2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Mi zajlik a múzeum falai mögött?

2017. szeptember 18. 12:02
Művészettörténeti és muzeológiai tanodát indít a Laczkó Dezső Múzeum kisiskolások számára.

Indiana Jones valószínűleg a világ leghíresebb régésze, aki filmekből és sorozatokból ismert társaival együtt varázslatos világnak festi le a történelmet és a régészek, muzeológusok munkáját, ahol a felfedezett kincsek és a vitrinekben őrzött tárgyak fantasztikus titkokat rejtenek.

Bár a híres kalandok többnyire csak a fantázia szüleményei, ez nem jelenti azt, hogy az élet egy múzeumban ne lehetne kevésbé izgalmas. A művészettörténet továbbra is számos érdekességet rejt (olyanokat, amelyek néha a történetek alapjait is képezik), az idő vasfoga által kissé kikezdett műemlékek helyreállítása pedig ugyancsak lebilincselő elfoglaltság.

Kicsiben, de most ezekbe enged betekintést a Laczkó Dezső Múzeum 2017/18-as tanévre meghirdetett vizuális tanodája. A 30 alkalmas, ingyenes, kreatív alkotó szakkörre 3-6. osztályos általános iskolás diákok jelentkezését várják, akik szívesen megismerkednének azzal, milyen az élet a múzeum színfalai mögött, szívesen mélyülnek el az egyes művészeti korok remekeiben és igazi kihívásként tekintenek arra, ha hosszas és aprólékos munka során, de tulajdonképpen maguk állítják vissza eredeti állapotába az egykori tárgyakat.

A Sipos Anna művészettörténész és Hajdu Franciska kulturális menedzser vezetésével zajló foglalkozásokon a gyerekek művészettörténeti és muzeológiai ismeretekre tehetnek szert, betekintést nyerhetnek a restaurátori műhelymunka alapjaiba, kreatív alkotófeladatokban élhetik ki magukat, festhetnek és rajzolhatnak, emellett műterem- és múzeumlátogatásokon is részt vesznek, az elkészült alkotásokból pedig egy csoportos záró kiállítás nyílik majd a kurzus végén.

Az órák heti rendszerességűek, minden héten csütörtökön a 14:30-tól a múzeum Tanulmányi Raktárában (Veszprém Török Ignác utca 5.) várják a tanulókat, alkalmanként pedig egy-egy hétvégi program is lesz. Az első foglalkozás szeptember 14-én indult, de aki szeretne becsatlakozni, még semmiről nem késett le, az első alkalom csak bemelegítés volt.

A tanodában még 5 főnek tudnak biztosítani helyet. További információkkal kapcsolatban érdeklődni, illetve jelentkezni Hajdu Franciska kulturális menedzsernél lehet a hajdufranciska@ldm.hu e-mail címen vagy a +36205486325 számon.

A tehetséggondozó program az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Program NTP-KULT- 17- 0019 számú pályázat keretein belül valósul meg.

vehir.hu

További cikkek

Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Már virtuálisan is bebarangolhatjuk az egykori római légiós balácai villagazdaságát
Három év szünet után ismét látogatható a balácai római kori villagazdaság, egy új virtuális valóság fejlesztésnek köszönhetően pedig szinte a saját bőrünkön érezhetjük, milyen lehetett itt az élet a 3-4. században.
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Összehangolják kutatásaikat a múzeumok
Négy intézmény, a szekszárdi Wosinszky Mór Megyei Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum kezdi meg közös tudományos munkáját, hogy eredményesebben használják ki kapacitásaikat. A munkát egy kétnapos konferenciával indították el Veszprémben.
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Veszprémben tanácskoztak a tájházak védelméről
Egyéves csúszással rendezhették meg a Közép-dunántúli Regionális Tájháztalálkozót kedden a Laczkó Dezső Múzeumban.
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
Veszprémbe érkezett Gábor Áron rézágyúja!
A had- és kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes, egyedi darab rendőrautó kíséretében kedd délután érkezett a megyeszékhelyre Kecskemétről.