2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Az Építők veszprémi csapat marad

2017. június 29. 9:30
A kézilabda csapat jövőjéről, a Szerelem-szigeten épülő társasházról és a gyulafirtóti-kádártai díjazottakról is szó esett a júniusi közgyűlésen.

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője a Gyermekkórházzal kapcsolatban interpellált. Azt kérdezte, pályázott-e az önkormányzat az értékesítési eljáráson az ingatlan megszerzése érdekében? A polgármester azt válaszolta, hogy az önkormányzat nem akarja megvásárolni az épületet: vagy ingyenes átadásban, vagy a vagyonkezelői jogban gondolkoznak, bíznak benne, hogy a minisztérium nyitott lesz erre a megoldásra.

Egy másik interpellációjában Hartmann a Veszprém környéki közúthálózat fejlesztéséről érdeklődött – a nyolcas út veszprémi elkerülőjéről és a 82-es út gyulafirátóti elkerülőjéről. Porga Gyula egyetértett abban, hogy a nyolcas út korszerűsítése kiemelten fontos a város jövője szempontjából, ugyanakkor tavaly a miniszterelnök határozottan kijelentette, hogy nem lát forrást ezeknek az útszakaszoknak a fejlesztésére. A Modern Városok Programban két útépítés szerepelt: a 8 és 82 utak összekötése az Aréna mögött, illetve a Pápai út és a Jutasi út összekapcsolása. Mindkét beruházás előkészítése zajlik.

Gerstmár Ferenc (LMP) azt kérdezte a polgármestertől, hogy a Duna Aszfalt Kft. tulajdonszerzését követően milyen feltételekkel tudna a Csarnok Kft. tulajdonrészt szerezni a Veszprém Handball Team Zrt-ben? A polgármester sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „városi közszereplők többéves hitelességüket tönkreteszik pár perc szereplésért”. Elmondta: Veszprém számára a kézilabdacsapat jelenléte és sikere mindig tabu volt a politikának, és sajnálatos, hogy ez megváltozott. A csapat sikerének kulcsa az volt, hogy nem tették ki olcsó politikai játékoknak. Porga Gyula szerint felelős közéleti szereplők nem beszélhetnek butaságokat. A veszprémiség nyelvtanának része, hogy közösen dolgozzunk a csapat sikeréért, és ha valaki segíteni nem tud, legalább rémhíreket ne terjesszen! Attól, hogy valaki egy elegáns páholyban a csapat mezébe bújva végignéz egy kézilabda mérkőzést, még nem lesz veszprémi. Az elmúlt pár év a csapat egyik legsikeresebb időszaka volt, és vannak közéleti szereplők, akik most ennek a kerékpárnak a küllői közé dugják a botot. Kijelentette: neki nincsenek arról információi, hogy Mészáros Lőrinc jelentős ingatlanvásárlásba fogna. Tény, hogy van egy tőkeerős vállalkozó, aki lehetőséget lát arra, hogy a kézilabda csapat működését hosszú távon ezen a színvonalon tartsa. „Amíg én vagyok ennek a városnak a polgármestere, addig a csapat itt lesz, nem megy el, az Építők veszprémi lesz.”

Katanics Sándor (Demokraták Veszprémért) két kérdést tett fel: valóban lakópark épül-e a Szerelem-szigeten, illetve Veszprémben is le szeretné bontatni a Fideszes városvezetés a panelházak legfelső szintjeit? A polgármester emlékeztette a képviselőt, hogy a 2005-ben elfogadott rendezési tervet, ami lehetővé teszi a Szerelem-szigeten történő építkezést, Katanics Sándor és Hartmann Ferenc is megszavazta, ellenben a Fidesz-frakcióval, amely nemet nyomott a módosításra. Brányi Mária alpolgármester, a Buhim-völgyi Baráti Kör akkori elnöke elmondta: több mint száz aláírással tiltakoztak a rendezési terv elfogadása ellen, mert az volt az álláspontjuk, hogy a városképi, település-szerkezeti sajátosságokat sértené a további zöldfelületek beépítése. 2005-ben azt kérték a képviselő-testülettől, hogy ne épülhessenek az akkorinál nagyobb ingatlanok a területre, de a civil szervezet észrevételeit a baloldali városvezetés lesöpörte az asztalról. Ami a panelbontást illeti, Porga Gyula szerint a magyar miniszterelnök ötleteire sokszor mondták már, hogy megvalósíthatatlanok, de az idő mégis őt igazolta. Hozzátette: a lakások esetében magántulajdonokról van szó.

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) napirend előtti felszólalásában a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Építész Mester Egylet által kiírt ötletpályázatról számolt be, melynek célja volt a Gábriel-malom gondolatfelvetése kapcsán a Séd-völgy további tartalmi növelése, a megújítás folytatása, kiterjesztése.

Czaun János (Fidesz-KDNP) a Kádártán és Gyulafirátóton díjazottakat méltatta. Kádártám Tósokiné Kovács Aranka vehette át a Dévai Bíró Mátyás-díjat. Aranka nyolc évig volt a szülői munkaközösség vezetője a Gyulaffy iskolában. 2010-14 között Kádárta Városrészi Önkormányzatának képviselője, majd a Tulajdonosi Bizottság tagja. Alapító tagja a Közösség Kádártáért Egyesületnek. A díjat a június 3-i Kádártai Vigasságok című rendezvényen vehette át. Gyulafirátóton Zeitlerné Reinitz Edit munkásságát ismerték el a Hadnagy László-díjjal. Edit 2003-ban alapító tagja volt a Gyulafirátótért Közhasznú Egyesületnek, részt vett a szervezet minden programjának szervezésében. Ott volt, ha hulladékgyűjtés szerveződött a településen, és ott volt, ha a közterületek virágosításában kellett dolgozni. A legfontosabb vállalása a nyári honismereti gyermektáborok szervezése és vezetése volt.

Ovádi Péter (Fidesz-KDNP) az Otthon Centrum közelmúltban publikált felmérésére hívta fel a figyelmet. Eszerint a vidéki városok között Szekszárd és Eger mellett Veszprémben bizonyultak a legjobbaknak azok a mutatók, amellyel az itt élők életvitelét, mindennapi munkába járásának minőségét és gyorsaságát vizsgálták. A frakcióvezető szerint a magyar városok közti kiélezett versenyhelyzetben különösen fontosak azok a megerősítések, amelyek bizonyítják, hogy az önkormányzat által kijelölt hosszú távú stratégia megfelelő és a végrehajtott beruházások elérték azon céljukat, amelyek a veszprémiek életminőségének javítását célozták meg.

Mint mondta, két évvel ezelőtt a város költségvetése az „új utakon járunk” jeligével lett meghirdetve. Az akkor végrehajtott jelentős útfejlesztéseknek és az azóta is tartó, egymásra épülő beruházások gyümölcseként mára elértük, hogy Veszprém, ez a földrajzilag különleges és úthálózatát tekintve bonyolult város az egyik legélhetőbb megyeszékhely lett az országban, ahol az itt élők visszajelzései alapján is érdemes tervezni, hiszen biztosítottak azok a feltételek, amelyek a nyugodt, biztonságos életminőséghez nélkülözhetetlenek. A frakcióvezető megköszönte a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak színvonalas munkáját.

Szintén a köztisztviselők munkáját méltatta Gerstmár Ferenc a közszolgálati tisztségviselők napja alkalmából. A politikus azt szeretné elérni, hogy a közgyűlés illetménykiegészítéssel, illetményalap emeléssel segítse őket.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Letették esküjüket a képviselők
Letették esküjüket a képviselők
A polgármester és a képviselők eskütételével megalakult a Veszprém MJV Önkormányzatának Közgyűlése csütörtök délelőtt.
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Az önkormányzati választások két hete lezajlottak, de jelen pillanatban még nincs hivatalosan felállt új közgyűlése Veszprémnek. Erre csütörtökön kerül sor, amikor megalakul az új testület. Rögtön az egyik legfontosabb pozícióban változás lesz.
Hivatalos a tizenhetedik is
Hivatalos a tizenhetedik is
Péntek délután vált jogerőssé a Helyi Választási Bizottság határozata, miszerint Czaun János visszalépését követően Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) ülhet be a városi közgyűlésbe.
A számok és ami mögöttük van
A számok és ami mögöttük van
11-7 arányban a kormánypárti képviselők kerültek többsége az ellenzékkel szemben a veszprémi közgyűlésben. Az arányok ismertek, viszont összehasonlítva a korábbi választásokkal, meglepő eredményeket kaptunk.
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
Nem fog szennyvíziszapot kezelni a királyszentistváni telep
A képviselő-testület szeptemberi ülésén is a királyszentistváni hulladékkezelő telep adta az egyik fő témát a napirend előtt, de a fiatalok napja, a veszprémi fejlesztések és a Klímasztár díj is szóba került.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap