2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Brusznyai Árpádról szóló könyveket mutattak be

2018. január 10. 4:01
A Brusznyai Alapítvány által kiadott, Brusznyai Árpád halálának 60. évfordulójára készített kiadványokat mutattak be kedd délután a Hangvillában.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, éppen 60 éve annak, hogy Brusznyai Árpád klasszika-filológust, középiskolai tanárt, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács vezetőjét kivégezték. Ez az esemény szomorú apropója, ugyanakkor nagy öröm, hogy elkészülhettek a Brusznyai Árpád életét bemutató könyvek, amelyek a Brusznyai-dokumentumok, Brusznyai-tanulmányok, és a Dr. Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplója címet viselik. A könyvek a Pannon Egyetem filológusainak, kutatócsoportjának munkáját dicsérik, anyagi bázisát, megjelenését a veszprémi önkormányzat biztosította.

Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnökeImre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány elnöke

Porga Gyula polgármester megköszönte az alapítvány munkáját, és kiemelte: Brusznyai Árpád nemcsak Veszprém, hanem a nemzet hőse is, és éppen ezért fontos a róla szóló párbeszéd. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora az egyetem és a város együttműködését méltatta, kiemelve, hogy összefogással értékes dolgok születhetnek.

Nagy András, a kutatócsoport vezetője elmondta: ahogy igyekeztek feltárni Brusznyai életútját, úgy vált egyre összetettebbé a történet, és jöttek elő az izgalmas tények, felfedezések. Az Eötvös-kollégista életétől a bírósági perig kutatták az életművet - a cél a teljes sors feltárása volt. A kutatás során előkerültek megrázó dokumentumok: feljelentések, besúgói jelentések, bírósági végzés. Nagy jelentőséggel bír, hogy ezek most már mindenki számára elérhetővé válhatnak. Brusznyai Árpádné Honti Ilona naplóját, amit most szintén kiadtak, címzettje sajnos soha nem olvashatta.

Tokos Bianka
Domján Attila

További cikkek

Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetést kapott Kőrösi Csaba
Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Találja meg a borban mindenki a saját ízlését
Csak őszintén: nem szégyen, ha egy párezres bor a kedvencünk, és az sem magától értetődő, hogy a csúcsborok mindenkinek ízlenek - mondja Both Gábor borász, akivel az Új Borkerekasztal kapcsán beszélgettünk.
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Szólista alkat vagyok – interjú Ókovács Szilveszterrel
Veszprémi származású, operaénekes, televíziós szakember, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Bennünket az Opera új művészeti központjában, az Eiffel Műhelyházban fogad, és rögtön az öthajós csarnokot reprezentáló maketthez kalauzol, hogy megmutassa, hogyan is néz ki a 6,7 hektáros objektum, amely az Opera próba-, gyártó- és raktárközpontja lesz, termekkel, zenekari stúdióval, háziszínpaddal.
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
Megjelent a Séd folyóirat 28. száma
A Covid-sújtotta időkhöz mérten meglepően sok dolog történt Veszprémben az elmúlt két hónapban – ezekről olvashatunk a Séd folyóirat idei ötödik lapszámában.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.