2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

A megfigyelés tárgya – a Vass László Gyűjtemény új kiállítása

2017. július 13. 21:24
Szombaton délelőtt 11 órakor a Modern Képtár - Vass László Gyűjtemény galériájában Mauer Dóra – A megfigyelés tárgya című kiállítást nyitja meg Geskó Judit a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének vezetője.

Programajánló rovatunkban erre a hétvégére, a strandolást nélkülözők számára egy kiállításmegnyitót ajánlunk.

Maurer Dóra - Munkácsy-, és Kossuth díjas grafikus, festő, filmkészítő, művésztanár, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Professzor Emeritája - egyik alkotó énje játékos, szellemes, nőies, a másik ezzel szemben határozott, egzakt és rendszeres. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a 70-es évektől kezdve Magyarországon is megrendezésre kerültek konkrét, szisztematikus művészeti kiállítások.

Az 1970-es évek közepén indította Kvázi-képek sorozatát, mely képeken egy geometrikus raszter-rendszer valamelyik részletét kiemelte, felnagyította, s elhelyezte a síkban, később a térben is.

„Művészetének tipikus műtípusa eltolódásokkal kapcsolatos, és a mágikus négyzet vizsgálatára vezethető vissza, ezek a kváziképek. A nyolc választott színből álló rendszerábrák színváltozásait újra meg újra megfestve jutott el egyfajta Hommage à Monet sorozathoz, amelyet „relatív kváziképek”-nek nevezett el.” – olvashatjuk Веkе László részlet és aktuális kiegészítés Maurer Munkák 1970-1993 című katalógusában megjelent tanulmányból.

A Kvázi-képek sorozata teremtő elve folyamatosan jelen van művészetében. Mauer Dóra igen szerteágazó művészeti tevékenysége a tudatos és tervezett, konstruált műteremtés mellett helyenként nem nélkülözi az iróniát és humort.

Most, a tavalyi nagysikerű londoni White Cube-beli egyéni kiállítása után, a veszprémi Modern Képtár – Vass László Gyűjteményben állít ki.

A kiállítás megtekinthető 2017. október 28-ig a vasárnapi szünnapot kivéve minden nap 10 órától 18 óráig.

Riskó Annamária

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.