel, és egy enyhe áremeléssel kell számolni. A felnőtt napijegy 700, a gyermek, és nyugdíjas 500 forintba fog kerülni. Érdemes megjegyezni, hogy a településen a strand környékén ingyenes a parkolás

Balatonfüreden szintén pünkösdkor nyitnak a strandok. Az Esterházy strandon a felnőtt jegy az idei 5-7%-os emelés után 1100 forintnál drágábba kerül majd június 20 után. A tervek szerint itt automata beléptető-kapukat helyeznek el, és a térfigyelő rendszert építik ki szezonkezdetre.

Csopak 50 millió forintból újulhat meg, ám a fejlesztések befejezését a szezon után kezdik, hogy a 2018-as szezonra szinte teljesen megújuljon: új csúszda, napozóstég és télen is használható wellness is lesz a tervek szerint. Idén Csopakon a gyermekek járnak jól, napvitorlát húznak fel a játszótér fölé. A belépő itt 800 forint, négy óra után 500. Újdonság még, hogy a strand területén csak a kijelölt helyeken lehet majd dohányozni. Alsóörshöz hasonlóan itt is ingyen parkolhatunk a strand előtt.

Balatonfűzfőn a strand néhány éve újult meg, így idén csak kisebb, festési és felújítási munkákat végeznek. Júniustól szednek belépőt, 600 forintért juthatunk majd be.

Zánkán pályázati pénz függvényében alakítanak ki gyermek animációs teret az idén. Az árak nem változtak, 540 forintot kell fizetni a belépésért.

A strandok pénztárainak mindegyike 8:30 és 9 óra között nyit, a legtöbb helyen pedig 18 vagy 19 óra körül zárnak. A fent említett jegyáraknál érdemes megjegyezni, hogy számos strand biztosít egyszeri belépésre jogosító és úgynevezett úszó, jóval olcsóbb belépőt. Az elő és utószezon árai is olcsóbbak lehetnek a főszezon árainál.

Az északi part és Veszprém megye egyetlen ingyenes fürdőzőhelye az örvényesi szabadstrand, de talán ide sorolható a kevésbé kiépített tihanyi Gödrösi is.

A jegy és szolgáltatások növekedését egyébként többen azzal magyarázzák, hogy kevés a munkaerő, és mivel aki nem Ausztriában dolgozik, jobban meg kell fizetni a maradásért, ezért a szálláshelyek, az éttermek, és a büfék, - így a strandok is- kénytelenek voltak árat emelni.

Címlapfotó: MTI

Ge. Á.

További cikkek

A belföldi foglalások harmada a balatoni régióba szól a főszezonban
A belföldi foglalások harmada a balatoni régióba szól a főszezonban
Idén nyáron is abszolút sláger a Balaton: a főszezonban a belföldi foglalások 34 százaléka szól ide, így nagyjából 12 százalékpontot nőtt az átlagos foglalási érték az előző évhez képest a Szállás.hu legfrissebb adatai szerint.
Rekordszámú jelentkező a Balaton-átevezésre
Rekordszámú jelentkező a Balaton-átevezésre
Rekordot jelentő, több mint 2000 nevezés érkezett a nyár egyik legnagyobb szabadidősport-rendezvényére, a jövő vasárnapi Hervis Balaton-átevezésre.
Véget ért az 52. Kékszalag, 338 hajó teljesítette a távot
Véget ért az 52. Kékszalag, 338 hajó teljesítette a távot
A rajthoz állt 535 hajóból 338 teljesítette az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat, amelyet a Vándor Róbert vezette RSM2 nyert meg - közölték a verseny szervezői a viadal honlapján szombaton.
Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a Balaton-átúszást
A Balaton Úszó Klub Veszprém nyílt vízi világ és Európa-bajnoka, Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást.
Az RSM2 futott be elsőként az 52. Kékszalag Nagydíjon
Az RSM2 futott be elsőként az 52. Kékszalag Nagydíjon
A veszprémi Vándor Róbert kormányozta RSM2 haladt át elsőként az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj balatonfüredi célvonalán péntek hajnalban egy rendkívül szélcsendes versenyen - közölték a szervezők a verseny honlapján.
2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap