2018. május 26., szombat
Fülöp névnap

Ötven éves a Lovassy matek tagozata

Az iskola pénteken jubileumi gálaünnepséget is szervezett.

Péntek délután másfél órás művézeti gálát rendeztek a Lovassy László Gimnáziumban. A zenés, a táncos és irodalmi elemeket tartalmazó programot a jelenlegi matematika tagozatos diákok adták elő.

Van is ok az ünneplésre: az intézmény matematika tagozata fél évszázados fennállását ünnepelheti. A Lovassy László Gimnáziumban 1967-ben indult el a speciális matematika tagozatos képzés. Ezzel hétre nőtt az országban működő ilyen típusú képzést nyújtó iskolák száma. A speciális matematika tagozat mindig a természettudományos tehetséggondozás elismert színtere volt. Iskolánkban is sok átalakuláson ment keresztül az öt évtized alatt ez a képzési forma, de népszerűsége megmaradt.

Ebből az alkalomból egész héten jubileumi programokat szerveztek. Az első emeleti kiállítótérben matematikai játszóházat alakítottak ki, ahol a diákok érdekes logikai játékokkal ismerkedhettek meg. Kiállítást szerveztek a jelenlegi és volt matematika tagozatos diákok művészeti alkotásaiból a főépület lépcsőházi fordulóiban, ráadásul a művekre zavazhattak is a tanulók, a közönségkedvenc alkotó pedig jutalmat vehetett át a pénteki gálán.

A jubileumi hétre kétségkívül a pénteki nap tette fel a koronát: nap közben olyan tematikus szekciók közül válogathattak a diákok, mint (a teljesség igénye nélkül:) dr. Szentgyörgyi Szilárd matematika-angol szakos tanár előadása a matematika és a nyelv kapcsolatáról, dr. Domokos Gábor egyetemi tanár, az MTA rendes tagjának prezentációja a Marson talált kavicsokról vagy dr. Vonderviszt Ferenc egyetemi tanár "biomolekuláris nanotechnológia" címmel meghirdetett programja.