2020. augusztus 6. // Berta névnap

Brusznyai Árpádról szóló könyveket mutattak be

2018. január 10. 5:01
A Brusznyai Alapítvány által kiadott, Brusznyai Árpád halálának 60. évfordulójára készített kiadványokat mutattak be kedd délután a Hangvillában.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, éppen 60 éve annak, hogy Brusznyai Árpád klasszika-filológust, középiskolai tanárt, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács vezetőjét kivégezték. Ez az esemény szomorú apropója, ugyanakkor nagy öröm, hogy elkészülhettek a Brusznyai Árpád életét bemutató könyvek, amelyek a Brusznyai-dokumentumok, Brusznyai-tanulmányok, és a Dr. Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplója címet viselik. A könyvek a Pannon Egyetem filológusainak, kutatócsoportjának munkáját dicsérik, anyagi bázisát, megjelenését a veszprémi önkormányzat biztosította.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnökeImre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke

Porga Gyula polgármester megköszönte az alapítvány munkáját, és kiemelte: Brusznyai Árpád nemcsak Veszprém, hanem a nemzet hőse is, és éppen ezért fontos a róla szóló párbeszéd. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az egyetem és a város együttműködését méltatta, kiemelve, hogy összefogással értékes dolgok születhetnek.

Nagy András, a kutatócsoport vezetője elmondta: ahogy igyekeztek feltárni Brusznyai életútját, úgy vált egyre összetettebbé a történet, és jöttek elő az izgalmas tények, felfedezések. Az Eötvös-kollégista életétől a bírósági perig kutatták az életművet - a cél a teljes sors feltárása volt. A kutatás során előkerültek megrázó dokumentumok: feljelentések, besúgói jelentések, bírósági végzés. Nagy jelentőséggel bír, hogy ezek most már mindenki számára elérhetővé válhatnak. Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplóját, amit most szintén kiadtak, címzettje sajnos soha nem olvashatta.

Tokos Bianka
Domján Attila

További cikkek

Csak azt hiszed, hogy gyerekes
Csak azt hiszed, hogy gyerekes
Színes gyerekrajzokra emlékeztető, falapocskákból és hulladékból készült állatkák, életképek, bogarak kitinpáncéljából összerakott szuperhős figurák, fehér nyuszi a galériában. Zámbó Attila és Szöllősi Géza képzőművészek alkotásait felületes megfigyeléssel könnyen lehetne gyerekeknek szóló művészetnek nevezni, de a látszat csal. A csopaki ZM&G Galériában jártunk.
Három olvasmány a nyaraláshoz
Három olvasmány a nyaraláshoz
A régi nyarakat idéző lustálkodás, a fűben heverészés, a két csobbanás közötti zavartalan könyvolvasás is lehet élvezetes – mi több, ez az igazi dolce vita. Három izgalmas olvasmányt ajánlunk ehhez, amelyekkel másodlagosan még utazhatunk is egy kicsit.
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
A lőállások menedékéből jelentjük: nem ez a teljes valóság
Vannak olyan országok, amelyektől óva intenek, egy fiatal fotóriporter viszont nem riad meg ezektől, célja, hogy bemutassa az arab országokat és embereket közelebbről, valamint az ő kultúrájukat, mindennapjaikat. Közel-keleti élményekről, tapasztalatokról és kulisszatitkokról is beszélgettünk Hölvényi Kristóffal.
A kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad - lesz Utcazene, pontosabban utcazenész verseny
A kecske is jól lakik, a káposzta is megmarad - lesz Utcazene, pontosabban utcazenész verseny
Mégsem maradunk utcazene nélkül, igaz nem a megszokott módon, és kevesebb fellépővel. A szervezők közleményét változtatás nélkül közöljük.
Nemzetközi vizekre evez a táncfesztivál
Nemzetközi vizekre evez a táncfesztivál
Töretlen lelkesedéssel, régi nagy kedvencekkel, fiatal tehetségekkel és nemzetközi fellépőkkel tér vissza szeptember 6–10. között a XXII. Táncfesztivál, a tánc nyelvén kifejezve a létezés eufóriáját.
2020. augusztus 6. // Berta névnap