Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Elkészült az új demens foglalkoztató

2017. augusztus 24. 2:30
Csütörtök délután mutatták be a sajtónak a Völgyikút utcai szociális intézmény új épületszárnyát Veszprémben.

Az 52,7 millió forintos projekt keretében Veszprém központi részének közvetlen közelében, a Völgyikút utcában található szociális épület (nyugdíjasház) idős demens emberek nappali ellátásához kapcsolódó szolgáltatás fejlesztése valósult meg a gondozásukhoz szükséges helyiségek felújításával, átalakításával és a meglévő épület egy új épületrésszel történő bővítésével. A projekt az Európai Unió és Magyarország költségvetése, valamint Veszprém önkormányzatának társfinanszírozásával valósult meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.

Az épület 4 szintes. A földszinten található étkező a nappali ellátást igénybevevőket, a szociális étkezőket és az otthon lakóit is kiszolgálja. Mind az épületet, mind a helységeket a nyitottság jellemzi, ami az integrált szolgáltatási hely szempontjából előnyös, de a demens ellátottakkal történő foglalkozás szempontjából határozottan hátrányos. Ezért volt szükség az idős demens ellátás színvonalának növeléséhez hozzájáruló fejlesztés, amely egy külön foglalkoztató szoba, társalgó és a kapcsolódó szociális helyiségek kialakításával jött létre- hangzott el a sajtótájékoztatón.

A beruházás során a foglalkoztató szoba és a társalgó kialakításán túl - tekintettel a gondozás nappali ellátás jellegére - a gondozottak részére nemenként pihenő szobák, valamint ezekhez kapcsolódóan vizesblokkok kerültek kialakításra. Az átépítés során kialakult egy raktár és egy takarítószer tároló is.

Az épületben egy bejárat és egy mellékhelyiség akadálymenetesen elérhető, továbbá egy akadálymentes parkoló állás is kialakításra került.

Brányi Mária alpolgármester szerint örvendetes, hogy nem csak belső terekkel, hanem egy fedett terasszal is bővült az új épületrész. Szerinte a beruházásnak köszönhetően a demenciával élők nappal egy biztonságos helyen tartózkodhatnak majd, ahol minden olyan gondozást megkapnak, amelyet eddig általában a családtagok végeztek el.

A vemévszer ügyvezető igazgatója boros ottó, brányi mária és győri piroska, az intézmény vezetőjeA vemévszer ügyvezető igazgatója boros ottó, brányi mária és győri piroska, az intézmény vezetője

Győri Piroska intézményvezető elárulta, a kivitelezést végző Vemévszer Kft. az építkezés négy hónapja alatt tökéletesen teljesítette az elvárásokat, miközben nem zavarták a szociális intézményben folyó mindennapi rutint.

A projekt az eszközbeszerzést is tartalmazta, amelynek keretében asztalok, ágyak, heverők, kanapék, szekrények, informatikai eszközök, TV, függöny, és karnis került az intézménybe.

Ge. Á.
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.