2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina névnap

Bemutatták az EKF-pályázat arculatát

  • EKF
  • 2017.10.04
    12:50
Bemutatták Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatának arculatát szerdán.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a pályázat – fogalmazott Porga Gyula polgármester az arculat szerdai bemutató sajtótájékoztatóján. Mint összefoglalta, a két és fél éve kezdődött munka nagy része nem látványos: célokat, jövőképet fogalmaztak meg, amihez sok segítséget kaptak a Veszprémben és környékén élő és működő magánszemélyektől és civil szervezetektől. Az anyagot december 20-ig kell benyújtani, amit év elején bírál majd el a szakmai zsűri, és ekkor derül ki, hogy mely települések juthatnak tovább a második fordulóba.

Gulyás Péter, Porga Gyula, Gerhes Gábor és Likó MarcellGulyás Péter, Porga Gyula, Gerhes Gábor és Likó Marcell

A veszprémi pályázat mellé több ismert ember is odaállt, hogy nagykövetként erősítsék az anyagot. Így tett Freund Tamás neurobiológus, Gulyás Péter kézilabdázó, Laposa Zsófia borász, Laposa Bence borász, Likó Marcell énekes, Mikósa Erika énekes, M. Tóth Géza filmrendező, Ókovács Szilveszter operaénekes, Szakály György a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Zoób Kati divattervező.

A pályázat logóját és teljes arculatát Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész tervezte meg, aki elmondta: a vizuális elemekben a víz és szél révén a természet, a lépcsők és sarkok motívumában az épített környezet, míg a játék és inspiráció hívószavak az ezeket formáló embert jelenti meg. A hullám motívum nemcsak a Balaton vizére és a Bakony vonulataira utal, hanem „asszociatív értelemben azok egymásra hatására, földrajzi és kulturális egymásba olvadására is”.