2020. október 20.
//
Vendel névnap

Szobrot állítottak Szent Anna családjának

2017. augusztus 12. 3:59
Új szoborcsoporttal gazdagodott a város: pénteken avatták fel Szent Anna, Joachim és Szűz Mária szobrait a Ranolder téren.

A Piller Csaba által megtervezett és létrehozott köztéri műalkotást Szabó Imre veszprémi vállalkozó ajánlotta fel a városnak. A háromfős szoborcsoport a két szülőt álló helyzetben, egymást átkarolva ábrázolja, míg gyermekük, Mária egy széken ül.

Az ünnepélyes leleplezés előtt Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy egy jó műalkotás közösséget teremt maga köré. Rámutatott, hogy a csúnya, gödrös Ranolder teret pár éve rendbe tették, padokat helyeztek el rajta, a tér gazdagsága pedig tovább erősödik az ide megálmodott szobor által.

Porga GyulaPorga Gyula

Márfi Gyula érsek a család fontosságáról szólt. A szülők felelőssége az – mondta –, hogy teljes értékű embereket neveljenek egy olyan korban, amikor csak informálni akarunk, és lemondunk a gyerekek formálásáról – be akarjuk programozni őket, mint egy robotot, nem pedig tanítani és nevelni. Piacképes tudással akarjuk őket felvértezni, de a jó iskolának és a jó szülőnek törekednie kell arra, hogy az általános műveltségnek, a vallási ismereteknek, az érzelmi nevelésnek is kellő figyelmet szenteljenek. Erősítenünk kell gyermekeink akaratát, hogy ellen tudjanak állni a kísértésnek és tudják cselekedni a jót.

Márfi GyulaMárfi Gyula

Szent Anna a keresztény hagyományok szerint Szűz Mária édesanyja volt, a várandósak, az édesanyák, a házaspárok és a nagyszülők védőszentje. Alakját már a 2. század óta nagy tisztelet övezi a keresztény közösségekben, hazánkban Mária után az ő személyéhez köthető a legtöbb búcsújáró hely. Az apokrif iratok elbeszélése szerint Anna Betlehemből származott, és a názáreti Joachimhoz ment feleségül, huszonnégy évesen.

Házasságuk nem volt egyszerű: húsz éven át nem érkezett a gyermekáldás, a kor társadalmi felfogása pedig kirekesztette a gyermektelen párokat. Joachim el is határozta, hogy maga mögött hagyja a várost és szégyenében elbujdosik az erdőben, amikor az Úr angyalt küldött hozzá, megüzenve: leánya fog születni, akit Máriának neveznek majd. Így is lett. Joachim néhány év múlva meghalt, Anna azonban még sokáig élt, és unokáját, a kis Jézust is ismerhette.

A szoborról a polgármester, az alkotó és a mecénás rántotta le a leplet, az avatáson az Orlando énekegyüttes működött közre.

Söge

További cikkek

ELMARADNAK A VÁROS ÜNNEPI RENDEZVÉNYEI
ELMARADNAK A VÁROS ÜNNEPI RENDEZVÉNYEI
Porga Gyula polgármester közleményben tudatta az október 23-át érintő változásokat
Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Meghosszabbították a törlesztési moratóriumot
Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A Lovassy a legjobb vidéki gimnázium a HVG szerint
A HVG új kiadványában, mely az ország 100 legjobb gimnáziumát mutatja be, a Lovassy László Gimnázium vezeti a vidéki intézmények rangsorát.
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.