2022. május 25.
//
Orbán névnap

Árverés indult Csopak lelkének megszólaltatásáért

2017. augusztus 9. 10:20
hirado.hu
A csopaki polgárok gyűjtésbe kezdtek, kezdeményezték, hogy minél többen hozzájáruljanak, hogy teljessé tegyék a Csopaki Csonkatornyot, és harangot helyezzenek el benne, újra megszólaltatva ezzel a község lelkét.

A polgári kezdeményezés első embere Szabó János csopaki lakos volt, akihez többek között csatlakozott a Csopaki Művésztelep is. A község jelképévé vált torony teljessé tételéhez járultak hozzá ők is. A Művésztelep diákjai felajánlották legszebb munkáikat egy árverés keretén belül, hogy a teljes összeget a harang megszólaltatására költhesse az önkormányzat.

Az eredetileg az Árpád-korban épült Csonkatoronyhoz tartozó templomot – amit Szent István király tiszteletére építettek – omladozó állapota miatt 1880-körül elbontották. Azóta az egymagában álló torony a község jelképévé vált - írja a Híradó.

A keddi délutánon rendezett kiállításmegnyitóval egybekötött árverésen a Művésztelep diákjai által felajánlott harminc alkotást, – festményeket, grafikákat, fotókat – licitálással lehetett megvásárolni. A Csopak Galériában két hétig lesz látható a kiállítás, az árverés lebonyolítója Gönczi Gábor, műsorvezető volt.

A Csonkatorony (fotó: csopak.hu)

Baska Barbara, a Művésztelep egyik alapítója a Hirado.hu kérdéseire válaszolva elmondta, a toronyba két harangot kell öntetni, összesen mintegy kétmillió forintra van szükség ennek megvalósítására. Csopak polgármestere, Ambrus Tibor különleges ötlete szerint, a harangok pedig nem csak akkor fognak szólni, ha valaki elhunyt, hanem minden gyermek születésénél megkondulnak.

A klasszikus, címeres harangok méltó helyre kerüléséhez járul hozzá a Csopaki Művésztelep is. Az immár huszadik alkalommal megrendezésre kerülő táborban idén 35 fiatal művész vett részt, többen már hetedik-nyolcadik alkalommal látogattak vissza Csopakra. Minden évben a világ különböző tájairól érkeznek táborozók, Belgiumból, Angliából, de akár Amerikából is hazalátogat egy-egy magyar fiatal. Az általános iskolás és gimnazista korosztályt megszólító tábor nem csupán egy kéthetes táborozás, hiszen, – ahogy Baska Barbara fogalmazott – aki egyszer ide eljön, az függő lesz és beleszeret.

A szervezők szerint fontos kiemelni azt, hogy itt nem csupán jelentős szakmai tudást, gyakorlatot szerezhetnek a diákok, hanem egy olyan művészcsalád részeseivé válhatnak, amely sajátként szereti gyermekeit. Próbálják kialakítani a tanulókban az erős kapcsot, és a művészettel való együttélést.

A telep működésének húsz éve alatt számos barátság fűződött, közel 850-900 gyermek fordult meg Csopakon, sőt házasságok, gyermekek is születtek a táborban szövődött szerelmekből. Baska Barbara hozzátette, ezt szenvedéllyel csinálják, így aki részt vesz a balatoni táborban, mindenképp vissza szeretne térni. Egy mesés balatoni tájon, egy különleges művészcsalád a fiatal művészjelölteknek szakmát, szeretetet, lendületet és kreatív személyes élményeket ad hozzá a nyarukhoz. A művésztelep résztvevői az elmúlt években sikeres művészekké váltak.

A Csopak Galériában 16:00-kor kezdődő kiállításmegnyitó után kezdődött meg az árverés, ahol összesen 685000 forint gyűlt össze.

vehir.hu

További cikkek

Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
Értsük meg: a Balaton sokkal sérülékenyebb annál, hogy önzően használjuk
A szakemberek és a tó körül élők, azért felelősséget vállalók körében évek óta folynak beszélgetések a Balaton törékeny ökoszisztémájáról, amelyet ideje lenne figyelembe venni, amikor számolatlanul épülnek a nyaralók a parton, irtják a nádast vagy mesterségesen igyekeznek megnövelni a vízszintet. Az ökológiai kihívásokról szóló párbeszédhez most a VEB2023 EKF is csatlakozott a BALATORIUM nevű összművészeti és edukációs eseménysorozattal.
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
2022-ben ismét lesz Balatoni Borok Versenye
A Balatoni Borok Versenye 2021-ben új fejezethez érkezett: a Balatoni Szövetség megújult formában rendezte meg a Balaton borrégió egyik legrangosabb szakmai eseményét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködésben. Idén az együttműködés folytatódik, hamarosan újra együtt kóstolhatóak a hat borvidék legjobb borai.
Május 16-án indul a balatoni vasúti előszezon
Május 16-án indul a balatoni vasúti előszezon
Már a nyári vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat a MÁV-Start, és a járműfejlesztések, felújítások eredményeképpen magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön a budapesti Déli pályaudvaron, az életbe lépő változásokról tartott sajtótájékoztatón.
A Balaton körül élő művészek tárlata nyílik meg pénteken
A Balaton körül élő művészek tárlata nyílik meg pénteken
Május 6-án 18 órakor nyitja meg kapuit a Balatoni Szalon kiállítása Balatonalmádiban.
A Kádár-korszak vidéki miliője elevenedett meg képekben
A Kádár-korszak vidéki miliője elevenedett meg képekben
Egy letűnt, de bizonyos elemeiben máig velünk élő kor emlékeit elevenítették meg a Veszprém Megyei Levéltár új kiállításán, ahol a Balaton-felvidék 13 településéről 1984-85-ben készült képeket tártak a nyilvánosság elé. A kutatási anyag felidézi az elmúlt rendszer építészeti és hétköznapi sajátosságait, de valójában ennél is többet jelent: segít kontextusba állítani térség fejlődésének irányát.