Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új óvoda épül Nemesvámoson

2018. január 15. 14:48
530 millió forintból épül új óvoda a Veszprém melletti településen. A jelenlegi óvodát bölcsődévé alakítják, így 2019-től ez a szolgáltatás is elindulhat Nemesvámoson.

Nemesvámoson jelenleg 3 csoportszobás óvoda működik, amely működési engedélye alapján 75 gyermeket láthat el. Az intézmény hosszú évek óta teljes kapacitáson működik, a településen évente 20 és 30 közötti számban születnek gyermekek.

A jelenlegi épület évről évre szűkösebb lesz, így Nemesvámos Község Önkormányzata 2016. évben a Területi Operatív Program adta lehetőséggel élve pályázatot adott be az új óvoda megépítésére. A támogatói okiratot 2017. év elején írta alá az önkormányzat, melyet követően megindultak a kivitelezés megkezdéséhez szükséges munkálatok: előzetes régészeti feltárás, közbeszerzés. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 460 millió forint.

Fontos mérföldkő ez Nemesvámos életében, hisz 10 éve várunkk erre a beruházásra. A projekt 2018 január hónapban indul, befejezési határidejét pedig szeretnék úgy ütemezni, hogy az augusztusi óvodai szünet időszakában a jelenlegi óvoda át tudjon költözni és az új nevelési év már a korszerű, új óvodánkban indulhasson”- mondta a hétfői alapkőletételen Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere.

'10 éve várunk erre a beruházásra'- Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere'10 éve várunk erre a beruházásra'- Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere

A részletekről szólva elárulta, az új intézmény 4 csoportszobából áll majd, saját főzőkonyhával, 62 m2-es tornaszobával, két összenyitható teremmel, korszerű épületgépészeti megoldásokkal. A létesítmény összesen 1000 m2 alapterületen helyezkedik majd el. A csoportszobák alapterülete nem a törvény által meghatározott legkisebb méretben kerül megépítésre, hanem már a 120 %-os leterheltségre felkészülve nagyobb méretekben építik meg (75 m2/csoportszoba). Az óvoda a Patak utcában épül meg.

Az új helyen a mostani parkolási problémákra is sikerül megoldást biztosítani, hiszen az óvoda épületénél 16 db parkoló is épül majd, mely mellett az önkormányzat parkolóját is használni tudják majd a szülők, dolgozók. Az óvoda kertje, udvara is a mostaninál magasabb színvonalú lesz. Egyrészről a kertépítési megoldások (Green City – Zöldebb Városokért Mozgalom alapelvei alapján) miatt, másrészről már maga a helyszín is sokkal célszerűbb a gyermekek napi ellátása szempontjából.

Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke szerint az új óvoda megépítése azt jelzi, hogy fejlődik a település, az emberek szeretnek itt élni, hisz egyre több a gyermek és több óvodai férőhelyre van szükség. „A jövőbe fektetett energia megtérül"- mondta, majd kiemelte, hogy Nemesvámos önkormányzata jól gazdálkodik, hisz a 460 millió forintos támogatás mellé 70 millió forintos önrészt is biztosít.

Ovádi Péter a majdani óvoda helyénOvádi Péter a majdani óvoda helyén

2018 a megvalósulások éve, hisz a TOP-os pályázatok nagy része ebben az évben valósulhat meg. Ebben a pályázati kiírásban a Veszprém Megyei Önkormányzat 25 pályázatot támogatott eddig, nagyjából 3 milliárd forint értékben. A közel félmilliárd forintos pályázat megyei szinten a második legnagyobb- tájékoztatott Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

Ovádi Péter, Sövényházi Balázs és Polgárdy Imre közösen tették le az új óvoda alapkövétOvádi Péter, Sövényházi Balázs és Polgárdy Imre közösen tették le az új óvoda alapkövét

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a most meglévő óvodát a tervek szerint bölcsödévé alakítják, így 2019 től ez a szolgáltatás is elindulhat a településen.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.