2020. július 16. // Valter névnap

Projekt egy biztonságosabb Veszprémért

2017. június 2. 4:31
Az Alkohol-Drogsegély Ambulancia vezetője szakmai napon számolt be drogprevenciós tevékenységükről csütörtökön a Hangvillában.

Baumgartner Lajos fideszes önkormányzati képviselő köszöntője után Virányi Judit, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia vezetnője számolt be a projekt részleteiről. A megpályáztatott 5 millió forintból az egyesület 3 milliót nyert el, ehhez némi önrész is társult, így közel 4 millió forintot tudtak programokra fordítani az elmúlt évekbe.

Virányi Judit és Baumgartner Lajos a csütörtöki szakmai napon a HangvillábanVirányi Judit és Baumgartner Lajos a csütörtöki szakmai napon a Hangvillában

Az egyesület az addiktológiai ellátás mellett évek óta foglalkozik a szenvedélybetegségek megelőzésével, különösen a fiatalkorú lakosság esetében. 2015-ben több mint 30 helyszínen, 3000-nél is több diák számára tartottak akkreditált drogprevenciós előadásokat és foglalkozásokat.

2016-ban 4 iskola 2-2 osztálya vett részt az új programban (Cholnoky, Báthory, Jendrassik-Venesz, Ipari), melynek során kiscsoportos foglalkozások keretében 200 gyermekkel foglalkoztak. A pályázatban a városi rendőrkapitányság, a kormányhivatal, és az Országos Mentőszolgálat is részt vett.

A 15 alkalmas foglalkozásokon a stressz kezeléséről, drogokról, az illegális szerek használatának jogi következményeiről, az energiaitalok, alkohol és a dohányzás hatásairól, valamint a viselkedészavarokról és a szexuális úton terjedő betegségekről is beszéltek a diákokkal.

- A gyakorlat során nem az volt a célunk, hogy a diákokat minél több információval lássuk el a drogok használatáról, sokkal inkább a meglévő tudás tisztázását helyeztük előtérbe. Számos tévhitet sikerült eloszlatnunk - mondta Virányi Judit.

A prevenció ideje alatt videós versenyt is hirdettek az osztályok között, amelyen arra kérték a diákokat, hogy örökítsék meg csoportjuk életét.

A projekt egyébként több elemből áll, melynek célja, hogy a városlakók biztonságérzetét javítsa. A többkomponensű projektben a Veszprémi Rendőrkapitányság, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai kamara, valamint a Veszprém Megyei Polgárőrök Szövetsége mellett helyi szórakozóhelyek vezetői is részt vesznek, utóbbiak szintén a héten számoltak be tevékenységükről.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

LEMONDTÁK AUGUSZTUS 20-ÁT, VESZÉLYBEN A FESZTIVÁLOK
LEMONDTÁK AUGUSZTUS 20-ÁT, VESZÉLYBEN A FESZTIVÁLOK
Elmaradnak az ünnepi tömegrendezvények augusztus 20-án. Az augusztus végi fesztiválokról később döntenek, de valószínűleg azokat sem lehet majd megtartani.
Veszprémben három intézményben lesznek iskolaőrök szeptembertől
Veszprémben három intézményben lesznek iskolaőrök szeptembertől
Egy általános iskolában és két szakképzési intézményben indul iskolaőrség.
Vertikális kertekkel hűthetjük és tisztíthatjuk a városokat
Vertikális kertekkel hűthetjük és tisztíthatjuk a városokat
Veszprémben még jobbára csak a borostyán vagy a vadszőlő felfuttatása terjedt el, pedig ennél magasabb szintre is emelhetjük a függőleges kertészkedést, a házfalak növénnyel való befuttatásával ráadásul környezet- és emberbarátibbá tehetjük a városainkat is.
Gyenesdiási a legjobb balatoni strand, Csopak a megyei különdíjas
Gyenesdiási a legjobb balatoni strand, Csopak a megyei különdíjas
A Kék Hullám Zászló strandminősítő versenyen az idén a legtöbb pontszámot elért strand a gyenesdiási Diási Játékstrand lett - jelentették be szerdán a verseny díjátadó ünnepségén, Zamárdiban.
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
Egyetemi központot alakít ki Zalaegerszegen a Pannon Egyetem
A felsőoktatási struktúra átalakítása keretében az informatikai, a mérnöki, a mechatronikai és a közgazdasági képzések integrálásával alakítja ki a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem (PE) a Zalaegerszegi Egyetemi Központot - közölte szerdán a zalai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón az egyetem rektora.
2020. július 16. // Valter névnap