2020. augusztus 15. // Mária névnap

Projekt egy biztonságosabb Veszprémért

2017. június 2. 4:31
Az Alkohol-Drogsegély Ambulancia vezetője szakmai napon számolt be drogprevenciós tevékenységükről csütörtökön a Hangvillában.

Baumgartner Lajos fideszes önkormányzati képviselő köszöntője után Virányi Judit, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia vezetnője számolt be a projekt részleteiről. A megpályáztatott 5 millió forintból az egyesület 3 milliót nyert el, ehhez némi önrész is társult, így közel 4 millió forintot tudtak programokra fordítani az elmúlt évekbe.

Virányi Judit és Baumgartner Lajos a csütörtöki szakmai napon a HangvillábanVirányi Judit és Baumgartner Lajos a csütörtöki szakmai napon a Hangvillában

Az egyesület az addiktológiai ellátás mellett évek óta foglalkozik a szenvedélybetegségek megelőzésével, különösen a fiatalkorú lakosság esetében. 2015-ben több mint 30 helyszínen, 3000-nél is több diák számára tartottak akkreditált drogprevenciós előadásokat és foglalkozásokat.

2016-ban 4 iskola 2-2 osztálya vett részt az új programban (Cholnoky, Báthory, Jendrassik-Venesz, Ipari), melynek során kiscsoportos foglalkozások keretében 200 gyermekkel foglalkoztak. A pályázatban a városi rendőrkapitányság, a kormányhivatal, és az Országos Mentőszolgálat is részt vett.

A 15 alkalmas foglalkozásokon a stressz kezeléséről, drogokról, az illegális szerek használatának jogi következményeiről, az energiaitalok, alkohol és a dohányzás hatásairól, valamint a viselkedészavarokról és a szexuális úton terjedő betegségekről is beszéltek a diákokkal.

- A gyakorlat során nem az volt a célunk, hogy a diákokat minél több információval lássuk el a drogok használatáról, sokkal inkább a meglévő tudás tisztázását helyeztük előtérbe. Számos tévhitet sikerült eloszlatnunk - mondta Virányi Judit.

A prevenció ideje alatt videós versenyt is hirdettek az osztályok között, amelyen arra kérték a diákokat, hogy örökítsék meg csoportjuk életét.

A projekt egyébként több elemből áll, melynek célja, hogy a városlakók biztonságérzetét javítsa. A többkomponensű projektben a Veszprémi Rendőrkapitányság, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai kamara, valamint a Veszprém Megyei Polgárőrök Szövetsége mellett helyi szórakozóhelyek vezetői is részt vesznek, utóbbiak szintén a héten számoltak be tevékenységükről.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát
Majdnem minden második hajléktalan közterületen húzza meg magát
A hajléktalanok körében végzett országos felmérés szerint majdnem minden második ember közterületen, vagy valamilyen maga építette kalyibában húzza meg magát, amikor hajléktalanná válik. Egy részük idővel eljut a fizetős vagy ingyenes hajléktalanszállásokig.
Szita: a megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai
Szita: a megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai
A megyei jogú városok a klímavédelem élharcosai, időarányosan már túlteljesítették a széndioxid-kibocsátás csökkentésére tett vállalásaikat - közölte a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke pénteken Zalaegerszegen.
A katonai eskü egy életre szól
A katonai eskü egy életre szól
Péntek reggel 31 katona tett ünnepélyes esküt a veszprémi Kossuth-laktanya udvarán, akik sikeresen elvégezték az alapkiképzést. Az ünnepségen Zentai László ezredes hangsúlyozta: az eskü egy életre szól.
Hétvégére lezárják a nyolcas Várpalotát elkerülő szakaszát
Hétvégére lezárják a nyolcas Várpalotát elkerülő szakaszát
Az út felett átívelő gyalogos hidat bontják.
Növeli a közösség összetartó erejét a Káli-medencei Kőfeszt
Növeli a közösség összetartó erejét a Káli-medencei Kőfeszt
A folklórra fókuszáló fesztivált az EKF projekt is támogatja. Navracsics Tibor kormánybiztos szerint a rendezvény erősíti a 2023-as programsorozat arcélét.
2020. augusztus 15. // Mária névnap