Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
28°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
28°C

Elkezdődött az ezeréves sólyi templom helyreállítása

2018. január 18. 13:31
A Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközpont 10 millió forinttal támogatja a templom régóta várt felújítását.

Sóly templomának első írásos említése 1009-ből származik, itt írta alá I. István király azt az okiratot, mely egyben a történelmi vármegyerendszer első írásos említése is. Györffy György történész István király és műve című történelmi alapművében Sólyt Koppány és István csatájának színhelyeként jelöli meg, és ezt igazolták a templommal kapcsolatos régészeti kutatások is.1985-ben már komplett helyreállítási terv készült a templomra, melynek megvalósulását a berhidai földrengés hiúsította meg.

A kormány már korábban megígérte a templom helyreállítását, most megvalósulhatnak az első felújítási törekvések, ugyanis 10 millió forintot kapott a Miniszterelnökség építészet- és építésügyi munkáját támogató Lechner Tudásközponttól az egyházközség. Úgy tudjuk, a templom teljes rekonstrukciója nagyjából 200 millió forintba kerülne.

– Reméljük, Ovádi Péter fideszes választókerületi elnök hathatós segítségével nemsokára valóra válik az ígéret, sőt nem egyszerűen egy helyreállított műemlékünk, de egy igazi kiemelt turisztikai célpont is lesz a 2013-óta hivatalosan is Történelmi Emlékhellyé nyilvánított templomból – mondta az ezzel kapcsolatos csütörtöki sajtóeseményen Bikádi László Károly református lelkipásztor.

A helyreállítás első szakasza már magában is szenzáció, hisz a jelenleg feltárás alatt álló XVII. századi festések épp most cáfolják a "református templomok mindig fehérek belül" tézisét. Remélhetőleg a reformáció örökségének feltárása után sor kerül a középkori részletek feltárására, ahol komoly freskó leletek is várhatóak - hangoztatta.

Ovádi Péter, a falképet restauráló Répássy Viktor Csaba és Bikádi László KárolyOvádi Péter, a falképet restauráló Répássy Viktor Csaba és Bikádi László Károly

– A magyar kormánynak fontos, hogy megóvja a sólyihoz hasonló történelmi emlékhelyeket, különösen idén örvendetes, hogy forrást tudtunk erre biztosítani, ugyanis 2018 Navracsics Tibor által elindított Kulturális Örökség Európai éve az unióban – mondta a felújítással kapcsolatban Ovádi Péter.

A Kulturális Örökség Európai Éve 2018 fő célja, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére és felkutatására, valamint megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot, az európai családhoz tartozás érzését. A tematikus év hazai megvalósítását a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közösen koordinálja.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  2024. július 16. 14:15 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. 2024. július 15. 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.