2020. február 25. // Géza névnap

Bor, Balaton, mediterráneum

2017. december 29. 12:00
Ecoport magazin
Rézkori leletek tanúskodnak arról, hogy Csopak területe már az őskorban lakott volt. Később a rómaiak szőlő- és borkultúrája virágzott e vidéken – ahogy azt a feltárt pince- és villaépületek maradványai bizonyítják –, majd honfoglaló őseink folytatták a szőlőművelést és borászatot.

A Csopak név először 1277-ben fordul elő egy veszprémi káptalani dokumentumban, ám a mai település részét alkotó Kövesdet már 1121-ben megemlíti egy szőlők adományozásáról szóló oklevél. A Balaton jótékony hatásának és a domboknak köszönhetően szélsőségektől mentes időjárású, mediterrán mikroklímával rendelkező csopaki térséget tehát a kezdetektől szőlőtermesztésre és bortermelésre, a Nosztori-patak vizét malmok működtetésére, a tavat pedig halászatra használták előszeretettel az itt élő népcsoportok, akiknek jó megélhetést biztosított e kivételes természeti környezet. Az enyhe tél, korai tavasz, 10 °C körüli évi középhőmérséklet és évi 2000 óra napsütés mellett a változatos talaj, elsősorban vörös permi homokkő és triász-mészkő rétegek is kiváló körülményeket biztosítanak az elsőrangú borok születéséhez.

A mai Csopak területének egy részét már a 14. században kuriális nemesek birtokolták. Itt tartott birtokot Mátyás király kedvelt diplomatája, Vetési Albert, s jóval később Ranolder János veszprémi püspök is. 1750 táján megalakult a Szabad Csopaki Hegyközség.

A fürdőélet és az azzal együtt járó idegenforgalmi fellendülés a XIX. század elején kezdett kibontakozni, miután a reformkorban a tehetős polgárság felismerte, hogy a hazai fürdőzéssel az ország gazdaságát és kultúráját is erősítheti. Az 1900-as években aztán felépültek a „Fürdőtelep” házai, a csopaki riviérát birtokba vette nyaranta a század eleji középosztály. Kissé elfeledett értéke Csopaknak természetes szénsavas ásványvize, s az ekkoriban, az 1920-as évek végén kiépített Szent József Gyógyforrás. A fürdőfejlesztés a szocializmus éveiben sem állt meg: ennek egyik hagyatéka a volt csopaki Ifjúsági Tábor, ma Üdülőfalu és Kemping, amely 2013-tól felújítva várja vendégeit. A csopaki strand ma a keveseknek kijáró, ötcsillagos Kék Hullám Zászló minősítéssel rendelkezik, a térség borászatai pedig elfoglalták méltó helyüket az ország legjobbjai között.

vehir.hu

További cikkek

Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladt ki a révfülöpi kilátó
Villámcsapás miatt gyulladhatott ki, és égett le Révfülöpön a Fülöp-hegyi Milleniumi kilátó faszerkezete - közölte Kondor Géza (független) polgármester az MTI-vel csütörtökön.
Ciara kibillentette a Balatont is
Ciara kibillentette a Balatont is
Elérte a Balaton térségét is hétfőn az a ciklon, amely a napokban lecsapott Nyugat-Európára. A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a Balaton víztükrét: a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet a vizugy.hu adatai szerint Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.
Épül az új balatonfüredi vitorláskikötő
Épül az új balatonfüredi vitorláskikötő
A decemberben lezajlott szerződéskötés és a terület birtokba adása után újabb mérföldkőhöz érkezett a „Balatonfüredi Megállópont” megvalósítása. A régi kikötő bontási munkálatainak megkezdésével elindult a kikötő építés – tájékoztatott a Magyar Vitorlás Szövetség.
Megmártóztak a jéghideg Balatonban
Megmártóztak a jéghideg Balatonban
Jövőre is rendeznek kompkoncerteket a Balatonon
Jövőre is rendeznek kompkoncerteket a Balatonon
Jövőre is folytatódnak a Balatonon a WOW Hungary kompkoncertek a MOL Nagyon Balaton programsorozat keretében; a 2020-as fellépők között lesznek a Bagossy Brothers Company, Horváth Tamás és a Follow the Flow is.
2020. február 25. // Géza névnap